Hírek

A kínai bundabotrányban eddig mindenki bűnös

A kínai labdarúgás bundabotrányaiban érintettek, s a hét elején korrupció és kenőpénzek elfogadásának vádjával bíróság elé állítottak közül mindenkit bűnösnek talált az ítélőszék.

Bűnösnek vallotta magát Lu Csün, a 2000-es sydneyi olimpián, és a 2002-es világbajnokságon is közreműködő világhírű kínai bíró. A korábban Kína és az Ázsiai Labdarúgó Szövetség legjobb játékvezetőjének is megválasztott, 2005-ben visszavonult Lu hétrendbeli bundázást ismert el, amiért több mint 810 ezer jüant (29 millió forint) tett zsebre. A mérkőzések mindegyike hazai, négy közülük első osztályú mérkőzés – írja a részletekről a Hszinhua hírügynökség.

Az aranysíposként is emlegetett bíró a többi között a Shanghai Shenhua klubot segítette győzelemre 2003-ban, amelyért 350 ezer jüant (13 millió forint) fogadott el. A nemrég a francia Nicolas Anelkát leigazoló klubot azzal vádolják, hogy összesen 5,5 millió jüan (203 millió forint) kenőpénzt adott hivatalnokoknak és bíróknak – írja az MTI.

A héten kezdődő perek során több mint húsz vádlottat, a Kínai Labdarúgó Szövetség (CFA) és klubok egykori alkalmazottait, valamint játékvezetőket hallgat meg a bíróság. Hétfőn a Kínai Sporthivatal üzleti osztályának egykori vezérigazgató-helyettese, a CFA játékvezetői bizottságának volt igazgatója, Csang Csien-csiang állt az ítélőszék elé 2,48 millió jüan (91,5 millió forint) kenőpénz elfogadásának vádjával. Kedden egy másik híres bíró, Huang Csün-csie vallotta bűnösnek magát, akit azzal vádoltak, hogy 2005 és 2009 között számos kínai és nemzetközi meccset bundázott meg 1,6 millió jüanért (59 millió forint). A mérkőzések között a 2007-es, 6-0-val végződött Manchester United – Sencsen barátságos találkozó, valamint a Sydney FC – Shanghai Shenmue találkozó is szerepel.

– A kínai labdarúgás az illegális juttatások melegágyává vált – írja a témával kapcsolatban a hivatalos kínai pártlap, a Zsenmin Zsipao. – A jelenleg zajló perek az új izmok születését lehetővé tevő rákos sejtek eltávolításával egyenlők.