EB 2016

Öt izlandi hős, aki topcsapatban találhatja magát a nyár végén

A szigetországi csoda az átigazolási piacon is folytatódhat.

Bár nem túlzás azt állítani, hogy a magyar válogatott is felhívta magára a kontinens figyelmét, az Európa-bajnokság igazi meglepetéscsapata egyértelműen Izland. A kicsiny szigetország legjobbjait akkor még nem vették teljesen komolyan, amikor Hollandiát és Törökországot megelőzve, egyenes ágon kvalifikálták magukat a tornára, de a magyar csoportból való továbbjutás, majd Anglia kiejtése a nyolcaddöntőben már senkit sem hagyott hidegen – hivatalossá vált hát az izlandi csoda. A Franciaország elleni negyeddöntőre készülő északi csapat igazi ereje a csapategységben van, de ettől még parádés egyéni teljesítményeket is láthattunk tőlük, a Goal.com pedig összegyűjtötte, mely öt játékos igazolhat topcsapatba és kelhet el nagy pénzért a tornát követően.

Ragnar Sigurdsson

Bár a 30 éves védő már majdnem egy évtizede a válogatott védelmének oszlopa, mégis csak most, az Eb-n mutatott jó teljesítményének köszönhetően figyelt fel rá Európa. Az Anglia elleni egyenlítő gólt szerző középhátvéd izlandi, svéd és dán csapatoknál is futballozott, mielőtt jelenlegi klubjához, az orosz FK Krasznodarhoz igazolt – a remekül fejelő játékos azonban nem sokára várhatóan egy topligában is kipróbálhatja magát. Jelenleg az angol bajnok Leicester City és a Tottenham érdeklődéséről hallani leginkább.

Aron Gunnarsson

A válogatott csapatkapitányi karszalagját már 23 éves korában megkapó középpályás felemás szezont tudhat magáénak: az angol másodosztályban szereplő klubjában, a Cardiff City-ben nem volt rendszeres kezdő, ám az Európa-bajnokságon a nemzeti csapat igazi vezéreként valósággal tündökölt. Az ellentmondást nem tűrő játékáról, az óriási bedobásairól és az Anglia legyőzését követő ünnepléséről is híressé vált játékos aligha marad a Championshipben, a hírek szerint több angol és olasz elsőosztályú csapat is hívja.

Birkir Bjarnason

A hosszú szőke fürtjeiről felismerhető játékos a torna előtt sem volt ismeretlen az európai topligás klubok számára, de az olasz Sampdoriában eltöltött szezonja nem sült el valami jól: az 1 millió euróért vásárolt középpályás mindössze 14 bajnoki mérkőzéssel a háta mögött, 20 ezer euróért távozott a klubtól. A portugálok elleni történelmi gólt szerző, jelenleg Baselben futballozó fáradhatatlan játékosnak jó esélye van arra, hogy 28 évesen újabb lehetőséget kapjon egy topligás együttestől.

Johann Berg Gudmundsson

A tornán nyújtott játékát elnézve szinte hihetetlen, de a hajszálpontos beadásokkal és bombaerős lövésekkel operáló szélsőt jelenleg az angol harmadosztályú Charlton Athletic csapatához köti szerződés – várhatóan nem sokáig. A francia Metz már be is jelentkezett az Eb-n már két gólpassznál járó 24 éves játékosért, de a hírek szerint a Crystal Palace, sőt a Chelsea is árgus szemekkel figyeli őt.

Gylfi Sigurdsson

Izland legismertebb játékosa és egyetlen igazi sztárja volt az Eb-t megelőzően a Swansea 25 éves támadó-középpályása, aki a tornán is meg tudott felelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. A már korábban, a selejtezőben a hollandok elleni három góljával nemzeti hőssé vált Sigurdsson higgadt játékával, veszélyes pontrúgásaival és a magyaroknak lőtt góljával egyszerre volt az izlandi csapat szíve és esze is a tornán. Nem kérdés, hogy igazi sztár-kaliber: aligha marad a Swansea-nél, az Everton és a Liverpool is élénken érdeklődik iránta.

Olvasói sztorik