EB 2016

Griezmannt már csak Platini előzi meg

Minden idők leggólerősebb Eb-játékosai közé került be a francia.

Csütörtök este Antoine Griezmann duplájával jutott az Európa-bajnokság döntőjébe a francia válogatott, mely Németországot győzte le 2-0-ra. Griezmann remekelt, és már csak honfitársa áll előtte a gólkirályok különversenyében.

A francia támadó ugyanis hat gólnál jár, ennyit, illetve ennél többet csak egy játékos jegyzett egy torna alatt: a szintén francia legenda, Michel Platini 1984-ben öt meccs alatt kilenc gólig jutott. Legalább hat gólt ők ketten értek csak el az Eb-k történetében, míg Griezmann csütörtök este olyan klasszisokat hagyott le, mint az 1988-as gólkirály Marco van Basten, az 1996-os első Alan Shearer, a 2000-ben élen záró Patrick Kluivert és Szavo Milosevics, valamint a 2004-ben szintén öt gólt szerző Milan Baros.

Hat góljával Griezmann az örökranglistán is nagyot lépett előre: Platini csak az 1984-es Eb-n jegyzett gólt, de ez is elég ahhoz, hogy az élen álljon az örökranglistán, míg szintén kilencnél jár a már húsz Eb-meccsen bizonyító Cristiano Ronaldo. Shearer összesen hétszer zörgette meg az ellenfelek kapuját, Griezmann pedig Kluiverttel, Ruud van Nistelrooy-jal, Wayne Rooneyval, Thierry Henryval, Zlatan Ibrahimoviccsal és Nuno Gomessel osztozkodik a negyedik helyen.

Olvasói sztorik