Foci vb 2014

Louis van Gaal alábecsülte a csapatát

A holland kapitány a Costa Rica elleni negyeddöntő előtt úgy vélekedett: nálunk játszik a 23 legjobb játékos.

A világbajnokság szombati programja

Negyeddöntő
Argentína–Belgium, Brazíliaváros, 18 óra, játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)
Hollandia – Costa Rica, Salvador, 22 óra, játékvezető: Ravsan Irmatov (üzbég)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A papírforma alapján a szombati Hollandia – Costa Rica találkozó ígérkezik a világbajnokság legsimább negyeddöntőjének, ugyanakkor a közép-amerikai gárda a torna meglepetéscsapatának számít.

Costa Rica a csoportküzdelmek során három korábbi világbajnokot, Uruguayt, Olaszországot és Angliát megelőzve veretlenül jutott a legjobb 16 közé, majd a nyolcaddöntőben közel egy órán keresztül emberhátrányban futballozva, tizenegyesekkel búcsúztatta Görögországot, ezzel története során először jutott a legjobb nyolc közé.

Érdekesség, hogy a kolumbiai tréner a szakma alapjait egy holland edzőtől, Rinus Michelstől leste el, aki a nyolcvanas években a német bajnokságban szereplő Köln csapatát irányította, miközben Pinto a város egyetemén tanult.

– Azokban az években rengeteg időt töltöttem azzal, hogy néztem az edzéseit és beszélgettünk. Amikor éppen nem kellett órára mennem, rohantam a tréningekre és figyeltem, tanultam – nyilatkozta Jorge Luis Pinto.

Amennyiben Costa Rica bejut az elődöntőbe, akkor 1930 után az első CONCACAF-zónából érkező együttes lehet a négy között: 84 évvel ezelőtt, az első világbajnokságon az Egyesült Államoknak sikerült a bravúr.

A hollandok már a nyitókörben jelezték, hogy előzetesen kissé lesajnált csapatuk bizony komoly játékerőt képvisel, ugyanis 5-1-re kiütötték a címvédő spanyolokat, majd az ausztrálokat és Chilét is legyőzték, a nyolcaddöntőben pedig egygólos hátrányból az utolsó percekben fordítva diadalmaskodtak Mexikó felett. Louis van Gaal együttesére különösen jellemző, hogy vert helyzetből is képes felállni, ugyanis ezen a tornán már háromszor fordított, ezzel beállította a németek 1970-es rekordját.

– Azt gondolom, a torna előtt nem sokan tippeltek volna arra, hogy Costa Rica továbbjut majd a csoportjából, de bizonyították, hogy milyen erős csapatuk van. Nagyon kemény összecsapás lesz, de mindent megteszünk majd, hogy ott legyünk az elődöntőben – mondta Arjen Robben, a hollandok szélsője.

Hollandia sorozatban másodszor, összességében ötödször juthat a legjobb négy közé, négy évvel ezelőtt, valamint 1974-ben és 1978-ban a döntőben szenvedett vereséget, míg 1998-ban az elődöntő jelentette a végállomást. Két kulcsember, Arjen Robben és Wesley Sneijder is egyaránt hat-hat világbajnoki góllal rendelkezik, így egyetlen találatra vannak az örökrangsorban élen álló Johnny Repptől.

Louis van Gaal nem gondolja, hogy nagyszerű csapatuk van, mégis úgy véli, a csapatszellemnek és a jó védekezésnek köszönhetően összejöhet számukra a végső siker.

– A célunk mindig is az volt, hogy világbajnokok legyünk, és már mondtam, hogy olyan csapat vagyunk, amelyet nagyon nehéz megverni. Ezt eddig is bizonyítottuk, és remélem, hogy továbbra is bizonyíthatjuk, a döntővel bezárólag. Hogy Costa Rica kevésbé erős csapat, ezt csak a média sugallja, ilyet mi nem mondtunk – magyarázta a holland kapitány.

A torna kezdete előtt Louis van Gaal úgy fogalmazott: mindössze húsz százalék esélyt lát arra, hogy bejussanak a negyeddöntőbe. Az egyik újságíró most felvetette, hogy az edző alábecsülte saját csapatát.

– Nos, talán igen, lehet, hogy igaza van, de mindig azt mondtam a felkészülés során, hogy szerintem nem a legjobb, vagy a leginkább fantasztikus csapat, hanem a legjobb huszonhárom játékos fog nyerni Brazíliában. Mindannyian egy célért küzdenek, mindannyian támogatják, kiegészítik egymást – ez az, amit a holland csapat, mind a huszonhárom játékos tud. Képesek voltunk kiváló eredményt elérni, és az utolsó pillanatig harcolni fogunk, hogy világbajnokok legyünk – folytatta az edző.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik