EB 2016

Furcsán futballozik Ronaldo az Eb-n

Változtatott játékán a háromszoros aranylabdás?

Miként ismerjük Cristiano Ronaldót? Csel, sebesség, robbanékonyság, halálos pontosságú befejezések és – legalábbis az utóbbi években – maximális fókusz kevés siránkozással. Ez az, ami az elmúlt években BL-sikerhez, gólkirályi címekhez, elképzelhetetlen rekordokhoz és Aranylabdához segítette.

A 2016-os Eb-re azonban valami változott. Ahogy a leghíresebb portugál labdarúgók sorra hagyták abba vagy vonultak vissza a válogatottól és ahogy a saját presztízse folyton nőtt, úgy vált Ronaldo egyre inkább a csapat egyszemélyes vezérévé, ami a franciaországi tornára kicsúcsosodott.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy az első két csoportmeccs után Ronaldo már 20 lövésnél járt, ami 9 teljes csapat számánál nagyobb volt akkor, de a Sports Illustrated újságírója, Jonathan Wilson most még további adatokat szolgáltatott.

Az azóta lejátszott három további meccsel együtt a Real sztárja 7,2 lövést átlagol, ami 3-al magasabb szám, mint az őt követő Kevin de Bruyne-Gareth Bale duóé. Ami még érdekesebbé teszi a tényt, az az, hogy a rengeteg cseléről ismert klasszis ezúttal mindössze átlagban csak 0,4 driblivel próbálkozik meccsenként – ennél 171 Eb-játékos csinált többet.

Szintén feltűnő, hogy az elmúlt években azért összességében sokkal nyugodtabb, már 31 éves játékos milyen ideges ezen az Eb-n. Számtalan képet láthatunk, amikor becsmérlően néz akár csapattársa, akár a játékvezetőre, de a legemlékezetesebb nemcsak nekünk, de az egész világ számára a mieink ellen bemutatott “hisztije”.

Az tehát egyértelmű, hogy Ronaldo játéka a válogatottban teljesen átalakult: igazi társ nélkül folyamatosan a gólszerzésre törekszik, inkább középen várja a labdát, mint hogy a szélről induljon meg vele. A kérdés már csak az, hogy hozhat-e ez olyan sikert, mint amilyen 12 éve, 2004-ben nem jött össze neki…

Olvasói sztorik