EB 2016

Kassainak adná az Eb-döntőt a korábbi FIFA-asszisztens

Erős Gábor szerint a magyar játékvezető megérdemelné a finálét.

A Komárom-Esztergom megyei honlap, a kemma.hu interjút készített a korábbi FIFA-asszisztenssel, Erős Gáborral, aki Kassai Viktor segítője volt az előző években.

– Nagyon örülök a magyar játékvezetői csapat eddigi remek szereplésének, és látok esélyt arra, hogy a döntőben is viszontlássuk őket. Erős riválisai vannak Viktornak, hiszen az angol Mark Clattenburg és a szerb Milorad Mazic is kiváló játékvezetők. Szakmailag azonban őt tartom a legjobbnak, mind a rutin és a tapasztalat, mind a profi szemlélet terén, így elfogultság nélkül mondhatom, hogy ő érdemelné meg leginkább a finálét – mondta el a véleményét Erős Gábor.

Az esztergomi szakember kitért arra is, hogy milyen szempontok játszanak szerepet a kijelölésnél az UEFA játékvezetői testületében. Erős szerint természetesen az addig mutatott teljesítmény is rendkívül fontos, emellett azonban fizikailag és lelkileg is rendben kell lennie, nemcsak a kiszemelt játékvezetőnek, hanem csapata mindegyik tagjának. A magyar válogatott kiesése ugyan megnyitotta az utat Viktor számára, de mivel Wales nem jutott a döntőbe, így a honfitárs Clattenburg esélyei is megnőttek.

– Rengeteg közös és szép élményünk van játékvezetőként, számos világversenyen és rangos mérkőzésen működtünk közre. Több, mint 400 közös mérkőzésünk volt Viktorral. A legszívesebben a 2010-es világbajnokság elődöntőjére, a Spanyolország–Németország mérkőzésre emlékszem vissza, ezt tartom szakmai pályafutásom csúcsának. Az olimpiai döntő is óriási élmény volt, 90 ezer néző előtt, különleges atmoszférában vezethettünk a pekingi Madárfészek stadionban. Klubszinten természetesen a BL-döntő volt a csúcs, különösen úgy, hogy betegségemből felgyógyulva jutottam el a Wembley Stadionban rendezett döntőre. A legnagyobb sztárokkal is korrekt viszonyt ápoltunk a pályán, mindannyian elismertük egymás munkáját – emlékezett vissza a legnagyobb sikerekre a játékvezető asszisztens.

Olvasói sztorik