EB 2016

Az izlandiak kapitánya szerint játékosai nem használták a fejüket

Összességében persze elégedett a szereplésükkel.

Lars Lagerbäck, az izlandi válogatott szövetségi kapitányi párosának svéd tagja szerint játékosai nem használták a fejüket, ez is közrejátszott, hogy 5-2-re kikaptak a házigazda francia csapattól az Európa-bajnokság vasárnapi negyeddöntőjében.

– Az első félidő olyan volt, mint a világbajnoki pótselejtezőnk visszavágója a horvátokkal szemben. Mentálisan nem kezeltük jól a helyzetet – mondta Lagerbäck, aki arra utalt, hogy 2013 novemberében a párharc első meccsén gól nélküli döntetlent játszottak, a második találkozót viszont 2-0-ra elveszítették Horvátországban, így nem jutottak ki a brazíliai világbajnokságra.

– Ez egyértelműen mentális probléma. A játékosok nem gondoltak, és nem a megszokott módon futballoztak. Persze, ehhez hozzájárult, hogy a franciák nagyon jók voltak, mi viszont nem bizonyultunk eléggé határozottnak, amikor döntéseket kellett hoznunk. Elkövettünk néhány buta hibát, és csapatként nem működtünk megfelelően – tette hozzá a svéd szakember, aki már korábban bejelentette, hogy a kontinenstorna után, négy és fél évet követően távozik posztjáról. A válogatottat izlandi kollégája, Heimir Hallgrimsson irányítja a továbbiakban.

A kritikai megjegyzések után Lagerbäck dicsérte csapatának a második félidőben nyújtott teljesítményét. – Igazán lenyűgöző, hogy a játékosaink megfordították a meccs addigi menetét. Nem hiszem, hogy mindez azért történt, mert a franciák kiengedtek. Megmutattunk valamit az igazi izlandi hozzáállásból – mondta. A házigazdák a szünetben már 4-0-ra vezettek, de az északi szigetország együttese 2-1-re megnyerte a második felvonást.

Lagerbäck akkor is büszkén beszélt csapata teljesítményéről, amikor az elmúlt három hét értékelésére kérték. Az izlandiak az F csoportban a magyarokkal és a portugálokkal is 1-1-es döntetlent játszottak, az osztrákokat 2-1-re legyőzték, majd a nyolcaddöntőben Angliát búcsúztatták (2-1).

– Fantasztikus tornán vagyunk túl, ez egy fantasztikus utazás volt számomra. A franciák elleni első félidőn kívül minden percet élveztem, amit a válogatott mellett tölthettem. Nagy megtiszteltetés volt számomra ez a feladat – fogalmazott az edző.

Az izlandiak csapatkapitánya, Aron Gunnarsson elmondta, hogy miután az első félidőben „szörnyen” játszottak, a szünetben megbeszélték, hogy nem búcsúzhatnak ilyen teljesítménnyel, ez is hozzájárult, hogy a második felvonásban jobban futballoztak. – Csalódottak vagyunk, ugyanakkor hihetetlenül büszkék is, mert ez a torna csodálatos élmény volt – tette hozzá a Cardiff City középpályása.

A házigazda franciák szövetségi kapitánya, Didier Deschamps Antoine Griezmannt dicsérte, aki már négy találatnál jár, és vezeti a góllövőlistát. – Jó lenne, ha így folytatná, mert akkor még gólkirály is lehet. Nagyon hatékony játékos és kiváló a technikája. Csütörtökön még a mostaninál is többre lesz szükségünk tőle – nyilatkozta Deschamps.

A franciák csütörtök este Marseille-ben a világbajnok német csapattal mérkőznek a döntőbe jutásért.

– Nem kétséges, hogy Németország a legjobb csapat, még akkor is, ha voltak nehéz időszakai Olaszország ellen. Ott vagyunk a négy között, és a tudásunk legjavára lesz szükségünk a németek ellen, mert ők nem csak Európa, de az egész világ legjobbjai – mondta a franciák szövetségi kapitánya.

A másik ágon a Portugália–Wales elődöntőt szerda este rendezik Lyonban.