EB 2016

Szupersztárok kénytelenek kihagyni az Eb elődöntőit

Egyesek eltiltás, mások sérülés miatt nem küzdhetnek a pályán a fináléba kerülésért.

Mint ismert, szerdán Portugália-Wales, csütörtökön pedig Németország-Franciaország csap össze az Európa-bajnokság elődöntőiben – és ahogy az lenni szokott, sajnos ezekre a kulcsfontosságú mérkőzésekre is rányomják a bélyegüket a hiányzó sztárjátékosok. A jelenlegi állás szerint eltiltás és sérülés miatt is négy-négy játékos hagyhatja ki a soron következő mérkőzést, nagy gondokat okozva a legjobb négy csapatainak – a teljes kerettel kiálló franciákat leszámítva.

Nézzük először a sérülteket: arra már korábban fény derült, hogy Sami Khedira és Mario Gomez is kidőlt a német válogatottból a torna hátralévő részére, de a legfrissebb hírek szerint Bastian Schweinsteiger játéka is kérdéses lehet a házigazdák ellen. A portugálok a védelem oszlopát, Pepét lehetnek kénytelenek nélkülözni, a Real-védő térdproblémára hivatkozva hagyta ki a hétfői edzést – bár afelől ne legyen kétségünk, hogyha ő tud járni, akkor vállalni fogja az elődöntőt.

És akkor az eltiltások: a 2010-es világbajnokság előtt megváltoztatták az addig működő rendszert, és azóta a negyeddöntők után törlik a játékosok sárga lapjait, megelőzve ezzel, hogy ilyen figyelmeztetés miatt hagyják ki játékosok a döntőt – mint tette azt Roy Keane az 1998-99-es és Pavel Nedved a 2002-03-as Bajnokok Ligája sorozatban, vagy Michael Ballack a 2002-es világbajnokságon. Ez azonban aligha vigasztalja a walesi Aaron Ramsey-t és Ben Daviest, a portugál William Carvalhót és a német Mats Hummelst, ők ugyanis így is eltiltás miatt fogják kihagyni pályafutásuk egyik, ha nem a legfontosabb meccsét, az Eb-elődöntőt. Wales különösen nehéz helyzetbe került az eddig minden mérkőzésen végig a pályán lévő Davies és a tornán egy gólnál és négy gólpassznál járó Ramsey nélkül, de az első meccs óta állandó kezdőként szereplő Carvalho és Hummels is nagy érvágás a válogatottjuknak.

A meglehetősen sima, 5-2-re megnyert Izland elleni negyeddöntőben Deschamp hamar lekapta a veszélyeztetett játékosait, Giroud-t és Koscielny-t is, Kanté és Rami az eltiltásuk után ismét bevethetőek, míg Coman felgyógyult apróbb sérüléséből, így a franciák – egyedüli csapatként – teljes kerettel várhatják az elődöntőt.

Olvasói sztorik