Hírek

A Vasas helyett inkább az osztrák három

A szigetszentmiklósi Fekete Ádám számára szakmai és anyagi előrelépést jelent az ausztriai lehetőség.

Kapcsolódó cikkek

Fekete Ádámon nem múlt a Szigetszentmiklósi TK-Erima sikere! A 23 éves nyíregyházi csatár 15 forduló alatt tíz gólt szerzett az NB II Nyugati-csoportjában, a Magyar Kupában pedig a Honvéd kapujába is betalált. Együttese el is búcsúztatta a kispestieket, az Újpest ellen pedig csak tizenegyesekkel esett ki. A remek gólvágó úgy tervezte, nyárig semmiképp nem vált klubot, de kiváló ajánlatot kapott az osztrák harmadosztályú DSV Leoben együttesétől, így hát megvált a Pest megyeiektől. A Rangadó.hu érdeklődésére az angol Stoke City egykori légiósa hangsúlyozta: az SzTK vezetősége olyannyira készséges volt az átigazolása ügyében, hogy barátilag meg tudták beszélni az egészet.

– Van valami fejlemény a Leoben-ügyben?
– Természetesen! A szerződés megköttetett, de egy-két dologról még beszélni kell, hiszen egy nemzetközi átigazolás teljesen máshogy működik, mint egy magyar. Konzultálni kell az osztrákokkal, volt még egy-két kérdésem, de minden rendben van – mesélte a Rangadó megkeresésére Fekete Ádám.

– Ez aztán a boldog újév! Legalábbis kezdetnek tökéletes!
– Teljes mértékben! Számomra is meglepetés is volt ez az egész, de én már december 29-én tudtam a lehetőségről, akkor kaptam az ajánlatot. Egyből tájékoztattam Potoczki Tamás ügyvezető igazgatót, aki rögtön úgy reagált, hogy meg kell nézni a lehetőséget, és élni kell vele, de ha nem tetszik, akkor természetesen maradhatok Szigetszentmiklóson. Volt kérőm a magyar élvonalból is, de nem nagyon mentem volna máshova, ha nincs ez a nagy lehetőség. Mindent összevetve, lehet, hogy fél év múlva nem lesz ilyen ajánlatom, hiszen ez anyagilag is előrelépést jelent számomra.

– És szakmailag?
– Láttam játszani a Leoben csapatát, hiszen néztem videókat. A magyar NB II szintjén van az osztrák harmadosztály. Erős bajnokság erős játékosokkal, amire bizonyíték, hogy szívesen igazolnak onnan az első osztályú klubok is. Itthon igazolgatnak az élvonalbeliek a másodosztályból, de nagyon nehezen, inkább egy külföldihez nyúlnak, ez tény. Ausztriában egy első osztályú is nagyon könnyen igazol a harmadik vonalból. Erre példa az élvonalbeli Kapfenberg esete. A település ott van Leoben mellett, és az új csapatom egyik játékosa 16 vagy 17 gólt lőtt fél szezon alatt, és máris odavitték. Ez egy kiugró lehetőség számára a továbblépésre. Dr. Heinemann Gábor, a DSV Leoben elnöke csapatot akar építeni! Lehet, hogy ez a félév még rámegy erre, de a következő bajnokságban már első helyet szeretne, és a feljutás után nekem is lehet majd első osztályú ajánlatom…

– Tényleg voltak magyar NB I-es megkeresései is?
– Érdeklődés több helyről volt, de konkrét ajánlat csak egy, méghozzá a Vasastól. De erről nem is nagyon akarok beszélni, hiszen már tárgytalan. Szigetszentmiklóson már korábban megmondtam, hogy Magyarországon belül fél évig nem megyek sehova. NB II-es gólkirály szerettem volna lenni, mert az jó ázsiót jelente. Aztán bejött ez az ajánlat… Hangsúlyozom: korábban már mondtam a vezetőknek, hogy csak külföldi lehetőség esetén igazolok el télen. Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy az egész vezetőség semmi akadályt nem gördített a távozásom elé, barátilag meg tudtuk beszélni az egészet, ami ritka dolog! Nagyon sokat segítettek abban is, hogy ilyen játékerőt képviseljek.

– Ha NB II-es gólkirály már nem is lehet ebben az idényben, az elmúlt félszezonjára büszke lehet!
– Büszke is vagyok, de büszke vagyok a csapattársaimra is, hiszen nagyon sokat segítettek, hogy nekem sikerüljön a továbblépés. Varga Zoltánnal, Somorjai Tamással, Bonifert Péterrel és a többiekkel remek szellemiségű közösséget alkottunk. Öröm volt köztük játszani, és sokkal könnyebb volt velük jó teljesítményt nyújtani. Sok gólpasszt, sok lehetőséget kaptam tőlük. Csak nagyon jó emlékeim vannak erről a félévről.

– Korábban játszott Angliában, az akkor szerzett légiósrutint fel tudja majd használni Ausztriában?
– Mindenféleképpen! Egy évig voltam kint, és láttam, hogy mit lehet, és mit nem! Sok tapasztalatot gyűjtöttem Magyarországon és külföldön egyaránt. Fontos, hogy egy külföldi játékosnak mindig tudnia kell az adott ország nyelvét. Én németül nem beszélek, angolul viszont tökéletesen, de most ráfekszem a németre, hogy egy-két-három hónap múlva már tudjak kommunikálni a csapattársaimmal. Mert ha ez nem megy, akkor hiába játszol jól, hiába lősz sok gólt, kinéznek a csapatból! Magyarországon is ezt hiányolom, hogy a légiósok elvárják, hogy mi beszéljünk velük angolul, nem akarnak megtanulni magyarul. Pedig a beilleszkedés folyamatában fontos, hogy tudjál kommunikálni a többiekkel.

– Mikor kezdődik az osztrák kaland?
– Január tizenkettedikén lesz az első edzés. A téli szünetben kihagytam azt a penzumot, amit ki kellett hagyni, hiszen a testet és lelket is regenerálni kell, a műfű pedig megviselte a térdemet. Egy hete elkezdtem a kardioedzéseket, ezt egy ideig folytatom, utána pedig jönnek a labdás gyakorlások is.

Olvasói sztorik