EB 2016

Rekordnyereségre számít az UEFA

Gazdaságilag is sikeres lesz a 2016-os Európa-bajnokság.

Rekordmértékű nyereségre számít az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a franciaországi kontinenstornától.

Az UEFA elárulta, hogy az Európa-bajnokság teljes bevétele várhatóan 1.93 milliárd euró (607.7 milliárd forint) lesz, a nyereség pedig 830 millió euró (261.3 milliárd forint), utóbbi rekordnak számít a kontinenstorna történetében.

– A számok pozitívak, a kibővített torna nagy siker volt – mondta sajtótájékoztatóján Teodor Teodoridisz, az UEFA főtitkára.

A bevételek a közvetítési jogokból (több mint egymilliárd euró), a támogatói befizetésekből és licencdíjakból (480 millió euró), valamint a jegyértékesítésből és a vendéglátásból (400 millió euró) befolyó összegekből állnak össze.

A kiadásokat a kontinenstorna szervezési költségei (650 millió euró), illetve a válogatottak (301 millió euró) és a klubok (150 millió euró) premizálása alkotják.

A befolyó összegből 230 millió eurót félretesznek, ez fedezi majd az UEFA működési költségeit a következő négy évben. A további 600 millió eurót az 55 tagország között osztják majd szét a fejlesztési programok keretében.

Négy évvel ezelőtt az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságot 593.7 millió eurós profittal zárta az európai szövetség, amelynek idén – az előrejelzések szerint – 34 százalékkal több bevétele lesz a kontinenstornával összefüggésben, mint 2012-ben.

Teodoridisz és Angel Maria Villar UEFA-alelnök kiemelte Michel Platini szerepét, ugyanis az UEFA francia elnöke szorgalmazta kitartóan, hogy emeljék fel az Európa-bajnokság létszámát 16-ról 24 csapatra, ez pedig jelentősen hozzájárult a bevételek növekedéséhez. A francia sportvezető összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt négy évre el van tiltva a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, májusban szóban lemondott az elnöki posztjáról, később pedig bejelentette, hogy mindezt szeptemberben, az athéni tisztújító kongresszuson hivatalossá is teszi majd.

– A franciaországi rendezés egy embernek köszönhető: Michel Platininek. Büszke lehet magára, nagyon büszke – mondta Villar.

Olvasói sztorik