EB 2016

„Deschamps nem mert kockáztatni, Santos viszont igen”

Glázer Róbert szerint Portugália megérdemelten nyerte meg az Európa-bajnokságot.

Gól nélküli 90 percet követően Portugália a hosszabbítás második felében szerzett Éder-góllal verte a házigazda franciákat, így Ronaldóék nyerték meg a 2016-os Európa-bajnokságot. A finálét a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:

– Nagy várakozás előzte meg a döntőt, én személy szerint azt vártam, hogy a két, a fináléig vezető úton egyre jobb játékot bemutató csapat egy izgalmas, szép futballt hozó mérkőzést játszik egymással – de sajnos nem így történt, meglehetősen unalmas találkozó volt ez a semleges nézők számára. A franciák a megszokott 4-2-3-1-es felállásban léptek pályára, viszont a portugálok váltottak, az eddig alkalmazott 4-4-2-őt 4-1-3-2-re cserélték, ahol az eltiltásból visszatérő William Carvalho játszott a védelem előtt, egyébként egészen kiválóan. Ronaldót Payet a meccs elején elég durván lerúgta, a sajnálatos sérülése miatt Quaresma beállásával a hadrend egy 4-1-4-1-es felállássá változott.

– A találkozó nem hozott sok helyzetet, ugyan a második félidőben a franciák voltak fölényben, de hiányzott az átütő erő a játékukból. Szélsőjátékuk gyakorlatilag nem volt, Evra és Sagna nem kísérték a támadásokat, és Sissoko de még Payet is behúzódva játszott, emellett Pogba sem mutatta meg, miért tartják világklasszisnak. Deschamps egyáltalán nem kockáztatott, posztra cserélt, szerintem hiba volt, hogy Giroud helyett, nem pedig mellé hozta be Gignac-ot – fel kellett volna vállalni a kétcsatáros játékot. Santos ugyanakkor többször is változtatott, Éder beállításával kockáztatott is, ami sorsdöntőnek bizonyult: a center szerezte a győztes gólt, de ezen kívül is szinte csak jó megmozdulása volt a meccsen. Portugália ennek is köszönhetően uralta a hosszabbítást, és összességében megérdemelten nyerte meg a döntőt.

Olvasói sztorik