Foci vb 2014

Hummels korai fejese döntött

Németország bejutott a világbajnokság elődöntőjébe, miután 1-0-ra legyőzte a franciákat.
Világbajnokság, negyeddöntő
Franciaország–Németország 0-1 (0-1)
Rio de Janeiro, 74 ezer néző. Játékvezető: Pitana (argentin)
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 71.), Evra – Pogba, Cabaye (L. Rémy, 73.), Matuidi – Valbuena (Giroud, 85.), Benzema, Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Németország: Neuer – Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Khedira – Müller, Kroos (Kramer, 92.), Özil (Götze, 83.) – Klose (Schürrle, 68.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző: Hummels (13.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokság első negyeddöntőjének a legendás Maracana-stadion adott otthont, ahol két európai óriás, a francia válogatott és Németország harcolt a továbbjutásért. Didier Deschamps csapata talán az elvárásokat túlteljesítve követelt helyet magának a legjobb nyolc között, igaz, nem csak az eredményeik, de a mutatott játék miatt is a torna esélyeseivé léptek elő Pogbáék. A gallok a nyolcaddöntőben 2-0-ra verték Nigériát, míg a németek túlórázni kényszerültek, hiszen csak a hosszabbításban gyűrték le az algériaiakat.

Fontos és egyben emlékezetes nap a mai a németek számára, hiszen hatvan évvel ezelőtt éppen Magyarország ellen gyűjtötték be a világbajnoki címet, miután az NSZK 3-2-re verte Puskásékat a berni döntőben. A Nationalelf kezdőjében merészet húzott Löw: a brazil tornán először kezdett Klose, míg a túloldalon Giroud helyét Griezmann vette át.

A franciák szervezetten letámadtak, már a védőket is próbáltak megzavarni. Később nem tudták megtartani a labdát, egyértelműen a németek irányítottak. Az első helyzetet mégis a franciák alakították ki: Griezmann kevergetett a bal szélen, majd a labda Valbuenához került, aki nagyszerűen passzolt Benzemához. A Real csatára tüzelt, ám kaput nem talált.

A 13. percben aztán egy precíz szabadrúgás után szerezte meg a vezetést Németország: Toni Kroos végezhetett el pontrúgást, a sérülésből visszatérő Hummels pedig a védőit lezárva robbant a tizenhatoson belül, és a kapuba fejelt (0-1). A korai gól mindenképpen jót tett a mérkőzésnek, a franciák már nem óvatoskodhattak ezután. A találat után a franciák kicsit megilletődtek, nem tudták átvenni az irányítást, úgy tűnt, a német középpályán való átjutás komoly kihívást jelent számukra. A kékek idegesen és kapkodva próbáltak futni az eredmény után, kevés sikerrel, hiszen helyzetig sem jutottak a huszadik percig.

A 24. percben villantott Németország: Özil, Khedira, Klose volt a labda útja, utóbbi nem tudta megszelídíteni a labdát, majd elesett a tizenhatoson belül. Debuchy kicsit mezt rángatott, a bíró azonban nem sípolt. A 33. percben aztán Franciaország első ízben mutatta meg, miért is jutott a legjobb nyolc közé. Griezmann ugrott ki félpályáról egy hosszú indítás után, majd jobbról remekül adott be Valbuenához, aki éles szögből tüzelt. Neuer paskolt éppen Benzema elé, ám a csatár meglepődött, így a német védők menteni tudtak. A félidő hátralévő részében Benzema még egy életerős lökettel lepte meg német portást, aki a helyén volt. Németország így egygólos előnnyel mehetett a pihenőre.

A fordulás után egyik kapitány sem cserélt, az első félidőben pontatlan franciák pedig kezükbe vették az irányítást, a szélről belőtt labdák viszont nem jelentettek komoly veszélyt. Eredménytelenül nyomtak a gallok, úgy tűnt, Deschampsnak csodacseréhez kell nyúlnia, hogy felrázza csapata kissé statikus játékát. A franciák nem nyílhatták ki teljesen hátul, a németek villámgyors ellentámadásaiban ugyanis sok veszély rejlett. A játék jobban pörgött, mint az első félidőben, igaz a németek az első óra végéhez érve már az idővel is játszottak.

A német játékosokat nem sürgette senki és semmi, ahol tudták, akasztották a játékot, ami így nem volt folytonos. Az utolsó húsz percre érkezett Schürrle a németeknél, aki Klosét váltotta, mnert ezen a mérkőzésen nem mutatott sokat. A támadó 16. világbajnoki gólja – amivel a vébék történetének legsikeresebb játékosává válhat – tovább váratott magára. A csere után akár eldönthette volna a továbbjutást kérdését Németország: a francia védők hazai térfélen adták el a labdát, Müller lőhetett éles szögből, ám kaput nem talált. A túloldalon is történt két csere: Koscielny és Rémy feladata volt, hogy a hajrában változást hozzon a franciák játékába. Úgy tűnt, Löw jól cserélt, Schürrle beállításával agilisebb lett a német támadószekció.

Az utolsó negyedórára nem szorult be Németország, sőt többet kezdeményezett, mint hátrányban lévő riválisa. A franciák nem tudnak megújulni, igazi átütőerő nem volt a játékukban. A 82. percben Schürrle végleg eldönthette volna a továbbjutást: Özil vágtázott a jobb szélen, majd centerezett, Müller viszont nem talált labdát. Így került a játékszer a cserejátékoshoz, akik kiváló pozícióból a kapust találta telibe.

A hajrában mindkét cserelehetőségét kihasználta Löw, beállt Götze és Kramer is, a franciák pedig góltalanok maradtak, mert Benzema ziccerét Neuer kiütötte. Németország Hummels korai fejes góljával legyőzte Franciaországot, és ismét bejutott az elődöntőbe.

– Bejött Joachim Löw szövetségi kapitány rotációja, variációja. A Schweinsteiger, Kroos, Khedria trió nagyon komoly erőt képvisel, három ilyen embere a pálya tengelyében egyik csapatnak sincs – kezdte a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, ifj. Dárdai Pál, a Hertha BSC korábbi magyar válogatott játékosa, jelenlegi utánpótlásedzője. – Az edző mindig tud hova nyúlni, és egy ilyen túrán nagyon sokat számít, hogy ki van a kispadon. Mertesacker ezúttal kimaradt, ami merész dolog, de ebből is látszik, milyen játékosokkal dolgozik a kapitány. Ikszes meccs volt, de a németek nyertek, mert elhitték, hogy sikerülhet. A franciákon azt láttam, mintha úgy éreznék, a németek ellen nem lehetne győzni. A négy-egy-négy-egyes felállást választották, de a kapott gól után ötlettelenek tűntek. Persze, voltak támadásaik, főleg a bal oldalon mentek keményen, mert Lahm már nem olyan gyors, ennek ellenére nagyon nagy szerepe volt a győzelemben. Schürrle két meccslabdát elrontott, ha azok bemennek, a vége sima lehetett volna, és Benzema ziccerénél nem kellett volna aggódni.

Olvasói sztorik