EB 2016

Ronaldo és Nani is betalált, Portugália döntőbe jutott

A második félidő elején szerzett két gyors portugál gól döntött.

Európa-bajnokság, elődöntő

Portugália-Wales 2-0 (0-0)
Lyon, 55 679 néző. Játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)
Portugália: Rui Patricio – Cedric, Fonte, Alves, Guerreiro – Danilo, Joao Mario, Adrien (Moutinho, 79.), Renato Sanches (André Gomes, 74.) – Nani (Quaresma, 86.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins (Williams, 66.), Williams, Taylor – King, Ledley (Vokes, 58.), Allen – Robson-Kanu (Church, 63.), Bale. Szövetségi kapitány: Chris Coleman.
Gólszerzők: Ronaldo (50.), Nani (53.)

Szerdán 21 órától Portugália és Wales csap össze az Európa-bajnokság első elődöntőjében.

A mérkőzésről ezúttal is folyamatosan frissülő szöveges tudósítással jelentkezünk:

Véget ért a találkozó, Portugália jutott a fináléba! Wales nem bírta el Ramsey hiányát, a torna során először nem tudott betalálni, de így is büszke lehet az Eb-n nyújtott teljesítményére. Portugália pedig hatodik meccsét már megnyerte a kontinensviadalon, és várja a német-francia meccs győztesét a döntőben.


Ronaldo kapott óriási labdát a 86. percben, el is tudta tolni a játékszert a kapus mellett, de kisodródott helyzetből csak az oldalhálót találta el.


Helyzetek Wales előtt is: Bale bombáját kiüti Rui Patrício, Williams lövését pedig a védők blokkolják. 10 perce maradt a Sárkányoknak.


Egy labdaszerzést követően Danilo lőtt a tizenhatoson belülről, Hennessy alatt elpattog a labda, de a kapus nagy üggyel-bajjal megfogja a gólvonal előtt.

Fonte fejesét magabiztosan fogja Henessy a 71. percben, pedig nagy helyzet volt. Egy perccel később Renato Sanches lőtt fölé.

A két portugál gólt ide kattintva tekintheti meg!


Közel a harmadik gólhoz Portugália! Nani távoli bombája kipattant Henessy-ről, de a berobbanó Joao Mario nem találta el a kaput az ismétlésből.


63. perc: Ronaldo szabadrúgása süvít el centikkel a keresztléc felett.


És még egy, Nani! Ronaldo beadásába piszkál bele és megduplázza a portugál előnyt. A labdát gyakorlatilag átlépő Sanches mondjuk lesen volt…


Valami ilyesmire gondoltunk, 52. perc, vezet Portugália! Egy szöglet után Ronaldo emelkedik a legmagasabbra, és a hálóba fejel, 1-0! CR ezzel utolérte Platinit.

Folytatódik a találkozó, reménykedjünk egy izgalmasabb 45 percben.


A játékvezető sem bírta tovább, nem hosszabbított egy másodpercet sem. Egy kaput eltaláló lövés volt, enyhén szólva sem kényeztettek el minket a csapatok.


Feljegyezhettünk egy Ronaldo-helyzetet is. A portugál jócskán fölé bólintott, de ez is kiemelendő ezen a találkozón.


38. perc, nem túl izgalmas a meccs. A védelmek jól zárnak, a támadók tanácstalanok. Ronaldo sokat van a földön.


Bale nevéhez fűződik az első kaput eltaláló lövés is, Rui Patricio azonban könnyedén hárított.


Az első említésre méltó helyzetnél Joao Mario lőtt mellé egy szép portugál támadás végén a 16. percben. A túloldalon Bale próbálkozott egy begurított szöglet után, ez pedig a kapu felett hagyta el a játékteret.


A Bale-Ronaldo csata margójára: a két játékos korábban négyszer került egymással szembe, minden alkalommal CR csapata nyert.

Bale ugyanakkor 34 cselt mutatott be eddig a tornán, míg Ronaldo csak kilencet.


Cristiano Ronaldo eddig 60 gólt szerzett a válogatottban. A teljes walesi kezdő tizenegy 38-at.

Kezdetét vette a mérkőzés!


A Skysports számításai alapján egyébként egy esetleges győzelemmel FIFA-világranglistán a nemrég még a 100. helyén álló Sárkányok a hatodik pozícióba léphetnek előre.


Wales tíz gólt szerzett öt Eb-meccsén, amivel a 11 találatnál járó házigazda franciák után ők a második legeredményesebb csapat a tornán.


A két válogatott eddig mindössze három barátságos meccsen találkozott egymással, ezeken két portugál és egy walesi siker született. Az elmúlt 65 évben csak egyszer csaptak össze, 2000-ben: Portugália akkor 3-0-ra nyert.


Bár az Eb-n rendes játékidőben még nyeretlenek, az érmének van egy másik oldala is: a portugálok Fernando Santos irányítása alatt még egyetlen tétmeccset sem vesztettek, nyolc győzelem mellett négy döntetlen a mérlegük – érdekesség, hogy mind a nyolc alkalommal egygólos sikert arattak.


Wales története első elődöntőjére készül nemzetközi tornán, a portugálok viszont a hetedikre – igaz, a luzitánoknak mindössze egyszer, a 2004-es hazai rendezés Eb-n sikerült döntőbe jutniuk.


A mérkőzés slágertémája természetesen a két Real Madrid-sztár, Cristiano Ronaldo és Gareth Bale különpárbaja. A három gólnál járó és remek formában lévő walesi minden más játékosnál többször talált kaput a tornán, míg Ronaldo a magyarok elleni mérkőzést leszámítva nem játszik csúcsformában – bár így is egymás után dönti a rekordokat, és csak egy találatra van az Eb-csúcstartó Platini kilenc góljától.

Mindkét csapatnak van pár nagy hiányzója: Wales az eltiltott Aaron Ramsey és Ben Davies nélkül kénytelen kiállni, a portugáloknál pedig William Carvalhóra szintén sárga lapok, Pepére pedig sérülés miatt nem számíthat Fernando Santos. Íme, a kezdőcsapatok:

Portugália: Rui Patricio – Cedric, Fonte, Alves, Guerreiro – Danilo, Joao Mario, Adrien, Renato Sanches – Nani, Cristiano Ronaldo.

Wales: Hennessey – Gunter, Chester, Collins, Williams, Taylor – King, Ledley, Allen – Robson-Kanu, Bale.


Kezdjük ezzel: bár mindkét válogatott a négy közé jutott, Portugália és Wales útja nem is különbözhetne jobban egymástól.

Portugália a magyarok csoportjából, három döntetlennel jutott tovább harmadikként, majd a kieséses szakaszban sem javult sokat a játékuk: alárendelt szerepet játszva a horvátokat hosszabbításban, a lengyeleket pedig tizenegyesekkel múlták felül Naniék, akik a rendes játékidőt tekintve hat döntetlennel jutottak idáig.

A torna egyik meglepetéscsapataként Wales ugyanakkor a B-csoport győzteseként, a 16 között Észak-Írországot magabiztosan, egy körrel később Belgiumot szép játékkal legyőzve jutott az elődöntőbe.

Olvasói sztorik