EB 2016

Griezmann gólkirályként, Ronaldo meccsrekorderként zárt

Statisztikai érdekességek a torna után.

Hat találatával a francia Antoine Griezmann lett az Európa-bajnokság gólkirálya. Neki köszönhetően harmadszor lett francia gólkirálya a kontinenstornának.

Egy tornán a szintén francia Michel Platini szerezte a legtöbb gólt: hazai közönség előtt kilencszer volt eredményes 1984-ben. Ezt a számot előtte és azóta sem tudták megközelíteni, de hat góljával Griezmann a második helyre került. Rajta kívül még Francois Heutte volt francia gólkirály 1960-ban. Eddig egyetlen játékos sem tudott kétszer gólkirály lenni.

A franciaországi torna góllövőlistájának élcsoportja:

6 gólos: Griezmann (francia)

3 gólos: Bale (walesi), Giroud (francia), Morata (spanyol), Nani (portugál), Payet (francia), Ronaldo (portugál)

2 gólos: B. Bjarnason (izlandi), Blaszczykowski (lengyel), Brady (ír), Dzsudzsák Balázs, Gomez (német), Lukaku (belga), Nainggolan (belga), Stancu (román), Pellé (olasz), Perisic (horvát), Robson-Kanu (walesi), Sigthórsson (izlandi)

Ronaldo a meccsrekorder

A portugál Cristiano Ronaldo döntőbeli pályára lépésével 21 meccsel vezeti a kontinensviadalok örökranglistáját a lejátszott mérkőzések tekintetében.

A negyedik Európa-bajnokságán szereplő szélső az idei, franciaországi tornán csapata mind a hét találkozóján játszott, ráadásul három találatával a kontinenstornák góllövőlistájának élén utolérte a kilencgólos francia Michel Platinit.

Ronaldo az Európa-bajnoki meccsek tekintetében a hozzá hasonlóan immár négy tornán szerepelt német Bastian Schweinsteigert (18) és olasz Gianluigi Buffont (17) előzi meg. A mostani torna előtt a szereplési rekordot a franciák világ- és Európa-bajnoka, Lilian Thuram, valamint a hollandok korábbi kapusa, Edwin van der Sar 16 meccsel tartotta.

A döntőben pályára lépett portugálok közül hárman is – Pepe, Nani, Joao Moutinho – 15. Európa-bajnoki meccsükön szerepeltek.

Az Európa-bajnokságokon legtöbbször pályára lépett játékosok:

21 alkalommal: Cristiano Ronaldo (portugál, 2004, 2008, 2012, 2016)

18 alkalommal: Bastian Schweinsteiger (német, 2004, 2008, 2012, 2016)

17 alkalommal: Gianluigi Buffon (olasz, 2004, 2008, 2012, 2016)

Olvasói sztorik