EB 2016

A francia kormány szerint sikeres volt a szervezés

Merénylet nem volt, az erőszakot megfékezték.

A hazai válogatottnak a döntőben elszenvedett veresége után a francia kormány hétfőn elsősorban az Európa-bajnokság sikeres megszervezéséhez gratulált.

Francois Hollande államfő, aki hétfőn ebéden fogadja a válogatott tagjait az Elysée-palotában, az eredmény ellenére úgy vélte, hogy „az Európa-bajnokság győzelem Franciaország” számára.

Jóllehet a vasárnapi döntő után, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg hosszabbítást követően a házigazda franciákkal szemben, nem volt ünneplés a Champs-Elysées sugárúton és párizsiak tízezrei csalódottan, a legnagyobb csendben vonultak az utcákon haza a bárokból, a szurkolói zónából és a Stade de France nemzeti stadionból, a francia kormány hétfőn elégedettségét fejezte ki.

A köztársasági elnök már a döntő előtt azt mondta, hogy „ez már győzelem Franciaország számára, mert nagyon jó volt a szervezés”. Francois Hollande megköszönte a szurkolóknak, az önkénteseknek és a biztonsági erőknek az együttműködést az elmúlt egy hónapban.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy „a nagyon magas terrorkészültségi körülmények ellenére a 2016-os Európa-bajnokság siker” volt. Elmondta, hogy a rendezvényen, illetve ahhoz kapcsolódva 1550 előállítás történt és 64-et toloncoltak ki a másfél millió külföldi szurkoló közül a hatóságok Franciaországból az elmúlt egy hónapban.

Három nappal a torna kezdete után, június 13-án egy iszlamista támadó megölt egy rendőrházaspárt a Párizshoz közeli otthonában. A merénylő az Iszlám állam dzsihadista szervezet nevében követte el a kettős gyilkosságot és azt mondta, hogy temetőt szeretne csinálni az Európa-bajnokságból. Ekkor még attól lehetett tartani, hogy további támadások fogják kísérni a rendezvényt.

A stadionok és a szurkolói zónák körül az orosz huligánok marseille-i rendbontása és a vasárnapi döntő előtti párizsi incidenst leszámítva azonban a rendőröknek nem volt sok dolga, a biztonsági kordon jól működött, a szurkolók félelem nélkül mentek a kijelölt helyekre, a torna igazi ünneppé vált Franciaországban.

A kormány tagjai egyébként az elmúlt héten többször is emlékeztettek arra, hogy a jobboldali ellenzék ellenezte a szurkolói zónák létesítését, mert azokat kockázatosnak tartotta. Nicolas Sarkozy volt államfő – még a kontinenstorna kezdete előtt – egyenesen azok bezárást követelte, mert szerinte nem voltak megfelelően kialakítva a rendkívüli állapot idején, amely július 26-ig van érvényben.

Az Európa-bajnokság hazai nyeresége az előzetesen remélt 1,2 milliárd eurónál is több lehet.

Olvasói sztorik