EB 2016

Ronaldo helyében Kassai sem tudott volna ülve maradni

A magyar játékvezető úgy fogalmazott: a pohara majdnem tele van.

A legnagyobb sikernek azt tartja Kassai Viktor, hogy a magyar játékvezető csapat az „elsőtől az utolsó sípszóig” ott lehetett a vasárnap zárult franciaországi Európa-bajnokságon.

„Nagy büszkeség számomra, hogy majdnem száz bíróval kezdődött az Európa-bajnokság, s amikor már csak heten voltunk, akkor is volt magyar” – nyilatkozta a 40 éves játékvezető, aki segítői, Ring György, Bognár Tamás és Farkas Ádám, valamint Berzi Sándor MLSZ-alelnök társaságában vett részt kedden egy sajtóbeszélgetésen, amelyen beszámolt a kontinensviadalon történtekről.

Kassainak és csapatának három találkozó jutott a kontinenstornán, ők működtek közre a Franciaország–Románia nyitómérkőzésen (2-1), az Olaszország–Svédország csoporttalálkozón (1-0), illetve a Németország–Olaszország negyeddöntőben (1-1), amely a világbajnok sikerét hozta tizenegyesekkel.

A magyar játékvezetői csapat jó eséllyel pályázott a fináléra is, végül azonban az angol Mark Clattenburg kapta a döntőt, Kassai pedig negyedik játékvezetőként, Ring György tartalékként működött közre.

Kassai hangsúlyozta, a „pohár majdnem tele van, még ha félig van, akkor is”, hiszen a nyitómérkőzés, egy komoly csoporttalálkozó, és talán a legnagyobb presztízsű negyeddöntő jutott nekik, utóbbit követően még Ring György is megdicsérte, pedig kollégája – állítása szerint – szűkmarkúan bánik az ilyen szavakkal.

Berzi Sándor kiemelte, kiválóan teljesített a magyar játékvezetői csapat – ezt az MLSZ és az elnökség nevében meg is köszönte –, pedig nem volt egyszerű feladatuk, hiszen június 1-vel több új szabály is életbe lépett a labdarúgásban, ezért a legnagyobb kockázatú a nyitómérkőzés volt, amely a játékvezetés szempontjából az egész tornát meghatározta.

Berzi megjegyezte, a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon elkövetett hibát követően visszajöttek a legmagasabb szintre. Emlékezetes, hogy az Ukrajna–Anglia találkozón Kassai a hazaiaknak nem adott meg egy gólt, mert az asszisztens, Vad II István nem vette észre, hogy a labda áthaladt a gólvonalon.

A franciaországi kontinensviadalon Kassainak nem kellett ehhez hasonló fajsúlyos döntést meghoznia, ugyanakkor egy érdekes feladattal is szembe találta magát, amikor a döntő utolsó perceiben a sérülése miatt lecserélt Cristiano Ronaldo gyakorlatilag edzőként irányította csapattársait a partvonal mellől.

„Azt gondolom, én sem tudnék ülni hasonló helyzetben. Ez egy teljesen normális, emberi dolog volt, és azt hiszem, ebben a helyzetben egy játékvezetőnek kellően empatikusnak kell lenni” – elevenítette fel a portugál–francia (1-0) finálé utolsó pillanatainak Kassai.

A mostani tornán nem volt kirívó játékvezetői hiba, Bognár Tamás megjegyezte, ez legfőképpen a játékosok hozzáállásán múlt, hiszen nem volt sok a reklamálás. Ring György hangsúlyozta, gyakorlatilag két éven keresztül készültek a kontinensviadalra, de megérte, mivel összességében pozitív volt a játékvezetés vízhangja.

Farkas Ádám megjegyezte, ő még csak két éve nemzetközi játékvezető, így számára különösképpen nagy élmény volt belecsöppenni az Európa-bajnokság világába, hozzátette, számára is a német–olasz negyeddöntő jelentette a csúcspontot.

A magyar játékvezetői csapat – amely konkrét ítéletekről nem beszélhetett – elmondta, különleges élmény volt az Európa-bajnokság abból a szempontból is, hogy hazájuk válogatottja is érdekelt volt a tornán. Mint azt megjegyezték, az első mérkőzés előtt még nem igazán beszéltek a körülöttük lévők a magyarokról, ám a torna előrehaladtával folyamatosan fogadták a dicséreteket és a gratulációkat.

Az olimpiai- és Bajnokok Ligája-döntőben is bíráskodó Kassai leszögezte, nagy sikernek tartja, hogy harmadik Európa-bajnokságán dirigálhatott, s összességben nézve jó teljesítménnyel térhettek haza.

Olvasói sztorik