Foci vb 2014

Brazil foci, brazil gólok, brazil siker

A világbajnokság házigazdája jó játékkal 2-1-re győzött Kolumbia ellen a világbajnokság negyeddöntőjében.
Világbajnokság, negyeddöntő
Brazília–Kolumbia 2-1 (1-0)
Fortaleza, 60 ezer néző. Játékvezető: Carballo (spanyol)
Brazília: Júlio César – Maicon, T. Silva, D. Luiz, Marcelo – Paulinho (Hernanes, 86.), Fernandinho – Hulk (Ramires, 82.), Oscar, Neymar (Henrique, 89.) – Fred. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Kolumbia: Ospina – Zúniga, Zapata, Yepes, Armero – Guarín, C. Sánchez – Cuadrado (Quintero, 81.), J. Rodríguez, Ibarbo (Ramos, a szünetben) – T. Gutiérrez (Bacca, 70.). Szövetségi kapitány: José Pékerman
Gólszerzők: Thiago Silva (6.), David Luiz (69.), illetve James Rodriguez (80.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A braziloktól Luiz Gustavo és Daniel Alves hiányzott, utóbbi helyén Maicon játszott. Kolumbiai oldalon több változás is volt az előző meccshez képest, Jackson Martínez is csak a kispadon kapott helyet.

A negyedik percben Neymar szabadrúgása ment a kapu mellé. Két perccel később egy szöglet után nagyon elaludtak a kolumbiaiak: Carlos Sanchez nagyon lemaradt a brazil csapatkapitányról, Thiago Silváról, aki néhány lépésről a hálóba passzolt (1-0). A tizedik percben Cuadrado veszélyes lövése elsuhant a kapufa mellett. A 17. percben ismét egy sarokrúgás után veszélyeztetett Brazília, de ezt megúszta az ellenfél.

A huszadik percben Hulk közeli lövését, majd a kipattanó után Oscar ismétlését is védte Ospina. A másik oldalon Cuadrado kerülhetett volna nagy helyzetbe, de Thiago Silva remek mozdulattal szerelte. A 25. percben Paulinho előtt adódott nagy lehetőség, de a kapu előtt elbotlott, így a kolumbiaiak felszabadítottak. Három perccel ezután Hulk lövését fogta a kapus.

A szünetben több góllal is vezethetett volna a brazil csapat, amely jobban, ötletesebben, kreatívabban, lendületesebben játszott, mint a mostani vébén bármikor, Kolumbia viszont alulmúlta eddigi önmagát.

Az első félidő végén, és a folytatásban is meglepően sok szabálytalanság tördelte a játékot. Továbbra is a házigazdák játszottak veszélyesebben, de komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni. A 66. percben egy szabadrúgás után Yepes a hálóba talált, de a játékvezető nem ítélt gólt, mert az asszisztens – túlságosan szigorúan – lest jelzett. Egy perccel később James Rodriguez szabálytalankodott, a távoli szabadrúgást David Luiz gyönyörűen bombázta a hálóba (2-0).

A 73. percben Neymar tekert a kapu mellé. Öt perccel később James kitűnő passzával Bacca tett néhány lépést, majd Julio Cesar felrúgta – jogosan járt a büntető Kolumbiának, amit James Rodriguez értékesített (2-1). A gólnak köszönhetően feltámadt a hátrányban lévő csapat, és egyre-másra vezette támadásait. A 88. percben egy párharc során Zúniga beletérdelt Neymar gerincébe, ezért a brazil sztárt le kellett cserélni, és hordágyon azonnal az öltözőbe vinni.

A hosszabbítás izgalmas perceiben sem született több gól, ami azt jelenti, hogy a házigazda Brazília is ott lesz a négy között, és Németországgal találkozik. A csapat 2002 után jutott be ismét az elődöntőbe, a 2006-os és a 2010-es tornán a negyeddöntőben búcsúzott. Az eddig meglepetéscsapatnak számító Kolumbia ezúttal nyolcvan percig gyengébben focizott, mint eddig, ez pedig a brazilok ellen nem fér bele.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, a Ferencváros, a Honvéd és a Zalaegerszeg korábbi, a Siófok jelenlegi edzője értékelte:

A mérkőzés irama abszolút megfelelt az elvárásoknak, bár az üteme hullámzott. Volt, amikor visszavettek a csapatok, de volt, amikor teljes erővel mentek előre. Neymar szokásához híven szabadon mozgott a pályán mélységben is, hiszen nem egyszer szabadon védekezett a térfél közepén. A gólok ezúttal is szögletből, szabadrúgásból és tizenegyesből születtek.

Brazília megérdemelte a sikert, bár nehezen jött össze. Kolumbia nem tudott ziccereket kialakítani, a hazaiaknak sokkal több átlövésük és tizenhatoson belüli helyzetük volt. A rendszer hasonló volt mindkét oldalon, labdavesztés után a két támadó közül az egyik mindig visszalépett. Kolumbia nem állt vissza, megtámadták a brazilokat a saját térfelükön, maximálisan megtettek mindent a továbbjutásért, de Dél-Amerikában nagyon ritkán tudják megverni a brazilokat, úgy látszik, arrafelé ez a világ rendje.

Az első gól előtt egyéni hibát, a második előtt pedig egyéni bravúrt láthattunk. Harminc méterről nem nagyon szokták rálőni a szabadrúgást belsővel, de a kapus is benne volt némileg… Az egyéni villanások döntöttek, az egyéniségek nagyon sokat tettek hozzá már eddig is ezen a világbajnokságon, hogy egy csapat tud-e nyerni, vagy nem.

Olvasói sztorik