Foci vb 2014

Nagyon kellett Ronaldo gólpassza a 95. percben

Portugália az utolsó utáni pillanatban mentette 2-2-re az Egyesült Államok elleni meccset a vébén.
Világbajnokság, G-csoport, 2. forduló
Egyesült Államok – Portugália 2-2 (0-1)
Manaus, 40 ezer néző. Játékvezető: Pitana (argentin)
USA: Howard – F. Johnson, Besler, Cameron, Beasley – Beckerman, Bradley – Bedoya (Yedlin, 72.), Dempsey (Wondolowski, 87.), J. Jones – Zusi (Gonzalez, 91.). Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann
Portugália: Beto – J. Pereira, B. Alves, Ricardo Costa, A. Almeida (William, a szünetben) – Veloso, Moutinho, Meireles (Varela, 69.) – C. Ronaldo, Postiga (Éder, 16.), Nani. Szövetségi kapitány: Paolo Bento
Gólszerzők: Jones (63.), Dempsey (81.), illetve Nani (5.), Varela (95.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A második csoportkör utolsó mérkőzését rendezték magyar idő szerint éjféltől a vébén, Manausban, a harminc fokos hőségben. A németek elleni 4-0-s vereséggel kezdő portugáloktól Pepe, Hugo Almeida és Fabio Coentrao is hiányzott, a Ghána ellen 2-1-re nyerő amerikaiak csak Altidore játékát nélkülözték. Az európai csapat aranylabdás világsztárja, Cristiano Ronaldo térdproblémája ellenére természetesen vállalta a játékot.

Az ötödik percben máris megszerezte a vezetést Portugália: egy beívelés után Cameron lábáról Nani elé pattant a labda a tizenhatoson belül, ő pedig magabiztosan a hálóba bombázott (1-0). A folytatásban lassacskán összeszedték magukat az Egyesült Államok legjobbjai, és kiegyenlítetté vált a játék. A 13. percben Dempsey szabadrúgása suhant el a keresztléc fölött. Negyedóra elteltével – egy kényszerű cserét kihasználva – máris ivószünetet tartottak a játékosok a hőség és a magas páratartalom miatt. A 17. percben Dempsey lőtt közelről, éles szögből, de a kapus kivédte.

Négy perccel később Beto a kapujából messzire kifutva tisztázott a védővonalból kilépő Dempsey elől. A 24. percben Bradley bombázott távolról a keresztléc fölé. Az amerikaiak gőzerővel próbálkoztak egyenlíteni, és nem voltak híján ígéretes lehetőségeknek. Előbb Dempsey kísérletét blokkolták, majd Bradley lövése gurult el a kapu előtt. A 31. percben Johnson lövése szállt a kapufa mellé. Hat perccel az első félidő lefújása előtt ismét ivószünet következett.

A hajrában egy villámgyors portugál ellenakció végén Ronaldo passzát Nani lőtte kapura, de Howard vetődve védett. A 44. percben Nani távoli lövése a kapufán csattant, a kipattanót Éder lőtte rá, de Howard visszavetődve szögletre ütötte a labdát. A jó iramú, eseménydús, élvezetes első félidőben az USA többször próbálkozott kapura lövéssel, gólt azonban csak Portugália szerzett.

A szünet után Éder lőtt közelről a kapu fölé, a másik oldalon Johnson veszélyes kísérletét Beto szögletre ütötte. Az 55. percben az amerikaiak vezettek gyors támadást, amelynek végén Bradley az ötös vonaláról lőtt, a kapu már verve volt, de a gólvonalon álló Ricardo Costa lábáról kipattant a labda. A 63. percben egy amerikai szöglet után Jones elé került a labda a tizenhatoson kívül, távolról lőtt, és gyönyörű góllal egyenlített (1-1). Nem sokkal a középkezdés után Meireles közeli lövését védte Howard.

A lefújás előtt letámadással próbálkoztak az európaiak, a nyolcvanadik percben Nani lőtt a kapu fölé. Egy perccel később egy remek amerikai beadás után Bradley kísérletét még blokkolták, de a labda végül a középen berobbanó Dempsey felé szállt, és a hasáról a hálóba pattant (2-1). A 89. percben Ronaldo fejelt a kapu mellé. A 95. percben Ronaldo hajszálpontos beadását Varela fejelte a hálóba (2-2), ez azt jelenti, hogy az utolsó kör előtt még nem dőlt el semmi, akár a portugálok is továbbjuthatnak…

Mivel több gól nem született, az USA ismét hősies küzdelemben győztek, és hat pontjukkal biztos továbbjutónak számítanak a Németország elleni meccs előtt. Cristiano Ronaldo és a portugálok viszont két csoportmeccs után készülhetnek a hazaútra, bár nem lesz könnyű dolguk…

A Rangadó.hu világbajnoki szakértője, az Egyesült Államokban tevékenykedő Tornyi Barnabás elemzése ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik