EB 2016

Minden statisztika Franciaország mellett szól

Az örökmérleg nyomasztó francia fölényt mutat, a házigazdák általában megnyerik a döntőt, Ronaldónak nem megy a nagycsapatok ellen.

Vasárnap 21 órakor veszi kezdetét az Európa-bajnokságok történetének 15. döntője, amit a házigazda franciák és a kisebb meglepetésre idáig jutó portugálok vívnak egymással – nézzük, milyen előjelekkel várják a finálét a felek.

Kezdjük az örökmérleggel: ez a statisztika nem a portugálok győzelmét vetíti előre, hiszen a két csapat eddigi 24 mérkőzéséből csak ötöt tudtak megnyerni a luzitánok – érdekesség, hogy további 18 francia győzelem mellett csupán egy alkalommal játszottak döntetlent egymással a felek. Ráadásul Portugália az elmúlt tíz összecsapását kivétel nélkül elbukta a gallok ellen, és nemzetközi tornán sem tudták még legyőzni a franciákat eddigi három próbálkozásuk során: az 1984-es és a 2000-es Eb-n, valamint a 2006-os világbajnokságon is az elődöntőben maradtak alul a Les Blues ellen.

A házigazdák harmadik, míg a portugálok második Eb-döntőjükre készülnek, azonban amíg a franciák meg is nyerték ezeket a finálékat, Ronaldóék kikaptak Görögországtól a 2004-es hazai rendezésű kontinensviadalon – Portugália egyébként az a válogatott, amely a legtöbb Eb-meccset (34) játszotta le végső siker nélkül. Házigazda eddig négyszer jutott el az Eb-döntőbe, és ha már ott voltak, általában nyertek is: a portugálok ugyan kikaptak a fentebb említett meccsen, de 1964-ben Spanyolország, ’68-ban Olaszország, és ’84-ben Franciaország is magasba emelhette a trófeát – világbajnokságokon sem rosszabb az arány, ott nyolcból hatszor kerekedett felül a hazai csapat.

Ami a mostani tornát illeti, egyelőre mindkét csapat veretlen. A portugálok Fernando Santos irányítása alatt még egyszer sem kaptak ki tétmeccsen, kilenc győzelem mellett négy döntetlen a mérlegük, de a franciákat sem kell félteni: a selejtező nélkül kijutott gallok a legutóbbi 16 találkozójukból csak egyet vesztettek el. A két csapatnak ezen kívül is van miben bíznia, hiszen a portugálok a 2010-es vb óta csak Németországtól kaptak ki nemzetközi tornán rendes játékidőben, utolsó 13 ilyen meccsükből csak a világbajnok ellen kapituláltak 2014-ben, a franciáknak pedig kivételesen jól megy a nemzetközi tornákon, ha otthon játszhatnak: utolsó 18 találkozójukon veretlenek, ebből 16-szor diadalmaskodtak is.

A torna legtöbb gólját a franciák szerezték (13), a legtöbbször viszont a portugálok kísérleteztek (112): előbbi kategóriában a hat gólos Griezmann, utóbbiban a 46-szor próbálkozó Cristiano Ronaldo vezet toronymagasan. A góllövőlista második helyén több játékos is három találattal áll, a még versenyben lévők közül Giroud és Payet az egyik, Ronaldo és Nani a másik oldalon.

Végül a rekordok: Ronaldo 20 Eb-fellépésével abszolút rekorder, valamint ő az egyetlen olyan játékos is, aki négy különböző kontinenstornán is a hálóba talált. Jelenleg kilenc góllal holtvesenyben vezeti az Eb-k összesített góllövőlistáját a francia Michael Platinivel, azonban intő jel lehet a portugálok számára, hogy a háromszoros aranylabdás az öt nagy futballnemzet válogatottai ellen lejátszott több mint 1300 perce alatt még nem talált a hálóba. A túloldalon Griezmann alighanem a nemzetközi tornák harmadik francia gólkirálya lesz, míg Deschamps a futballtörténelem második olyan személye lehet a német Berti Vogts után, aki játékosként és edzőként is Európa-bajnokságot nyer.

Olvasói sztorik