Hírek

Nem lehet szembemenni Európával?!

Mi lenne, ha a magyar bajnokságot nem őszi-tavaszi, hanem tavaszi-őszi rendszerben rendeznék meg?!

Lehet, hogy a Rangadó.hu ötlete elsőre furcsán hangzik, de gondoljunk csak bele néhány dologba! Legújabb összeállításunkban megvizsgáltuk a változtatás esetleges előnyeit és árnyoldalait is!

Nincs semmi baj a jelenlegi szisztémával, külföldön tökéletesen működik, és tulajdonképpen idehaza is, de furcsa, hogy az egyik szezon vége, és a következő idény kezdete között kevesebb mint két hónap van (tavaly: május 22. és július 15.), az időjárási viszonyok miatt azonban a téli szünet ennél sokkal hosszabb, több mint három hónap (most: november 27. és március 2.)!

Mindenképpen fontos érv a mostani lebonyolítás megtartása mellett, hogy majdnem minden európai bajnokságban ezt alkalmazzák, és az európai szövetség is ez alapján rendezi a válogatottaknak szóló sorozatokat.

A tavaszi-őszi rendszer mellett szólna, hogy sokkal kompaktabb, egységesebb lenne a bajnokság, hiszen esetleg egy rövid nyári szünet közbeiktatásával meg lehetne rendezni egyazon naptári évben! Ezáltal reálisabbá válnának az erőviszonyok, a bajnokság kezdete előtt lenne a hosszú téli szünet, amely alapos felkészülést és csapatépítést, átgondoltabb, tudatosabb kiválasztást, átigazolásokat, szerződtetéseket tenne lehetővé. Nagyon hideg téli napokon, és forró nyári időpontokban sem kellene meccset játszani, ami a játékosok egészségének, és a nézők kényelemérzetének sem mindegy.

Megkérdeztünk néhány érintettet, mi a véleményük az ötletről?!

Supka Attila

A Budapest Honvéd FC vezetőedzője

– Az UEFA és a FIFA is az őszi-tavaszi rendszer alapján bonyolítja, és ahhoz alakítja a sorozatait, tehát nem hiszem, hogy nekünk változtatnunk kellene ezen. Nem gondolom, hogy akkor sokkal több néző lenne a meccseken. Biztosan lenne hátránya, hiszen az oroszok is azért állnak át az őszi-tavaszira, mert eddig más szisztéma volt az európai bajnoki sorozatok rendszere, mint az övék. Nekünk nem ebben kell gondolkodnunk, hanem az infrastruktúrát kellene javítanunk. A pályák minőségét kellene javítanunk, fűthető pályákra, fedett lelátókra lenne szükség, ahogyan Belgiumban, Hollandiában, Angliában, vagy Németországban. Ezekben a bajnokságokban folyamatosan játszanak, december végén és január elején is, hiszen az infrastruktúra miatt megoldható. Nálunk ebben nagy a lemaradás.

Szakály Péter
A Debreceni VSC-TEVA csapatkapitánya
– Szerintem nekünk, játékosoknak tulajdonképpen mindegy. Amíg nincs meg a megfelelő infrastruktúra, a pályák fűtése, addig normális, hogy a téli szünet hosszabbra nyúlik, mint a nyári. Nem oszt, nem szoroz, mikor van vége a bajnokságnak. Egyébként nem butaság, lenne benne ráció, hiszen a hosszabb téli szünet alatt könnyebben leépülhetnek a játékosok. Persze, csináljuk az edzésprogramot, hogy ne a nulláról kelljen kezdeni a felkészülést. Nyáron le sem lehet épülni, annyira rövid a kihagyás. De hogy lehetne megoldani az átállást? Fél évig nem lenne foci? Egyébként is, az európai labdarúgás a meghatározó. Sokszor kérdezik tőlünk, örülünk-e, hogy ilyenkor kell kezdeni a bajnokságot, de erre csak azt tudjuk válaszolni, hogy nem tudunk mit csinálni, alkalmazkodnunk kell. Ha esetleg tavaszi-őszi rendszerre változna a lebonyolítás, állunk elébe! Mindenesetre érdekes felvetés!

Illés Béla

Négyszeres bajnok, háromszoros Magyar Kupa-győztes, háromszoros gólkirály, 64-szeres válogatott; az MLSZ Szakmai Bizottságának tagja; az Illés Akadémia vezetője; a Halmill Kft. révén a Haladás egyik kistulajdonosa

– Előnye, hogy végig jó pályákon lehetne játszani, hiszen márciusban kezdődne, és november végéig tartana a bajnokság, amely így egybe lemenne. Ez mindenképpen nagy előny. Hátrány, hogy a nyári időszakban nagy a meleg, és nem tudom, mennyire eredményezne nézőszám-visszaesést, hiszen sokan elmennek nyaralni. Vagy nagyon későn kellene kezdeni a mérkőzéseket, de idehaza ez nem annyira elterjed, mint például a déli országokban, ahol este kilenc-tíz órakor is kezdődnek meccsek. Ott más az életritmus. Majdnem mindenhol őszi-tavaszi rendszerben megy a bajnokság, nekünk nem lenne szerencsés pont most átállni egy olyan lebonyolításra, ami abszolút nem megszokott.

Dr. Studniczky Ferenc
Az MLSZ Versenybizottságának elnöke
– A versenybizottság többször megvizsgálta már ezt a kérdést, az áttérés jó és rossz oldalát. Egyértelműen azon az állásponton vagyunk, hogy ez a rendszer jó és megfelelő számunkra. A legfőbb érvünk az időjárással kapcsolatos. Ez a legjobb megoldás, észre is lehetett venni, hogy ezúttal már július elején elkezdtük a szezont, hogy nyáron és ősszel a bajnokságnak több mint a felét, a jelentős részét le lehessen bonyolítani. Egész Európa így játszik, tehát a kupákhoz való igazodás is azt sugallja, hogy mi is így játszunk tovább, nemzetközi és hazai szempontból is. Nem beszélve arról, hogy ha áttérünk, akkor az egész rendszert át kellene alakítanunk, az NB II-t és az utánpótlást is, ami komoly munka és adminisztráció. Ez is amellett szól, hogy maradjunk ebben a rendszerben, amit jónak tartunk, és a csapatok is meg vannak vele elégedve.
Olvasói sztorik