Foci vb 2014

Győzelemmel búcsúzott Bosznia

Könnyedén nyertek a bosnyákok Irán ellen, ám mindkét csapat számára véget ért a vébé.
Világbajnokság, F-csoport, 3. forduló
Bosznia-Hercegovina – Irán 3-1 (1-0)
Salvador da Bahia, 47 ezer néző. Játékvezető: Carballo (spanyol)
Bosznia: Begovics – Vrsajevics, Sunjics, Spahics, Kolasinac – Susics (Salihovics, 79.), Besics, Hadzics (Vranjes, 61.), Pjanics – Dzeko (Visca, 84.), Ibisevics. Szövetségi kapitány: Safet Susics
Irán: Hagigi – Hosszeini, Montazeri, Szadegi, Puladi – Nekunam, Tejmurjan – Hadzsszafi (Dzsahanbahs, 63.), Dedzsagah (Anszarifard, 68.), Sodzsaei (Heidari, a szünetben) – Gucsannedzsad. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Gólszerzők: Dzeko (23.), Pjanics (59.), Vrsajevics (83.), illetve Gucsannedzsad (82.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A F-csoport zárókörében a már biztos búcsúzó Bosznia-Hercegovina a továbbjutásért küzdő irániakkal csapott össze. A közel-keletieknek csak győzelem esetén volt esélyük a nyolcaddöntő kiharcolására, de emellett az argentinok sikeréért is szorítaniuk kellett.

Aktívan kezdték a mérkőzést a csapatok, a második percben Hadzsszafi rögtön tizenegyest próbált eljátszani a bírónál, ám a spanyol remekül látta, hogy nem történt szabálytalanság. A túloldalon Dzeko előtt adódott lehetőség, ám hétméteres bombája centikkel ment kapu fölé.

A tét nélkül játszó bosnyákok bátran vállalkoztak, gyakorlatilag a kapu elé szegezték ellenfelüket. Várható volt, hogy Bosznia nem feltett kézzel vág neki a találkozónak, hanem mindent megtesz a nemzet első vébépontjainak megszerzése érdekében. A kilencedik percben Kolasinac passzából Dzeko 12 méterről bólintott, ám az iráni kapus könnyedén fogta a gyenge próbálkozást. A középpályán harmadszor is kezdőként kapott szerepet a ferencvárosi Besics, aki ezúttal is remek passzokkal hozta játékba társait.

A huszadik percben a fölényben játszó kék-mezesek gólt találtak: Dzeko tartotta meg remekül a labdát, majd jó húsz méterről ballal, nem túl erős, ám annál okosabb átlövéssel szerezte meg a vezetést. A labda a kapufáról pattan a vonal mögé (1-0). Az álmosan kezdő irániak a kapott gól után egyből egyenlíthettek volna, Sodzsaei bombája azonban a keresztlécről a mezőnybe pattant. A vezetés tudatában a bosnyákokat nem sürgette semmi, kicsit hátrébb álltak, az irániak pedig átvették az irányítást. Komoly helyzetet azonban nem sikerült kialakítaniuk Begovics kapuja előtt. A bosnyák ellentámadásokban jóval több veszély rejlett, ám újabb gól nem született, így Irán a szünetben kiesésre állt.

A második felvonás első helyzetét Bosznia alakította ki: Pjanics a 49. percben tüzelt távolról, ám Hagigit nem dolgoztatta meg, hiszen kaput nem talált. A bosnyák akció után újfent átvette az irányítást Irán, ám a kapu előtt rendre rossz megoldást választottak. Ellenben a kék-mezesekkel, akik az 59. percben már kétgólos előnynél jártak. Dzeko mesteri passzából a leshatárról kiugró Pjanics 11 méterről lőtt nagyon okosan a jobb hosszúba, (2-0). Az újabb kapott gól után teljesen összeomlott Irán, a bosnyákok sorra alakították ki a mutatós támadásokat, csak az volt a kérdés, mikor lőnek újabb gólt.

Carlos Queiroz kapitány az oldalvonal mellett nem adta fel a harcot, cserékkel próbálta felrázni együttesét, ám Irán ezúttal nem bírt szervezett ellenfelével. Az utolsó tíz percben az eső is rákezdett rendesen, Besics begyűjtött egy sárgát, majd szinte a semmiből lőtt gólt a hátrányban lévő együttes. A 82. percben több iráni védő is lesen állt, Nekunam viszont nem, passzából pedig Gucsannezsad a kapu közvetlen előteréből jegyezte Irán első gólját a világbajnokságon (2-1). Sokáig nem örülhettek a közel-keletiek a zárkózásnak, a középkezdés után Bosznia rögtön visszaállította a kétgólos különbséget. A mintaszerű kontra végén Vrsajevics 14 méterről lőtt ki az alsó sarkot (3-1). Bosznia-Hercegovina teljesen megérdemelten gyűjtötte be a három pontot a zárókörben, ám a győzelem ellenére Iránnal párban búcsút inthetnek Brazíliának.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik