EB 2016

Véget ért az izlandi csoda, hétgólos meccsen négy között a franciák

Az eseménydús meccs már az első félidőben eldőlt.

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Franciaország-Izland 5-2 (4-0)
Stade de France, Párizs 76 833 néző, Játékvezető: Kuipers (holland)
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny (Mangala, 72.), Umtiti, Evra – Matuidi, Pogba – Sissoko, Griezmann, Payet (Coman, 80.) – Giroud (Gignac, 60.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamp.
Izland: Halldórsson – Sævarsson, Árnason (Ingason, 46.), R. Sigurdsson, Skúlason – Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Bjarnason – Sigthórsson (Gudjohnssen, 83.), Bödvarsson (Finnbogason, 46.). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck.
Gólszerzők: Giroud (12., 59.), Pogba (20.), Payet (43.), Griezmann (45.) illetve Sigthórsson (56.), Bjarnason (84.)

A házigazda Franciaország a torna meglepetéscsapatával, az angolokat kiejtő Izlanddal találkozott az Európa-bajnokság utolsó negyeddöntőjében. A franciák két alapemberüket, Adil Ramit és N’Golo Kantét is nélkülözni kényszerültek eltiltás miatt, az északiak viszont 11 eddig lejátszott mérkőzésükből egyet sem tudtak megnyerni a franciák ellen – persze a statisztikák és az esélyek eddig sem érdekelték Sigurdssonékat.

Nyílt sisakos játékkal indult a mérkőzés, az első helyzet Izland előtt adódott: Gylfi Sigurdsson lövését védte Lloris. A túloldalon Payet kísérletét fogta Halldórsson, majd újra az izlandiakon volt a sor, Sigthórsson lőtt mellé. A 12. percben Giroud kapott óriási labdát Matuiditól, és nem is hibázott, a kapus lábai közt a hálóba lőtt (1-0). A franciák nem hagyták, hogy összeszedje magát ellenfelük, pár perccel később Griezmann szöglete után Pogba fejesével megduplázták az előnyüket (2-0). A nehéz helyzetbe került Izland próbálkozott becsülettel, de Sigthórsson gyenge próbálkozása után Bödvarsson sem találta el a kaput nagy helyzetben, majd üggyel-bajjal, de Gylfi Sigurdsson szabadrúgását is fogta Lloris. A félidő hajrájában aztán a franciák két perc alatt eldöntötték a mérkőzést: a 43. percben egy Payet-bomba (3-0), a 45.-ben pedig egy Griezmann-emelés landolt az izlandi kapuban (4-0) – ez utóbbi a torna századik találata volt egyébként.

A nagy különbség ellenére a második játékrész is pörgősen indult, Payet, Pogba illetve Gudmundsson körbelőtte a kaput, míg nem az 56. percben Sigurdsson beadásából Sigthórsson szépített (4-1). Ám sokáig nem örülhettek, hiszen még mielőtt vérszemet kapott volna Izland, a franciák egy szabadrúgás után Giroud révén visszaállították a négygólos különbséget (5-1). Nem adták fel az izlandiak, a csereként beállt Ingason fejesénél Lloris hihetetlen bravúrral hárított, Evra kezezésénél pedig egy egyértelmű büntetőt nem kaptak meg az északiak. A francia kontrák közben életveszélyesek voltak, újabb gólt viszont Izland szerzett: egy beadás után Bjarnason csökkentette csapata hátrányát (5-2). Újabb találat már nem született, így az Eb leggólgazdagabb találkozóját megnyerve Franciaország jutott az elődöntőbe, ahol az olaszokat kiütő Németországgal találkozik majd.

Olvasói sztorik