EB 2016

Másodszor vesztett a döntőben a házigazda

Portugália úgy lett Európa-bajnok, hogy mindössze egyszer nyert.

Másodszor fordult elő az Európa-bajnokság történetében, hogy a házigazda kikapott a fináléban. Az előző ilyen eset éppen a vasárnap hosszabbításban győztes portugálokkal történt 2004-ben, amikor Görögország örülhetett a döntő után.

Legutóbb a franciáknak, 1984-ben sikerült az a bravúr, hogy rendezőként elhódítsák a trófeát. A kontinensviadalok történetében korábban még a spanyolok 1964-ben és az olaszok 1968-ban ünnepelhettek hazai pályán.

Út a diadalig

A selejtezőket is beleszámítva a portugál válogatott egyetlen vereséggel lett Európa-bajnok úgy, hogy a franciaországi tornán nem talált legyőzőre.

A portugálok a kvalifikációs sorozatban hét diadal mellett egyszer, még a nyitófordulóban szenvedtek vereséget Albániától, míg a franciaországi tornán a rendes játékidőben mindössze egyszer nyertek hat döntetlen mellett.

A csoportkörből három döntetlennel, köztük az utolsó fordulóban a magyarokkal játszott 3-3-mal, harmadikként jutottak tovább. Hosszabbításban múlták felül a legjobb 16 között a horvátokat és a döntőben a franciákat, illetve a negyeddöntőben tizenegyesekkel a lengyeleket. Az egyetlen meccsük, amelyet a rendes játékidőben nyertek meg, a Wales elleni 2-0 volt az elődöntőben.

Olvasói sztorik