EB 2016

Löw egyre csak hajtogatja: mi voltunk a jobbak

A francia kapitány ugyanakkor örül a sikernek, ám azt mondja, még mindig nem értek el semmit.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya keserűen nyilatkozott a franciaktól elszenvedett 2-0-ás vereség után, mert érzése szerint az ő együttese játszott jobban a marseille-i elődöntőben.

– A miénk volt a jobb csapat. Rengeteg munkát tettünk a meccsbe, mentünk előre és az egyéni párharcokban is jól teljesítettünk – jelentette ki határozottan a világbajnok együttes szakvezetője. – Balszerencse, hogy az első félidő legvégén büntetőt ítéltek ellenünk. Megvoltak a lehetőségeink, de nem tudtunk betalálni. Egyszerűen nem volt ma szerencsénk. A 2010-es világbajnokságon és a 2012-es Eb-n úgy kaptunk ki az elődöntőkben, hogy az ellenfél jobb volt nálunk, ma viszont jobbak voltunk a franciáknál, de ők szerezték a gólokat.

Amint azt az MTI írja, a kapitány szintén megjegyezte, hogy Mario Gomez és Sami Khedira sérülés, illetve Mats Hummels pedig eltiltás miatt nem játszhatott, márpedig ők nagyon hiányoztak a pályáról, ráadásul a második félidő elején Jerome Boateng is megsérült, tovább nehezítve a helyzetüket.

– Nehéz őket pótolni, de nem tehetek szemrehányást azoknak, akik pályára léptek. Mindent megtettek, amit kértem tőlük, bátran küzdöttek végig – mondta Löw, aki az első francia gólt a balszerencse számlájára írta, a másodiknál viszont elismerte, hogy hibáztak hátul. – Veszélyes területen veszítettünk labdát, ami a meccs többi részében nem fordult elő.

Löw a vereség ellenére pozitívan értékelte szereplésüket a tornán. Úgy vélte, nagy erő van együttesében és ezt a meccseken is sikerült megmutatni. Mint mondta, rövid elemzést igényel majd a torna, mert kevés hibát látott a válogatott játékában.

Manuel Neuer, a németek kapusa szerint az egyetlen dolog, amiért bírálat érheti az együttest az, hogy a kapu előtt nem voltak elég határozottak, s nem használták ki a helyzeteiket.

– Koncentráltan és céltudatosan játszottunk, csak nem volt elég szerencsénk. Kemény riválissal kerültünk szembe, a franciák jól zárták a területeket, így egy az egy elleni játékhelyzet nem is nagyon alakult ki a pályán – mondta a csalódott kapus.

A német válogatott a 2006-es világbajnokság óta sorozatban hatodik nagy tornáján jutott a legjobb négy közé, viszont a hatból négy elődöntőben alulmaradt és csak a két évvel ezelőtti világbajnokságot nyerte meg.

Érthetően más hangulatban nyilatkoztak a győztes francia válogatott megszólalói. Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya szerint nagyszerű győzelmet arattak, ám ennek csak akkor lesz igazi értéke, ha a vasárnapi döntőt is megnyerik a hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

– Fantasztikus eredményt értünk el, ráadásul már régen nem győztük le tétmeccsen Németországot, de ezzel még mindig nem értünk el semmit – mondta a Marseille-ben rendezett mérkőzés után a szakvezető, utalva arra, hogy 1958 óta nem sikerült Németország ellen nyerniük fontos mérkőzésen.

A játékosként világ- és Európa-bajnok tréner arra is felhívta a figyelmet, hogy mindössze három nap áll rendelkezésükre a Portugália elleni fináléig, ezért az elődöntős siker élvezésére nincs sok idő.

– Fontos volt ez a siker, de a legfontosabb, hogy vasárnap is győzzünk, mindent megteszünk, hogy sikerüljön. Az, hogy mi vagyunk a házigazdák és legyőztük a világbajnokot, nem ad nekünk extraerőt. A portugálok hisznek magukban, ahogyan mi is – hangsúlyozta a szakember.

Griezmann első gólját büntetőből szerezte, s mint mondta egyáltalán nem remegett a lába, annak ellenére sem, hogy a májusi Bajnokok Ligája-döntőben kihagyott egy 11-est.

– Mindenképpen akartam egy hasonlóan fontos meccsen büntetőt rúgni, s nagyon örülök, hogy jól döntöttem és gólt szereztem – mondta első találatáról a csatár.

Franciaország 1984-ben házigazdaként megnyerte az Eb-t, legutóbb pedig 2000-ben volt Európa-bajnok. Vasárnap a portugálok elleni döntő 21.00-kor kezdődik Saint-Denis-ben.

Olvasói sztorik