Foci vb 2014

Messi volt az argentinok megmentője

A dél-amerikaiak a hosszabbítás pillanataiban tudták megnyerni 1-0-ra az Irán elleni meccset a világbajnokság F-csoportjának második fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

Világbajnokság, F-csoport, 2. forduló
Argentína–Irán 1-0 (0-0)
Belo Horizonte, 58 ezer néző. Játékvezető: Mazics (szerb)
Argentína: Romero – Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, Di María (Biglia, 93.) – Messi, Higuaín (Palacio, 77.), Agüero (Lavezzi, 77.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Irán: A. Hagigi – Hosszeini, Szadegi, Montazeri, Hadzsi Szafi (R. Hagigi, 88.), Puladi – Tejmurjan – Dedzsagah (Alireza, 85.), Nekunam, Sodzsaei (Hejdari, 77.) – Gucsannedzsad. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Gólszerző: Messi (91.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hiába volt kezdő Messi, Higuaín és Agüero is, az argentinok 91 percig gólképtelenek maradtak az első meccsükhöz képest nagyot javuló Irán ellen. Végül a hosszabbítás pillanataiban Messi döntött! Ki más…

Az iramos és helyzetekben gazdag mérkőzés második félideje alapján az ázsiai csapat rászolgált volna az egy pontra, hiszen kiválóan védekezett, és nem volt lövés, ami Hagigi kapuson kifogott volna – az utolsó kivételével.

Az első játékrész első nagy helyzete a 13. perchez és Higuaínhoz köthető, a Napoli játékosa azonban telibe lőtte a kapust. A 24. percben ismét a dél-amerikaiak előtt adódott nagyobb lehetőség, Di María csak néhány centivel hibázta el a bal alsó sarkot.

Sokáig hiábavalónak tűnt az argentinok támadószellemű felállása (4-3-3), sőt az első félidő végére mintha kicsit visszavettek volna a lendületből, ez majdnem megbosszulta magát. A 42. percben Dezsagah szögletéből Hosszeini tudott fejelni, nem sokkal a léc fölé.

A szünet után mindkét csapat ugyanabban a felállásban vonult ki a pályára, az irániak kifejezetten védekező szellemben álltak fel, gyakorlatilag 8-1-1-et játszottak. Ez csak a második félidő utolsó perceiben változott meg, ekkor többször veszélyeztették az argentin kaput, Higuaínék többször is törölgethették az izzadságcseppeket a homlokukról.

A mérkőzés azonban mégis a dél-amerikaiak számára végződött boldogan, pedig vélhetően már a legfanatikusabb szurkolók is kezdték elengedni a győzelembe vetett hitüket.

Tizennyolc próbálkozás után, a hosszabbítás első percében érkezett Messi, aki ismét bizonyította klasszisát: a tizenhatos előtt végrehajtott egy cselt, majd ballal a jobb felső sarokba csavarta a labdát, megszerezve ezzel a vezetést csapatának és egyúttal kialakítva az 1-0-s végeredményt Argentína javára.

Érdekesség, hogy a Barcelona sztárja a legutóbbi 21 mérkőzésén 21 gólt szerzett a nemzeti csapatban, és most is tartani tudta ezt a remek statisztikát. Ezzel a győzelemmel Argentína már biztos továbbjutó az F-csoportból.

Az argentínok brazilos dolgokat csináltak

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott klasszisa értékelte:
Az argentinok szeretnének döntőt játszani, de lassan már úgy fociznak, mint a brazilok. A házigazdáknál is az a probléma, hogy nyomja őket a tét, emiatt nem tudnak a valós tudásuknak megfelelően teljesíteni. Nincs meg az a felszabadultság, ami a többi dél-amerikai csapatban, amelyek esélytelenek, és csak az a céljuk, hogy élvezetes, jó meccseket játszanak. Mernek focizni, nem nyomja őket a tét, az hajtja őket, hogy életük legjobb világbajnokságát produkálják.
Az utolsó negyedórában az argentinok tényleg brazilos dolgokat műveltek, jó volt nézni, de kinyíltak, és iráni kontrák is adódtak. A helyzetek kidolgozásával nem volt baj, de azokat be kellene rúgni. Lehetett volna örömfoci a meccsből, helyette szenvedős egy-null lett, de Argentína sikere megérdemelt. Ha az első három helyzetükből csak egy bemegy, akkor ez a találkozó is olyan lett volna, mint a francia vagy a német. Nem lenne igazságos, ha maradt volna a döntetlen.

Olvasói sztorik