Foci vb 2014

Megadták a módját a sikernek

Kolumbia 4-1-es győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel és örömünneppel köszöntötte a továbbjutást.
Világbajnokság, C-csoport, 3. forduló
Japán–Kolumbia 1-4 (1-1)
Cuiabá, 40 ezer néző. Játékvezető: Proenca (portugál)
Japán: Kavasima – Ucsida, Josida, Morisige, Nagatomo – Endo, Aojama (Jamagucsi, 62.) – Okazaki (Kakitani, 69.), Honda, Kagava (Kiotake, 85.) – Oszako. Szövetségi kapitány: Alberto Zaccheroni
Kolumbia: Ospina (Mondragón, 84.) – Arias, Valdes, Alvarez Balanta, Armero – Mejia, Guarin – Cuadrado (Carbonero, a szünetben), Ramos, Quintero (J. Rodriguez, a szünetben) – J. Martínez. Szövetségi kapitány: José Pekerman
Gólszerzők: Okazaki (45+1.), illetve Cuadrado (tizenegyesből 17.), J. Martínez (55., 82.), Rodriguez (89.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kolumbia már két forduló után biztosította továbbjutását a C-csoportból, a többi három csapatnak viszont még egyaránt volt esélye a második hely megszerzésére.

Bár a némileg tartalékos összeállításban pályára lépő dél-amerikaiak számára tét nélküli volt a találkozó, jobban kezdtek, ám kisvártatva az ázsiaiak átvették a kezdeményezést. Ziccereket nem alakítottak ki, leginkább távolról próbálkoztak, de rendszeres látogatók voltak a tizenhatoson belül. Aztán a 17. percben teljesen váratlanul vezetést szerzett Kolumbia: Konno szabálytalansága nyomán Ramos a földre került a tizenhatoson belül, ezért a játékvezető – jogosan – büntetőt ítélt, amelyet Cuadrado magabiztosan értékesített (0-1).

A 24. percben Konno újabb ütemtelen megmozdulása is megért volna egy tizenegyest, de ezúttal megkegyelmezett neki a bíró. Két perccel később Kagava lövését védte vetődve Ospina. Hátrányban is fáradhatatlanul támadtak a japánok, a 32. percben Honda szabadrúgása suhant el a kapufa mellett. Öt perc elteltével Okubo ollózott a kapu fölé. A 42. percben az őrizetlenül hagyott Jackson Martínez 15 méterről a kapu mellé lőtt. A szünet előtt Honda beadását Okazaki fejelte a hálóba (1-1).

A folytatásban Rodriguez lövése megpattant az ellenfél egyik játékosát, így szöglet lett a veszélyes kísérletből. Az 54. percben Rodriguez veszélyes szabadrúgása után az utolsó pillanatban tisztáztak az ázsiaiak, de egy perccel később tehetetlenek voltak a kolumbiaiakkal szemben: Jackson Martínez kapott hajszálpontos passzt a tizenhatoson belül, és szép mozdulattal, védhetetlenül a hálóba lőtt (1-2). Küzdöttek-hajtottak a japánok, az akarati tényezőkkel nem volt probléma, de a dél-amerikaiak még tét nélkül is jobbak voltak náluk.

A 64. percben Honda szabadrúgását Ospina kiütötte. Ezután Ucsida remek beadását középen Okubo lőtt közelről a keresztléc fölé. A 72. percben egy kolumbiai kontra végén Rodriguez és Martínez is gólt lőhetett volna, de a tizenhatoson belül mindketten egy-egy japán játékost találtak el. A másik oldalon Konno próbálkozott, de a kapus ezt is védte. A hajrában Japán rákapcsolt, de a latin-amerikaiak ezt kihasználva gyors kontrákkal veszélyeztettek. A 82. percben is erre láthattunk egy remek példát: Martínez kapott tökéletes kiugratást, a tizenhatoson belül csinált egy cselt, majd elegánsan a hálóba lőtt (1-3).

A 85. percben az örömünnep a tetőfokára hágott, ugyanis kapust cserélt Kolumbia, és beállt a világbajnokság legidősebb játékosa, Faryd Mondragón. Ezzel megdöntötte a kameruni Roger Milla rekordját, és ő lett a vébék történetének legidősebb pályára lépő játékosa. A lefújás előtt Rodriguez tette fel a koronát csapata teljesítményére, ugyanis egy elegáns, higgadt mozdulattal megszerezte csapata negyedik találatát (1-4). A slusszpoén a legvégére maradt: Mondragón bemutatott egy elképesztő bravúrt!

A kolumbiaiak Radamel Falcao nélkül, némileg tartalékos összeállításban is motiváltan, tetszetősen játszottak, és magabiztosan nyertek. Százszázalékos teljesítménnyel nyerték csoportjukat, és továbbjutottak, Japán viszont kiesett.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa elemezte:

Amikor kimentek a pályára a csapatok és elkezdődött a meccs, azonnal lehetett látni, melyiknek van hat pontja és melyiknek egy. Mindegy, milyen összetételben játszik a kolumbiai válogatott, ezen a szinten már nincs tartalékos csapat, hiszen a huszonhárom játékos megközelítőleg azonos képességű, egy-két sztár jelenti a differenciát. Olyan önbizalommal játszottak, hogy nem volt kérdéses, mi lesz az eredmény.

A japánok a génjeikből, a kamikaze stílusukból adódóan játszották a játékukat, de ez kevés volt és ötlettelen. Sok zongoracipelő van náluk, de akiknek zongorázniuk kellett volna – például Kagava –, azok alulmúlták önmagukat, ez meghatározta a csapat sorsát, és kiesést eredményezett. Mentek, csinálták a dolgukat, de ez kevés volt.

Kolumbia üde színfoltja a vébének, nagyon sokáig eljuthat. Élvezhető, jó futballt játszanak, nagyon kellemes meglepetés. Akik ma pályára léptek náluk, bizonyítani akartak, élvezték, hogy világbajnokságon szerepelhetnek, kombi, ötletes, szellemes futballt mutattak be. Hosszú idő után ez az első vébé, amelyen a csoportmeccsek végeztével sem lehet sejteni, mi fog történni a legjobb négy között.

Olvasói sztorik