Foci vb 2014

Navas bevédte csapatát a negyeddöntőbe

Costa Rica fordulatos találkozón, tizenegyesekkel lépett túl Görögországon a világbajnokság nyolcaddöntőjében.
Világbajnokság, nyolcaddöntő
Costa Rica – Görögország 1-1 (0-0, 1-1, tizenegyesekkel 5-3)
Recife, 40 ezer néző. Játékvezető: Williams (ausztrál)
Costa Rica: Navas – G. González, Umana, Duarte, Gamboa (Acosta, 77.) – J. Díaz, Borges – Tejeda (Cubero, 66.), Ruiz, Bolanos (Brenes, 83.) – J. Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Pinto
Görögország: Karnezisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, Manolasz, Holevasz – Karagunisz, Maniatisz (Kacuranisz, 78.), Szamarisz (Mitroglu, 58.) – Szalpingidisz (Gekasz, 69.), Szamarasz, Hrisztodulopulosz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerzők: Ruiz (52.), illetve Papasztathopulosz (91.)
Kiállítva: Duarte (66.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A vasárnap esti összecsapás egyik résztvevője sem járt korábban világbajnoki negyeddöntőben, így a motivációval nem lehetett probléma. Costa Rica eddigi szereplése a nagyobb meglepetés, a csoportkörben mutatott játékuk alapján viszont a görögök ellen egyértelmű esélyesként futhattak ki gyepre.

Az első lövésre csak a második percig kellett várni: Karagunisz szabadrúgása után Hrisztodolopulosz elé került a labda, távoli próbálkozása azonban elkerülte a kaput. Az ötödik percben Gamboa 17 méterről, laposan nagyon mellé lőtt.

Többet birtokolták a labdát a közép-amerikaiak az első tíz percben, de egyelőre csak kóstolgatták ellenfelüket. A nyolcadik percben Ruiz egy labdaszerzés után jól tálalt Bolanos elé, aki tíz méterről bivalyerős lövést eresztett meg – a labda centikkel kerülte el a keresztlécet. A 15. percben, a mérkőzés első szögletét a görögök végezhették el: Karagunisz beadása megtalálta Papasztatopulosz fejét, de a védő nem tudta irányítani a bólintást.

A 21. percben Karagunisz öt centi híján összehozott egy ajándék-büntetőt Costa Ricának, szerencséjére azonban még a tizenhatoson kívül borította fel a megiramodó Campbellt. A szabadrúgásból semmi nem lett. Kis holtidő után Karagunisz törte meg az unalmat, 26 méteres lövése nem okozott gondot a kapusnak. Jóval nagyobb bravúrt mutatott be alig tíz perccel később Navas, amikor lábbal védte a meccs első nagy ziccerét: Szalpingidisz érkezett Holevasz baloldali beadására, és ötméteres lövése után már mindenki gólt látott, a Costa Rica-i hálóőrt kivéve, aki lábbal hárított. Az első félidő utolsó lehetősége is a görögöké volt: a Hrisztodulopulosz felrúgásáért járó szabadrúgást túlkombinálták Karaguniszék, így Navas számára igazi csemege lett az ívelés.

A fordulás után lendületben maradtak az európaiak, mégis Costa Rica szerezte meg a vezetést az 52. percben: Bolanos indult meg a labdával, majd a tizenhatos sarkáról középre játszott, ahonnan Ruiz a lehető legokosabban passzolt a kapuba. A védők és Karnezisz is csak meredten nézték az eseményeket (1-0).

Két perccel később Toroszidisz mentett szép mozdulattal Campbell elől egy beadás után, a probléma csak annyi volt, hogy a görög hátvéd kézzel tisztázott, nem fejjel. A játékvezető azonban rosszul helyezkedett, nem látta a szabálytalanságot.

Egy óra után mindkét oldalon cserékkel próbálták frissíteni csapatukat a szövetségi kapitányok, Jorge Pinto dolgát alaposan megnehezítette a felesleges szabálytalanságot elkövető Duarte, aki a 66. percben megkapta második sárgáját, tehát a görögök emberelőnyben folytathatták. Egyből rákapcsoltak: Szamarasz kísérleténél Navas nagyot mentett a levegőben úszva.

