Foci vb 2014

Dehidratált játékosok a vébén

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hiába hívták fel rá a figyelmet, a világ profi játékosait képviselő FIFPro úgy látja, hogy a brazíliai világbajnokságon az egészségre fokozott veszélyt jelentő hőségre fittyet hánynak a torna rendezői, a labdarúgók nem kapnak megfelelő védelmet a szélsőséges időjárási körülményekre való tekintettel – írja a HLSZ honlapja.

Különösen az észak-brazíliai helyszínek jelentenek nagy kihívást a játékosoknak. Úgy tűnik, hogy nem vették komolyan a játékosszervezet előzetes figyelmeztetését. A FIFA álláspontja szerint csak akkor kell ivószünetet elrendelni a mérkőzéseken, ha a hőmérséklet meghaladja a 32 Celsius-fokot. Vincent Gouttebarge, a FIFPro tiszti főorvosa példának hozta fel a szombati Németország–Ghána találkozót, ahol hiába mutatott a hőmérő 29 fokot, a magas, hetven százalék fölötti páratartalom négy fokkal magasabb hőérzetet eredményezett. A szakember rámutatott: tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy 28 fok felett a folyamatos sporttevékenység orvosi szempontból nem javasolt.

A FIFPro szakembere szerint a mérkőzések 30. és 75. percében három-négy perces ivószünet tartása nem optimális megoldás a rehidratáció elérése érdekében. Egy sportoló negyedóránként 200-250 milliliter vizet veszít, következésképpen minden félidőben (negyedóránként) két játékmegszakításra volna szükség.

Az olasz-angol találkozó után nyilatkozó játékosok mindegyike komoly és valós problémának tartotta a dehidratációt. Claudio Marchisio hallucinációról panaszkodott, Mario Balotelli elviselhetetlennek érezte a meleget, a dehidratáltság miatt hiányolta a frissítési lehetőséget. Mindkét szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy az időjárási körülmények miatt a játékosok nem tudták fenntartani a meccs iramát, lassítani kellett a tempót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik