TOP5: Wales is ott van a csodacsapatok között

A nagy tornák történetének öt legnagyobb meglepetés-szereplését gyűjtöttük össze.

A történelme első kontinenstornáján szereplő Wales „megfogyva bár, de törve nem” várja a portugálok elleni, szerdai elődöntőt. Ennek apropóján a Rangadó.hu összeállította az Európa-bajnokságok és világbajnokságok legnagyobb meglepetés-szerepléseinek toplistáját. Következzen a legjobb öt!

5. Svédország és Bulgária, 1994, világbajnokság

Egyből egy holtversennyel veselkedünk neki a toplistának. Az Egyesült Államokban rendezett 1994-es világbajnokságon a döntőt ugyan két hagyományos sikercsapat, Brazília és Olaszország vívta, de elődöntős ellenfeleiket korántsem lehet egy kézlegyintéssel elintézni.

Bár a svéd és főleg a bolgár labdarúgás sokkal magasabb régiókban járt, mint manapság, a tornának nem éppen úgy futottak neki, mint akik esélyesek a négybe kerülésre.

Thomas Ravelli, Patrik Andersson, Martin Dahlin, Tomas Brolin… A mai napig kétségtelen, hogy fantasztikus névsor, amelyetmegéri végigböngészni! A csoportban Kamerunnal és Brazíliával döntetlent játszottak, Oroszországot pedig 3-1-re megverték. A nyolcaddöntőben Szaúd-Arábiát búcsúztatták, majd a negyeddöntőben a futballtörténelme legszebb időszakában járó Románia következett, amely éppen egy körrel előbb ejtette ki Argentínát.

A Petrescu, Popescu, Munteanu, Hagi sorral rendelkező románok számítottak esélyesnek, de a 78. percben Brolin góljával vezetést szereztek a svédek, amire tíz perc után jött a válasz, sőt a hosszabbításban már hátrányban voltak. Sikerült azonban egalizálniuk, majd a tizenegyes-párbajban hátrányból felállva hat kör alatt nyerniük, így jöhettek a brazilok. Az elődöntőben a Barcelona csatára, Romário a 80. percben betalált, így a svédek fináléba jutása meghiúsult.

A bronzmeccsen sikerült hengerelniük a svédeknek: a torna társ-gólkirályát (Sztojcskov) adó Bulgáriát 4-0-ra roppantották össze a Henrik Larssont akkor még inkább csak csereként alkalmazó északiak.

Pedig a bolgárokis komoly menetelést mutattak be. Még Svédországhoz képest is pocsékul kezdték a tornát, amikor 3-0-ra kikaptak Nigériától, de a görögök 4-0-s kiütésével, majd Argentína legyőzésével végül ugyanannyi ponttal végeztek, mint az afrikai és a dél-amerikai együttes. Sztojcskovék a második helyen mentek tovább, de talán még Mexikó tizenegyes-párbajban való kiejtése után sem várta senki, hogy a két évvel később Európa-bajnok németeket is megverjék.

Pedig ez történt: Matthäus vezető találatára Sztojcskov és Lecskov a 75. és a 78. percben reagált, így ők jutottak az elődöntőbe. Itt azonban Roberto Baggio duplájával már 25 perc után 2-0-ra vezettek az olaszok, Sztojcskov büntetője tehát csak szépségtapasz lehetett – a döntőbe az olaszok kerültek.

4. Törökország, 2002, világbajnokság

A második kalapból várhatták a világbajnoki csoportok sorsolását 2002-ben a törökök, de talán még ők sem gondolták, hogy a bronzéremig menetelnek.

Első csoportellenfelük a későbbi világbajnok Brazília volt és Hasan Sas találata után meglepetésre egészen sokáig nem is álltak vesztésre. Bár Ronaldo az 50. percben egalizált, a szíveket összetörő Rivaldo-tizenegyesre a 87. percben került csak sor. Ezután már inkább csalódásnak számított, hogy a második meccsen Costa Rica ellen sem sikerült győzniük, bár a 86. percig Emre Belözoglu gólja különbséget jelentett. Egy ponttal a tarsolyban nagyon is izgulniuk kellett, de 3-0-ra legyőzték Kínát, és továbbléptek.

Az igencsak megkérdőjelezhető játékvezetői ítéletekkel megtámogatott társrendező Japánnal szemben Ümit Davala 12. perces vezetőgóljára az ázsiaiak nem tudtak válaszolni, az azóta a játékvezetők főnökévé avanzsált olasz Pierluigi Collina pedig nem adott büntetőt, így maradt az 1-0.

A negyeddöntőben az akkor még érvényben lévő aranygól szabálya döntött a törökök javára Szenegál ellen: Ilhan Mansiz a 94. percben lőtte négy közé a félholdasokat.

Az elődöntőben jöhetett ismét a csoportellenfél Brazília, amely egy 49. perces találattal masírozott a fináléba. A bronzmeccsen a világbajnokság legellentmondásosabb válogatottja, Dél-Korea nézett szembe a törökökkel. Hakan Sükür a vébék történetének leggyorsabb góljával már az első percben vezetést szerzett, de nyolc perc alatt az ázsiaiak szintén betaláltak. A rendkívül motivált törökök parádésan játszva Ilhan duplájával a 32. percre már kétgólos előnyt építettek ki, amelyből csak a hosszabbítás perceiben sikerült faragnia az ellenfélnek, így az abszolút esélytelenként induló félholdasok végül éremmel távozhattak.

3. Wales, 2016, Európa-bajnokság

A legfrissebb, még véget sem ért élmény. Wales nemrég még a világranglista 113. helyén tanyázott, 2016-ra azonban már minden klappolt. A történetük első szereplését teljesítő Sárkányok sztorija a szemünk előtt zajlott: ha nem is könnyen, de felülkerekedtek Szlovákián, majd előnyről, a hajrában buktak el Anglia ellen, végül alaposan kiütötték Oroszországot.

A kieséses szakaszban kedvezett a szerencse, hiszen a stílusban számukra megfelelő Észak-Írország következett. A kiizzadt továbbjutás után a magyarok ellen belelendülő belgák jöttek, de még Nainggolan bombája sem szegte Wales kedvét és pazar fordítást bemutatva eljutott oda, ahol cikkünk születésekor van: az elődöntőben jöhet Portugália! És mivel a luzitánok egyelőre nem nyertek meccset az Európa-bajnokságon, könnyen lehet, hogy a történet még folytatódik…

2. Dánia, 1992, Európa-bajnokság

Toplistánk első két helyén nincs meglepetés. A „strandválogatott”, Dániagyőzelme 1992-ben sokkolta a világot. A politikai okok miatt kizárt Jugoszláviát helyettesítő északiak győzelme legendás.

A rajtot érthető okokból ők sem vették könnyedén, bár az Anglia elleni döntetlen inkább pozitív kicsengéssel bírt. A svédektől elszenvedett vereség után már úgy tűnt, mehetnek is vissza nyaralni, de megmakacsolták magukat: az akkor már formálódó, 1998-ban aztán világbajnok franciákat váratlanul megverték és ezzel a második helyen végeztek.

Az a torna még csak 8 csapatos volt, ezért ekkor két győzelemre voltak attól, hogy Európa-bajnokok legyenek. Végül egy jött össze, hiszen az elődöntőben Henrik Larsen duplájára Bergkamp és Rijkaard gólja érkezett, így tizenegyes-párbaj döntött, ahol egyedül Marco van Basten lába remegett meg – az előző, 1988-as Európa-bajnokság legnagyobb hőse most kiejtette saját csapatát, a holland válogatottat. A fináléban jöttek a németek, de itt már nem volt megállás: Jensen és Vilfort megrezegtette Illgner hálóját, 2-0-ra nyertek a dánok.

https://www.youtube.com/watch?v=uMyGli_G3kY

1. Görögország, 2004, Európa-bajnokság

Nemcsak a futball, de az egyetemes sporttörténelem egyik leghihetetlenebb fejezete zajlott 2004-ben, éppen az athéni olimpia előtt egy hónappal. Görögországtólmég a csoportból való továbbjutást sem várta senki, de már az első meccsen bombameglepetést okoztak azzal, hogy a házigazda portugálok aranygenerációját legyőzték.

Később aztán lassítottak, bár ez relatív: a többek között Raúl, Morientes duó által fémjelzett spanyolok elleni döntetlen is pozitív kicsengésű volt. A továbbjutás ezzel már valószínűnek tűnhetett, de az oroszok meglepetésre aztán megverték Otto Rehhagel csapatát, így végül csak a több lőtt gól döntött, de az a hellének javára.

A maradék három mérkőzésüket egyaránt 1-0-ra húzták be, ebből kétszer Hariszteasz, egyszer (az addig pazarul menetelő csehek ellen) pedig Dellasz talált be a hosszabbítás első félidejének ráadásában.

A finálénak persze külön pikantériát adott az is, hogy ismét a házigazda, egyszer már megvert Portugália volt az ellenfél, de az akkor még csak 19 éves Ronaldo két helyzetet is elhibázott, így a görögök sporttörténelmet írtak.

https://www.youtube.com/watch?v=iLYFC2b5p64