EB 2016

Santos: egyszerűek voltunk, mint a galambok, és okosak, mint a kígyók

Éder pedig rút kiskacsából gyönyörű hattyú lett.

Cristiano Ronaldót és Pepét dicsérte a franciaországi Európa-bajnokság fináléját követően Fernando Santos, a győztes portugál válogatott szövetségi kapitánya.

„Egyszerűek voltunk, mint a galambok, és okosak, mint a kígyók” – fogalmazott a portugál szakember, aki azután vette át a csapat irányítását, hogy az elvesztette első kvalifikációs mérkőzését Albánia ellen. Amióta ő ül a kispadon, a válogatott 14 tétmeccset vívott meg veretlenül.

Portugália a vasárnapi döntőben hosszabbításban győzte le a házigazda franciákat 1-0-ra úgy, hogy a csapatkapitány Ronaldót 25 perc után le kellett cserélni sérülés miatt.

„Csapatkapitányunk fantasztikus teljesítményt nyújtott az egész torna alatt. Sokat kritizálták, de ő megmutatta, hogy igazi csapatember. Mindent megpróbált, ami emberileg lehetséges, hogy visszaszálljon a játékba, de egyszerűen nem ment” – mondta Santos.

Hangsúlyozta ugyanakkor: Ronaldo jelenléte az öltözőben is nagyon fontos volt. „Támogatott engem, és azt mondta: ez a mi napunk. Ugyanannyira hitt benne, mint én magam” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A 61 éves mester azt mondta, ő a rajttól kezdve hitt abban, hogy nyerhetnek, bár tudta, hogy más csapatok jobb játékosokkal rendelkeznek.

„Mindig is azt mondtam a játékosaimnak, hogy nagy tehetségek, de többet kell küzdeniük, mint az ellenfeleiknek, gyorsabban kell futniuk és jobban kell összpontosítaniuk. Csodálatos csapatunk van, mindig hittek abban, amit mondtam, hogy győzhetünk” – áradozott Fernando Santos.

A kapitány kiállt a középső védő Pepe mellett is, akit a múltban sok kritika ért – elsősorban durvasága és színészi képességei miatt –, most azonban szerinte az egész tornán kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

„Pepe rendkívül szenvedélyes játékos, mindent belead a meccseken. Nem egészen korrekt, ahogy felcímkézték őt, nehéz lesz ettől megszabadulnia, de most már Európa-bajnoknak mondhatja magát” – jellemezte őt Santos.

A vasárnapi mérkőzés rendes játékideje nem hozott gólt, majd a hosszabbításban, a 109. percben Eder lőtt a hálóba, ezzel Portugália válogatottja története során először Európa-bajnok lett.

Éder rút kiskacsából gyönyörű hattyú lett

„Amikor le kellett hozni Cristianót, arra gondoltam, hogy behozom Édert, de aztán mégis inkább Nanit tettem be középre. Később viszont szükségünk volt valakire, aki képes megtartani a labdát, amíg a többiek felérnek, valamint megnyeri a fejpárbajokat. Amikor Éder beálláshoz készülődött, azt mondta: Főnök, most betalálok. És a rút kiskacsából gyönyörű hattyú lett” – mondta a meccs után a szövetségi kapitány.

Deschamps: nincsenek szavak

Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint neki és a francia válogatottnak, valamint az egész országnak időre lesz szüksége ahhoz, hogy feldogozza, elvesztették a hazai rendezésű Európa-bajnokság fináléját a portugálokkal szemben.

„Nincsenek szavak erre az érzésre. Óriási csalódás ez a számunkra. Időre lesz szükség, amíg ezt feldolgozzuk” – fogalmazott a játékosként világ- és Európa-bajnok szakember.

Neki és csapatának is végig kellett néznie, ahogy a finálé után nem sokkal Cristiano Ronaldo és társai a magasba emelik a trófeát azon a helyen, ahol 18 évvel korábban Deschamps vette át a világbajnoknak járó kupát. „Olyan csodálatos lett volna megnyerni ezt a trófeát a szurkolóknak” – kesergett.

Deschamps szerződése a 2018-as világbajnokság szól, a csapat irányítását 2012 nyarán vette át Laurent Blanc-tól. „Most nem foglalkozom magammal. Időre van szükségem. Kielemzem a dolgokat a tanácsadóimmal, és meglátjuk, mi vár ránk a következő két évben” – mondta a szakember a jövőjét firtató kérdésre.

„A futball csodálatos, de szörnyű élményeket is ad az embernek” – fogalmazott a hat találatával a torna gólkirályi címét elhódító Antoine Griezmann, aki egyelőre nem igazán tudott örülni az aranycipőnek. „Később biztosan büszke leszek, de jelenleg csak a csapatra tudok gondolni és csalódott vagyok.”

Olvasói sztorik