A 73. percben is Szamarasztól indult az akció, Holevaszhoz passzolt, aki középre lőtt, de a csereként beállt Gekasz valamiért meglepődött rajta, hogy labdát kapott, így odalett a helyzet. Az utolsó negyedórában nagyon nyomtak a görögök, gyakorlatilag hat támadóval rohamoztak, mégsem tudtak komolyabb helyzetet kidolgozni a hosszabbításig. Karagunisz csúnyán fölé lőtt egy ígéretes szabadrúgást, majd Manolasz fejese is elkerülte a kaput.

Két perccel a rendes játékidő vége előtt Hrisztodulopulosz a jobboldalról játszott középre, de Navas vetődve szedte össze a labdát Gekasz elől. A 91. percben aztán megtört a jég: Gekasz hatméteres lövését még védte Navas, ám pont az előrehúzódó középhátvéd, Papasztatopulosz elé ütötte a labdát, ő pedig nem hibázott (1-1). Az ötperces hosszabbításban a győzelmet is kicsikarhatták volna a görögök, de Mitroglu fejesét Navas bravúrosan ütötte ki a léc alól.

A hosszabbításban támadásban maradt Görögország, de Gekaszt továbbra is meglepte, ha hozzá került a labda: a 93. percben Kacuranisz beadása esett a fejére, persze irányítani nem tudta a labdát. Fokozta a nyomást az európai válogatott, a századik percben óriási keveredést úszott meg Costa Rica – Kacuranisz négy méterről lőtt mellé. A mini félidő végén áttévedtek a görög tizenhatoshoz a közép-amerikaiak, Brenes beadása után Kacuranisz látványos becsúszással mentett Campbell elől.

A ráadás második félidejére szemmel láthatóan teljesen elkészült mindkét csapat az erejével, a védekezéssel nem is sokat foglalkoztak a csapatok. Viszont a befejezésre sem maradt elég erő, González ollózása és Campbell lövése is gyengére sikerült, míg a görögök a 113. percben öt a kettő ellen támadhattak, mégis csak egy közepesen erős lövésre tellett tőlük. Az utolsó utáni percben bravúrosan mentette meg Costa Ricát Navas: Gekasz fejelt Mitroglu elé, aki hat méterről kihagyta a kihagyhatatlant. Jöhettek a tizenegyesek, de már Fernando Santos nélkül – a görögök szövetségi kapitányát nem egészsége megőrzése miatt küldte be az öltözőbe Williams bíró…

Costa Rica kezdte a párbajt:

Az első körben Borges és Mitroglu is magabiztosan vágta be (1-1).
A második körben Ruiz és Hrisztodulopulosz sem hibázott (2-2).
A harmadik körben González és Holevasz értékesítette a tizenegyest (3-3).
A negyedik körben Campbell ügyesen fektette el Karnezisz kapust, Gekasz lövését viszont védte Navas, a meccs hőse (4-3).
Az ötödik körben már csak Umana állt a labda mögé, mert góljával továbbjutott Costa Rica (5-3)!

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Nem igazán tetszett a mérkőzés – tudtam, hogy a görögökben ez a játék van, de Costa Ricától sokkal jobb futballt vártam. Az első félidőben az európai csapatnak volt egy nagy helyzete, és ezt megismételte a hosszabbításban is. A közép-amerikaiak a csoportmeccsek alatt nagyon szép, kulturált futballt mutattak be, de most kevésbé játszottak jól. Öt védővel és négy középpályással álltak fel, de ez nem jelentett semmi újdonságot, hiszen egyből felzárkóztak a támadásokhoz, utána pedig azonnal visszazártak, tehát a hadrendben nem volt különleges eltérés az eddigiektől. Az első felvonásban többet birtokolták a labdát.

Nem tudom, mi történt a játékvezetővel a második félidőben, de számomra teljesen érthetetlen módon Costa Rica ellen fújt, nem adott meg egy tizenegyest, bár a második sárga lap jogosságával nem vitatkozom. A közép-amerikaiak hősiesen védekeztek, a görög is harcoltak, mentek, de nem érdemeltek továbbjutást a sok technikai hiba miatt. Costa Rica szövetségi kapitánya elég rosszul cserélt, hiszen a nagyon jól játszó jobbhátvédjét lehozta, a nagyon sokat hibázó Diazt viszont fennhagyta. Emberfeletti munkát végeztek a pályán, hiszen a hatvanhatodik perctől emberhátrányban játszottak, de így is voltak lehetőségeik, persze, a görögök előtt adódtak a nagyobb helyzetek. A vébén mutatott jelenlegi forma alapján a jobb csapat jutott tovább.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik