EB 2016

Ez durva! Fél év börtönt kapott az Eb-n balhézó magyar szurkoló

A debreceni ultrák pénzt gyűjtenek a hatósági személy ellen elkövetett erőszakkal vádolt társuknak.

Noha a debreceni fiatalember tagadja, hogy megütötte volna az egyik biztonsági embert, fellebbezett is, de miután ítélkezési szünet van Franciaországban, szeptemberig biztosan börtönben marad. A debreceni drukkernek a társai igyekeznek pénzt gyűjteni.

A mieink második Eb-csoportmeccsén, az Izland elleni összecsapáson öt magyar szurkolót vettek őrizetbe a francia hatóságok. Négyen megúszták pénzbüntetéssel, egyiküket viszont hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Ahogy arról a dehir.hu oldal beszámol, ez utóbbi drukker debreceni, 26 éves és Csabának hívják – azzal vádolják, hogy a marseille-i csetepatéban ököllel megütött egy biztonsági embert abban a balhéban, ami a magyar szektor közelében tört ki a mérkőzés előtt.

https://www.youtube.com/watch?v=HvPED0e_pvA
A debreceni ultrák a Facebook-oldalukon tettek közzé egy felhívást. „Sajnos az Eb egyik társunknak nem úgy sikerült, ahogy tervezte. A marseille-i bíróság fél év elzárással sújtotta, így jelenleg is Franciaországban van. Az ügyben felmerült költségek magasra rúgnak, így ebben kérjük segítségeteket. A család és társunk segítése érdekében” – olvasható a közleményben, melyben egy számlaszámot is megadnak, ahová a támogatást várják.

A Dehir.hu beszélt egy szurkolóval, aki Gergővel utazott Franciaországba a mérkőzésre és együtt is voltak a meccsen. Mint elmondta, ők és még legalább 150 szurkoló a drágább jegyüket beáldozva át akartak menni a kapu mögé a magyar táborba, hogy együtt szurkolhassanak honfitársaikkal. Egy kerítésnél próbálkoztak, ahol rendészek azzal hitegették őket, hogy 5-10 perc múlva átmehetnek. Miután azonban mégsem nyitották meg a kerítést, sokan megelégedve a helyzetet, elkezdtek átmászni azon. A drukker állítása szerint a rendészek ekkor rájuk támadtak, vipera is volt náluk. Amikor véget ért a balhé, Gergőék visszamentek a helyükre.

Gergőt a mérkőzés lefújása után egy órával – a stadiontól már messze – a rendőrök kiemelték a tömegből, és bevitték a rendőrségre, majd megvádolták hivatalos személy elleni erőszakkal. A tárgyaláson ott volt egy rendész, aki rámutatott a debreceni drukkerre, azzal, hogy ő ütötte meg ököllel. A bíró az eljárás során videófelvételeket nem vett figyelembe.


Gergő szurkolótársa azt mondja, jó pár felvételt végignéztek, de olyat nem láttak, melyen Gergő és a rendész ütőtávolságban lett volna. Van azonban egy olyan felvétel, melyen pár méterre állnak egymástól, s Gergő háta mögül kilép egy maszkos szurkoló, s megüti a rendészt.

A debreceni drukker végig tagadta, hogy megütötte volna a rendészt, mégis elítélték. Az ítélet ellen fellebbezett, de augusztusban ítélkezési szünet van a francia bíróságokon, így szeptemberig biztosan nem születik döntés az ügyében, s addig börtönben marad.

Olvasói sztorik