EB 2016

Platini egyelőre jobb, mint Griezmann

Íme a két francia zseni 1984-es és 2016-os teljesítménye összevetve.

Az Európa-bajnokságok történetének legkiemelkedőbb teljesítménye kétségkívül az egykori UEFA-elnök Michel Platini nevéhez fűződik. A zseniális labdarúgó, de kevésbé ügyes sportvezető ugyanis 1984-ben a hazai pályán rendezett tornán úgy segítette győzelemhez a franciákat, hogy a mindössze nyolccsapatos eseményen öt meccsen kilenc gólt és egy gólpasszt jegyzett. Ezzel egyelőre az egykori aranylabdás vezeti az Eb-k történetének örök góllövőlistáját.

32 évvel később, 2016-ban az aktuális torna legjobb gólvadásza az elődöntők előtt ismét francia. A delikvens Antoine Griezmann, aki Platini teljesítményét egyelőre ugyan nem közelíti meg, de mutatói így is impozánsak.

Az Opta Sports össze is hasonlította a két klasszist. Az első sorban a meccsek száma, majd a pályán töltött percek, később a gólok száma szerepel. Ezt az a mutató követi, amely azt jelzi, hány percenként szerzett gólt az 1984-es és 2016-os tornán a két játékos, majd a gólpasszok száma, végül annak az összege jön, hogy hány találatban vállalt előkészítői vagy gólszerzői szerepet Platini és Griezmann.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik