EB 2016

Az megvan, hogy Griezmann kis híján portugál válogatott lett?

A franciák gólzsákja három éve egy eltiltást követően játszott el a gondolattal, hogy országot vált, és nagyapja nemzeti együttesében szerepel.

Az idei kontinenstornán már hat találatnál járó Antoine Griezmanntól joggal retteg a portugál válogatott, pedig egészen könnyen összejöhetett volna, hogy vasárnap este Ronaldo ékpárjaként futballozik – Franciaország ellen.

Kevesen tudják, hogy Griezmann nagyapja portugál volt, és 1949 és 57 között a Pacos de Ferreira csapatában szerepelt.

Ahogy arról a portugál sajtó beszámolt, Amaro Lopes – akit kőkemény védőként tartották számon – az ötvenes évek végén vándorolt Franciaországba, ahol a Lyonhoz közel eső kisvárosban, a portugál menekültek körében népszerű Maconban telepedett le. A nagypapa az építőiparban dolgozott, az ötödik gyermeke volt Isabelle, a francia sztárcsatár édesanyja. Griezmann 1991-ben született, az apja, Alain német gyökerekkel rendelkezik.

A támadót fiatalon több francia akadémia is elutasította, mert túl kicsinek tartották, így került a Real Sociedadhoz, majd az Atlético Madridhoz – felnőttként még sohasem szerepelt francia klubban -, aztán a spanyol fővárosban kiteljesedett.

2013-ban U21-es francia válogatott volt, és egy éjszakai balhé után eltiltották. Ekkor jött az ötlet, hogy a felnőttek között inkább a portugál válogatottban játszik majd. Deschamps viszont gyorsan közbelépett, behívta a nagyok közé, 2014-ben már a francia kerettel ment a vb-re.

Olvasói sztorik