Foci vb 2014

Svájci továbbjutás, mesterhármassal

Shaqiri három góljával az alpesiek hozzájárultak az európai foci becsületének megmentéséhez.
Világbajnokság, E-csoport, 3. forduló
Honduras–Svájc 0-3 (0-2)
Manaus, 35 ezer néző. Játékvezető: Pitana (argentin)
Honduras: Valladares – Beckeles, Bernárdez, Figueroa, J. C. García – Ó. B. García (Najar, 77.), W. Palacios, Claros, Espinoza (Chavez, a szünetben) – Bengtson, Costly (J. Palacios, 40.). Szövetségi kapitány: Luis Suárez
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, Schär, R. Rodríguez – Behrami, Inler – Shaqiri (Dzemaili, 87.), Xhaka (Lang, 77.), Mehmedi – Drmic (Seferovic, 74.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
Gólszerző: Shaqiri (6., 31., 71.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokságot bravúros győzelemmel kezdő, majd komoly vereséggel folytató Svájcnak nyernie kellett a továbbjutásra szigorúan csak matematikai eséllyel rendelkező Honduras ellen, és közben szurkolnia, hogy Franciaország legalább egy pontot szerezzen Ecuador ellen.

Az alpesiek a maguk részét magabiztosan teljesítették. A harmadik percben Drmic nagyszerű beadását Shaqiri nem tudta a hálóba juttatni, mert Valladares jó ütemben vetődött ki és menteni tudott. Ami nem ment közelről, az három perccel később összejött távolról: Shaqiri a tizenhatoson kívül egyszer-kétszer megtolta a labdát, majd emlékezetes bombagóllal szerzett vezetést Svájcnak (0-1).

A folytatásban többet volt a labda a közép-amerikaiaknál, de az európaiak alakítottak ki veszélyesebb lehetőségeket. Jó volt az iram, érett az újabb gól, amely a 31. percben meg is született: egy felelőtlenül eladott labdára Drmic lecsapott, majd kihagyhatatlan helyzetbe hozta Shakirit, ami nem is hibázott (0-2). A szünet előtt Drmic lőhetett közelről, éles szögből, Valladares azonban kivetődve hárított.

A fordulás után Bengston szépíthetett volna, de a kapu előtt hiába vetődött, nem tudott belefejelni a labdába. Az 52. percben ismét Bengston szerezhetett volna gólt, éles szögből próbálkozott, a labda már túlhaladt Benaglio kapuson, de Rodriguez a gólvonal elől kirúgta. Az 58. percben Drmic lőtt, de gyenge megoldást választott, pedig ígéretes helyzetben volt. A folytatásban Mehmedi és Shaqiri mutatott be brazil-stílusban került helyzetbe, de a kapus végül menteni tudott.

A túloldalon Jerry Palacios került a földre a tizenhatoson belül, de a játékvezető szerint Djourou nem volt szabálytalan vele szemben, tehát a büntető elmaradt – pedig járt volna Hondurasnak… A 71. percben egy gyors ellenakció végén ismét gólt szerzett Svájc, talán mondani sem kell, hogy Drmic adta a passzt, és Shaqiri lőtt a hálóba (0-3). A 78. percben Najar veszélyeztetett, de Benaglio hárított. Ezután Bengston remek fejesét is kiütötte a svájci kapus. A 82. percben Mehmedi kísérletét védte Valladares.

Shaqiri és Drmic, illetve az egész svájci csapat remek teljesítményéről szólt ez a meccs, és a győzelem értékét növeli, hogy továbbjutást ért, hiszen a franciák találkozója gól nélküli döntetlent hozott. Anglia, Olaszország vagy Spanyolország már nincs versenyben, ott van viszont Görögország, és immár Svájc is!

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyimesi László, a Bp. Honvéd egykori válogatott játékosa értékelte:

A maga nemében három gyönyörű gólt láttunk Shaqiri jóvoltából, és a háromból kettőt szenzációs akció előzött meg. A svájciak helyzetkihasználása kivételes volt, ennek ellenére továbbra is nagy kérőjel számomra a csapat, mert eltelt három meccs, és szerintem még mindig nem hozták ki magukból, amit igazán tudnak, egyéni és csapatszinten egyaránt. Ugyanazokat a hibákat követték el védekezésben, mint a franciák ellen, csak akkor megszórták őket. Hondurasnak peche volt azzal, hogy Costly még a szünet előtt kiszállt, mert neki vannak a legjobb képességei ebben a keretben.

Feltűnt, hogy nem nagyon erőltették a szépeket a csapatok, talán Chavez egyetlen beadására emlékszem, ami gólveszélyt teremtett. Egyszer sem kerültek az ellenfél védelme mögé, lehet, hogy azért, mert érezték, a középen beívelgetett labdákkal is sakk-matt helyzetig juthatnak. Nagyon sok labdát adott el a középpályán mindkét csapat. Továbbra is tartom, hogy az utóbbi világbajnokságok közül ez a legszínvonalasabb, és nem csak azért, mert a szenzációs meccseken potyognak a gólok, hiszen gondoljunk csak a nulla-nullás Brazília–Mexikó mérkőzésre…

Olvasói sztorik