EB 2016

„Griezmann jelent annyit a franciáknak most, mint Platini vagy Zidane korábban”

Az Atlético Madrid csatárát Wenger és Henry is az egekig magasztalta.

Már csak órák vannak hátra az Európa-bajnokság döntőjéig, ahol a Cristiano Ronaldo vezette Portugália a házigazda Franciaországgal csap össze. Bár a torna előtt sokan megkérdőjelezték, mára már vitathatatlan: a gall csapat vezére egyértelműen Antoine Griezmann lett. A tornán hat gólnál és két gólpassznál járó 25 éves játékos rengeteg dicséretet kapott az elmúlt hetekben, de Arséne Wenger és Thierry Henry a finálé előtt minden eddiginél messzebbre ment: az Arsenal menedzsere szerint Griezmann is az Aranylabda várományosai közé tartozik, míg a korábbi világklasszis csatár a legnagyobb francia futballistákhoz hasonlította honfitársát:

– Számomra Griezmann az Aranylabda egyik legnagyobb várományosa. Spanyolországban szorosan ott liheg Ronaldo és Messi nyomában, az életkor pedig neki kedvez. Bajnokok Ligája-döntőbe juttatta az Atléticót úgy, hogy az összes fontos meccsen betalált, valamint a bajnokságban is lőtt huszonkét gólt. Az Európa-bajnokságon pedig egészen hihetetlen, amit csinál: hat góllal tulajdonképpen már most gólkirály, emellett előkészítésben is jeleskedik, több gólpassza is van – a statisztikái kiemelkednek az egész mezőnyből. Még hátravan a finálé, ha Franciaország nyer, és esetleg Grizmann is betalál, már most megtörhet Messi és Ronaldo 2008 óta tartó egyeduralma a szavazáson – mondta Arséne Wenger.

Thierry Henry ugyanakkor nem a jelen világklasszisaihoz, hanem a múlt nagy francia csillagaihoz hasonlította a támadót:

– Rengetegen dicsérik Griezmannt, aki az utolsó szóig mindent meg is érdemel. Fantasztikus, amit az Eb-n művel, ha ő jól játszik vagy gólt szerez, szinte biztosan nyer a válogatott. Hogy meddig tud még fejlődni, az csakis rajta múlik – reméljük, a fináléban is megmutatja, miért tartják sokan máris a világ egyik legjobbjának. Ő az a játékos, aki újra és újra győzelemre vezeti a nagy sikerre már tizenhat éve váró Franciaországot, van olyan fontos vezére a jelenlegi csapatnak, mint Michel Platini vagy Zinedine Zidane volt a maga idejében – mondta a BBC-nek a 123-szoros francia válogatott támadó.

Olvasói sztorik