EB 2016

Top10 játékos-figyelő: az Eb-n villogtak, piaci értékük sokszorosára nőtt

A francia Payet, az olasz Pellé, a walesi Allen vagy éppen az izlandi Bjarnason is klubot válthat a nyáron.

Összeállításunkban tízes listán gyűjtöttük össze azon játékosokat, akik a franciaországi Európa-bajnokságon nyújtott kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően piaci értéküket megsokszorozták. Több játékos esetében elmondhatjuk: klubjuk ugyan aprópénzért csapott le rájuk, most azonban – sikeres transzfer esetén – csúcsgázsi ütheti a markukat.

Graziano Pellé (Olaszország/Southampton FC)

Előzetesen sok olasz nem örült még annak sem, hogy Conte mester beválogatta az utazó keretbe Pellét, ám végeredményben remek teljesítményt nyújtott az Azzurri színeiben a 31 éves támadó, aki négy mérkőzésen két gólig jutott. A Southampton játékosa iránt a Chelsea és az Everton is érdeklődik, klubja azonban csak jó pénzért válna meg tőle.

Ivan Perisic (Horvátország/Inter)

Már a 2012-es Eb-n, majd a 2104-es vébén is jó teljesítményt nyújtott Perisic, így talán nem meglepő, hogy Franciaországban is felfelé lógott ki csapatából. A tornán a horvát válogatott legeredményesebb játékosa volt a maga két góljával, a csehek és a spanyolok kapuját is bevette. A szélső állítólag nem boldog az Internél: arról szólnak a hírek, hogy az Arsenal Walcott helyére nézte ki, de a Liverpoollal is szóba hozták, miután Kloppal dolgozott már együtt Dortmundban.

N’Golo Kante (Franciaország/Leicester City)

Eredetileg csak epizódszereplőként számoltak vele a franciák, de Lassana Diarra sérülése után nemcsak a keretben, hanem a kezdőben is helyet követelt magának. A 25 éves játékos a lehetőséggel remekül élni tudott. Teljesítményét látva nem csoda, hogy már a PSG-vel, a Real Madriddal, a Juventusszal, az Arsenallal, a Chelsea-vel és a Manchester Uniteddel is szóba hozták. Az angol bajnoki cím megszerzése után a Leicester Ciynél úgy gondolták, a középpályást nagyon nehezen tudják majd csak megtartani, esélyeiket tovább rontotta Kante Eb-n mutatott teljesítménye.

Robbie Brady (Írország/Norwich City)

Utánpótlás szinten a Manchester Unitednél pallérozódott, ám a vörös ördögök nem számoltak vele, az elmúlt szezont a Norwich Citynél töltötte az ír balszélső. Az Eb-n piaci értékét alaposan feltornászta, a 24 éves játékos aligha kezdi meg az új szezont a Championshipben. A regnáló PL-bajnok, a Leicester City mellett a Southampton, Stoke és a West Brom is érdeklődik iránta.

Joe Allen (Wales/FC Liverpool)

A Liverpool játékosa, Joe Allen a walesiek két legnagyobb sztárja, Aaron Ramsey és Gareth Bale mellett is ki tudott tűnni az Eb meglepetés-csapatából. A 25 éves középpályás a Liverpoolnál kevés lehetőséget kapott, sajtóhírek szerint a vörösök megválnának tőle jó pénzért. Az Eb-n ilyen passzokkal villantott:

Birkir Bjarnason (Izland/FC Basel)

Az izlandi hősökről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, miután egészen a negyeddöntőig meneteltek, de közülük is kiemelkedik Bjarnason teljesítménye. A Basel fáradhatatlan középpályása Portugália és Ausztria ellen is betalált. Az angolok ellen ugyancsak villogott, az Eb után top bajnokságba kerülhet a játékos, aki egyszer sem hiányzott, sőt, maximális (!) játékidőt töltött a pályán. Az AS Roma, a Hertha és a Borussia Mönchengladbach érdeklődéséről lehet hallani, árát 7 millió euróra tornászta fel.

Marek Hamsík (Szlovákia/SSC Napoli)

A szlovák válogatott legjobbja volt a Napoli támadója, ráadásul újfent tanúbizonyságot tett sokoldalúságáról, nem mellesleg a torna egyik legszebb találata is az ő nevéhez köthető.

A szlovák kapitány már a csoportmérkőzések után hangsúlyozta: Hamsíknak topklubban lenne a helye. Ennek ellenére a támadó középpályás a minap érdekes nyilatkozatot tett: „Nápolyban szeretném befejezni pályafutásomat” – mondta a 28 éves játékos a Football-Italiának.

https://www.youtube.com/watch?v=sgEwOv5hpWA

Joshua Kimmich (Németország/FC Bayern München)

A 21 éves jobb szélső berobbant a német válogatottban: az első két csoportmérkőzésen még nem volt kezdő, azt követően viszont fix alapemberként számolt vele Löw. A bizalommal maximálisan élni tudott, az olaszok ellen egyike volt azon kevés játékosnak, aki higgadtan értékesítette maga büntetőjét. Nemzetközi rutinja mellett ázsiója is megnőtt, ám a Bayern München az Eb-n mutatott teljesítménye után aligha válik meg tehetségétől.

Dimitri Payet (Franciaország/West Ham United)

Aligha tartja meg könnyedén a West Ham a francia válogatottban villogó Payetet, a klub alelnöke, David Gold így nyilatkozott: „Ha a Barcelona vagy a Real Madrid ajánlatot tesz a játékosért, és távozni akar, minden bizonnyal aligha tudjuk megtartani.”

Arkadiusz Milik (Lengyelország/Ajax Amszterdam)

A 22 éves lengyel 5 mérkőzésen 510 percnyi lehetőséget kapott, és megmutatta, komoly potenciál van benne. Az Ajaxtól nyáron vélhetően távozhat: a Napoli, Leicester és Crystal Palace is beállt a kérők sorába. A legfrissebb hír a játékosról, hogy holland klubja július 25-ig szabadságra küldte, így az Ajax első idei BL mérkőzésén biztosan nem lép pályára.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik