Foci vb 2014

Továbbcsúsztak Messiék

Higuaín góljára nem volt belga válasz, így Argentína második dél-amerikai csapatként bejutott az elődöntőbe.
Világbajnokság, negyeddöntő
Argentína–Belgium 1-0 (1-0)
Brazíliaváros, 65 ezer néző. Játékvezető: Rizzoli (olasz)
Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta – Biglia, Mascherano, Di María (E. Pérez, 33.) – Lavezzi (Palacio 71.), Messi, Higuaín (Gago, 81.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Belgium: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mirallas (Mertens 59.), De Bruyne, Hazard (Chadli 75.) – Origi (Lukaku 59.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerző: Higuaín (8.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokság harmadik negyeddöntőjében már az első pillanatokban világossá vált, hogy a közönség brazil része Messiék ellen szurkol. Heves füttykoncert fogadta a dél-amerikaiak minden megmozdulását. Belga fölénnyel indult a mérkőzés, mégis az argentinok alakították ki az első helyzetet. Messi passzolt Lavezzinek, akinek a beadása nem jutott el Higuainig, Kompany vágta ki elől a labdát.

Csupán nyolc percig kellett várni az argentin gólra. Kompany eladott labdája után Messit ketten is csak tisztes távolságból figyelték, így a Barcelona játékosa Di Mariához játszott, akinek passza a palánkként működő Verthongenről Higuainhoz pattant. A csatár 15 méterről, senkitől sem zavartatva, szép kapásgólt vágott (1-0).

Nem fogta meg a gól az európaiakat, de nem találtak fogást ellenfelükön, szöglet után és távolról sem sikerült komolyabban veszélyeztetniük az első 25 percben. Közben Di Maria trükközött egy csinosat, sarokkal próbálta indítani Higuaint, de csapattársa elaludt. A 28. percben Kompany kis híján összehozta a második argentin gólt is: Messi indítása Di Mariát találta meg, aki harmincméteres sprint után bolondot csinált a középhátvédből, majd annyira meghúzódott a lövési kísérlettől, hogy le kellett cserélni.

Az első fél óra után leült a meccs, a következő említésre méltó esemény a 39. percben történt: Messit a tizenhatos vonalától körülbelül fél méterre buktatták. A sértett a nyolctagú sorfal mellett könnyedén ellőtte a labdát, kísérlete alig tíz centivel ment kapu fölé.

Gyengén indult a második félidő, az első öt percben semmi nem történt, majd magához ragadta a kezdeményezést Higuain. Az 51. percben rövid cselezgetés után lőtt tízről, a labda Van Buyten lábáról alig pattant mellé, három perccel később pedig egy kontrából ugrott ki és lőtt tizenhatról Kompany mellől keresztlécet.
Két belga csere után, a 61. percben végre sikerült az európaiaknak is összehozniuk egy komolyabb helyzetet. Verthongen beadása megtalálta Fellaini fejét, aki alig bólintott fölé. A középpályás nem véletlenül markolászta utána a haját, érthetetlen, hogyan hagyta ki a ziccert. A következő percekben Belgium próbált nyomni, de ez csak egy kis ijesztgetésre volt elég. Fellaini elől Masche mentett, De Bruyne beadása pedig elszállt mindenki mellett.

Az utolsó tíz percben a felívelt labdákba fektették minden hitüket a belgák, ha meg is találták Fellainit, kapura csak elvétve voltak veszélyesek. Közben Van Buyten is megérkezett a csatársorba hátulról – finoman szólva is látszott rajta, hogy középhátvéd az igazi posztja. A 89. percben Chadli szöglet után Romero ölébe passzolt lövés helyett.

Az ötperces ráadásban több minden történt, mint előtte az egész félidőben. Messi lógott meg védőitől, a félpályától egyedül vihette a labdát, Courtois azonban zsinórban a nyolcadik meccsen is lehúzta a függönyt a kis argentin előtt. Az ellentámadás végén kétszer is gólt szerezhettek volna a belgák, előbb Van Buyten elől mentett Garay hatalmasat, majd Witsel bombázott a kapu fölé 17 méterről. Argentína nem szép, hanem eredményes játékkal jutott be a világbajnokság legjobb négy csapata közé.

– Bárki bármikor dicsérheti a világbajnokság színvonalát, de nem ezen a mérkőzésen – kezdte Tornyi Barnabás, a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a Diósgyőr és a Kispest-Honvéd korábbi vezetőedzője. – Amikor napokkal ezelőtt áradoztunk a belgák kapcsán, hogy milyen szenzációsan játszottak az USA ellen, akkor nem jártunk messze az igazságtól, hogy a torna addigi legjobb meccsét láthattuk. Egy ilyen tétért folyó mérkőzésen elvárható lett volna színvonalasabb, küzdelmesebb játék, de ezt nem kaptuk meg Belgiumtól az első félidőben, és Argentínától sem a második játékrészben. Az argentinok védelmében azt hozzáteszem, hogy van az a mérkőzés, amikor az eredmény a fontos, és ezt így le is hozták. Alapvetően tetszett az argentinok taktikai felállása, de a belgáktól azt vártam, hogy ott folytatják, ahol az USA ellen abbahagyták.

Olvasói sztorik