Foci vb 2014

Jubileumi görög továbbjutás

A 93. percben lőtt Szamarasz-büntetővel Kolumbia mögött Görögország lépett tovább a C-csoportból.
Világbajnokság, C-csoport, 3. forduló
Görögország–Elefántcsontpart 2-1 (1-0)
Fortaleza, 50 ezer néző. Játékvezető: Vera (ecuadori)
Görögország: Karnezisz (Glikosz, 24.) – Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulosz, Holebasz – Szalpingidisz, Maniatisz, Karagunisz (Gekasz, 78.), Kone (Szamarisz, 12.), Hrisztodulopulosz – Szamarasz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Elefántcsontpart: Barry – Aurier, K. Touré, Bamba, Boka – Tioté (Bony, 61.), Y. Touré, Die – Kalou, Drogba (Diomandé, 78.), Gervinho (Sio, 83.). Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi
Gólszerző: Szamarisz (43.), Szamarasz (tizenegyesből 93.), illetve Bony (74.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Taktikázásnak nem volt helye a keddi Görögország–Elefántcsontpart találkozón, hiszen Japán mindkét gárdát kigolyózhatta volna döntetlen esetén. A görögök számára a győzelem sem jelentett volna biztos továbbjutást, mindenképpen többgólos győzelemre kellett játszaniuk. Ennek megfelelően agresszíven kezdtek, az első négy percben két veszélyes baloldali beadásnál is résen kellett lenniük a védőknek és Barry kapusnak.

A másik oldalon a Drogba, Gervinho tengely miatt idegeskedhettek a görögök. Az AS Roma játékosa többször is jó passz után lódult meg, de előbb a labdára lépett, majd a tizedik percben valamilyen varázslattal szögletre vágta előle a labdát Manolasz. Kényszerű európai csere után másfél percen belül mindkét kapu egy-egy jobboldali beadás után forgott veszélyben – a hálóőrök azonban bátran kivetődve tisztáztak.

Karnezisz talán túl bátor is volt, már a 17. percben ápolni kellett a hátát – három percig állt miatta a játék. Néhány perccel később Yaya Touré ígéretes helyzetben pontatlanul ugratta ki Drogbát a tizenhatoson, aki nem érte már el a labdát az alapvonal előtt. A 24. percben kapust cserélt Görögország, Panajotisz Glikosz kényszerült beállni.

A 32. percben szöglet után remek kontrát vezettek a görögök, Szamarasz passza után Holebasz 17 szinte kettétörte a keresztlécet. Ha kicsit lejjebb megy, Barry tehetetlen lett volna. A kipattanóért folytatott harcban Die szabálytalankodott, a húsz méterről elvégzett szabadrúgás nem okozott problémát a kapusnak.

Hatalmas lehetőséget puskáztak el az afrikaiak, ami menetrendszerűen visszaütött: Kalou egyszerre fektetett el két védőt, Szamarisz azonban tisztázott Drogba elől az ötösön. A túloldalon elképesztő baki után szintén Szamarisz szerzett labdát, Szamarasszal háromszögezett egyet, majd a már szünetre vonult elefántcsontparti védőktől cseppet sem zavartatva Barry felett szép gólt lőtt a 42. percben (1-0).

A második játékrész Hrisztodolopulosz lövésével indult, Bamba ezúttal nem bambult el, belelépett a próbálkozásba. A következő tíz percben átvették az irányítást az Elefántok, de pontatlanul játszottak. Az 55. percben Hrisztodolopulosz vette újra célba Barry kapuját, bombája ezúttal is célt tévesztett. Három perccel később Szalpingidisz tesztelte az elefántcsontparti kapust egészséges lövéssel.

A 62. percben kis híján elsült a második legnagyobb görög fegyver, amit Zeusz villámai óta látott a világ: Holevasztól indult a kontra, majd Hrisztodolopuloszt és Toroszidisz volt a labda útja, utóbbi lövés helyett cselezett ajtó-ablak helyzetben, közben viszont Salomon Kalou beérte és lerántotta.

Alaposan felpörögtek az események, afrikai próbálkozások után a 68. percben Karagunisz 30-35 méterről keresztlécet lőtt – Barry erről is alaposan lemaradt, csakúgy, mint az első kapufáról. Négy perccel később szöglet után Bamba fejelt a kapufa mellé, de sokáig nem kellett fognia a fejét. A csereként beállt Bony szépen kidolgozott akció végén Gervinhótól kapott pontos labdát, amit aztán a jobb alsóba vágott 11 méterről (1-1).

A 79. percig kellett várni a harmadik görög kapufára, Toroszidisz talán maga is annyira meglepődött, mint Barry, amikor jobb oldali beadása a kapufán csattant. Öt perccel a rendes játékidő vége előtt szöglet után okoztak kisebb kavarodást az Elefántok, de Toroszidiszben akadt el Kalou lövése. Jóval nagyobb lehetőség maradt ki a túloldalon: Szalpingídisz középre gurításába senki nem tudott belepiszkálni.

Az utolsó percekben nagyon nyomtak az európaiak, majd miután Yaya Touré kihagyta a kihagyhatatlant, az ellentámadás végén Szamarasz a földbe rúgott Sio mellett a tizenhatoson belül. A vitatható büntetőt Szamarasz vágta elképesztő nyugalommal a hálóba (2-1). Tíz évvel az emlékezetes Európa-bajnoki aranyérem után továbbmentek a görögök – a vébék történetében először! Győzelmük a mutatott játék alapján megérdemelt, még ha a tizenegyesen vitatkoznak is majd néhány hétig a szakértők.

– Megérdemelték a győzelmet és a továbbjutást a görögök. Drámai csata volt, két játékosukat viszonylag korán elvesztették, ennek ellenére vezetést szereztek, utána több lehetőségük, kapufájuk volt, csúsztak-másztak, nagyot küzdöttek, és ellenfelük egyenlítése után meg tudtak újulni – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd edzője. – A végén a nagy akarat és a küzdeni tudás eredményre vezetett. Fantasztikus második félidő produkáltak, bár az egész nagyon élvezetes volt. Nem bomlott meg a csapategységük a kényszerű cserék után, sőt nagyon jó teljesítményt nyújtottak, remek kontrákat vezettek. Nagyon értékes ilyen küzdelemben, így továbbjutni. Elefántcsontpart csak saját magának köszönheti, hogy kiesett, hiszen a hajrában volt az a négy a kettő elleni lehetősége, amit góllal kellett volna befejeznie. Könnyen eldönthette volna a meccset, simán továbbjuthatott volna azonnal kihasználták a görögök hibáját a góljuk előtt. A tizenegyes előtti szituáció szerintem szabálytalan volt, tehát a büntető jogos.

Olvasói sztorik