EB 2016

Drámai tizenegyespárbajt követően jutott elődöntőbe Németország

Több játékos is hibázott a büntetőknél, végül a kilencedik pár döntött: Darmian kihagyta, Hector belőtte.

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Németország-Olaszország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1, 1-1) tizenegyesekkel 7-6
Bordeaux, 38 764 néző, Játékvezető: Kassai Viktor (magyar)
Németország: Neuer – Boateng, Hummels, Höwedes – Kimmich, Kroos, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Hector, Özil – Müller, Gomez (Draxler, 72.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 121.) – Florenzi (Darmian, 87.), Parolo, Sturaro, Giaccherini, De Sciglio – Éder (Insigne, 108.), Pellé. Szövetségi kapitány: Antonio Conte.
Gólszerzők: Özil (65.), illetve Bonucci (tizenegyesből, 78.)

A védelmek csatáját rendezték szombat este az Európa-bajnokságon, hiszen a négy meccs alatt mindössze egy gólt kapó Olaszország a még egyszer sem kapituláló Németországgal találkozott a harmadik negyeddöntőben. Bár előzetesen sokan Mülleréket tartották esélyesebbnek, a statisztika nem mellettük szólt – nyolc eddigi találkozásukból ugyanis a németek egyszer sem tudták legyőzni az olaszokat nemzetközi tornán.

A mérkőzés első félidejében a csapatok megmutatták, hogy miért ők kapták a legkevesebb gólt a kontinensviadalon: a védelmek magabiztos lábakon álltak, és nem hagyták kibontakozni az ellenfél csatárait. Ezt jól bizonyítja, hogy az első 20 perc legemlítésreméltóbb eseménye Khedira sérülése volt, a Juventusban futballozó németet Schweinsteiger váltotta a 16. percben, aki ezzel együtt a csapatkapitányi karszalagot is megkapta Neuertől. A csereként beállt Bastian pár perccel később gólt szerzett, ám mivel ezt megelőzően hatalmasat taszajtott De Sciglión, Kassai – jogosan – érvénytelenítette a találatot. A játékrész hajrájában felpörögtek az események, előbb Gomez fejelt fölé, majd egy össze-vissza pattogó labdát Müller lőtt Buffon kezébe, végül Sturaro lövésébe lépett bele Boateng, ami így pár centivel elkerülte a kaput.

A második félidő német helyzettel indult: Gomez készítette le a labdát az Európa-bajnokságokon még góltalan Müllernek, aki egy csel után lőtt, ám Florenzi akrobatikus mozdulattal mentett szögletre – a szuperlatívuszokat csak azért hagyjuk el, mert alighanem magától is mellé ment volna a próbálkozás. A következő helyzetét ugyanakkor már gólra váltotta a Nationelf, Hector megpattanó beadására Özil érkezett tökéletes ütemben, és az olasz védők gyűrűjében a hálóba lőtt (1-0). Két perccel később akár el is dönthették volna a találkozót a németek, a teljesen üresen álló Gomez kapott parádés labdát a tizenhatoson belül, ám Buffon óriásit védve életben tartotta az olasz reményeket.

A hátrányban lévő taljánok kis idő után megnyugodtak, és úgy gondolták ideje támadásba lendülniük: a 75. percben Pellé még mellélőtt, két perccel később azonban Bonucci révén már egyenlítettek is az olaszok – a bekk a Boateng kezezése után járó büntetőt értékesítette higgadtan (1-1). Később ismét Pellé lőtt mellé, a rendes játékidő hajrájában pedig a németek nyomtak, de gól nem született, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadás első 15 perce helyzet nélkül telt el, a másodikban pedig Draxler, Schweinsteiger, Özil, a túloldalon pedig a csereként beállt Insigne is elpuskázta a lehetőségét, így a portugál-lengyel meccs után egy újabb negyeddöntő jutott el a tizenegyes-rúgásokig. Az olaszok kezdtek, Insigne pedig magabiztosan vezetést szerzett, de Kroos lába sem remegett meg (1-1). Zaza egy fél perces nekifutás, illetve nekitopogás után nagy erővel fölé lőtte, Müller lövését viszont Buffon fogta ki (1-1). Barzagli a kapu közepébe bikázott, a gólszerző Özil viszont hiába küldte el Buffont, kapufára lőtt (2-1). Nem léptek el az olaszok, hiszen Pellé bűnrossz gurítása mellé ment, Draxler pedig nem hibázott (2-2). Bonucci lövését Neuer védte, de hiába volt Schweinsteiger lábában a továbbjutás, fölé lőtt, így nem volt elég az öt kör (2-2). Giaccherini középre emelt, Hummels lövésébe pedig ugyan beleért Buffon, de így is a hálóban kötött ki (3-3). Parolo is pontos volt, akárcsak Kimmich (4-4). De Sciglio bombája a keresztlécet is érintve vágódott a kapuba, Boatengé pedig izgalom nélkül (5-5). Darmian lövését fogta Neuer, Hectorét viszont nem tudta Buffon, így Németország jutott az elődöntőbe!

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte:
– Nem láttunk szép futballt, sőt igencsak unalmas volt a találkozó, viszont ebben az esetben nem reklámszöveg, hogy hatalmas taktikai csata zajlott a pályán. Az olaszok természetesen a szinte tökéletesre fejlesztett védelmükre és a veszélyes kontráikra építettek, de Contéhoz hasonlóan Löw is 3-5-2-es felállásban küldte pályára az övéit, támadásban pedig ez mindkét csapatnál átalakult, általában 3-4-3-ra. Szerintem a németek részéről ez egy rossz választás volt, a saját játékukat játszva talán már a rendes játékidőben eldönthették volna a mérkőzést, így viszont tovább kellett izgulniuk. Az olaszok 0-0-nál és az egyenlítés után is kivárásra játszottak, amire ezúttal ráfáztak, hiába akarták a tizenegyeseket. Közhely, de ott már bármi megtörténhet, a játékosok az óriási nyomás miatt most is sorra hagyták ki az edzéseken rutinműveletnek számító pontrúgást – a németek összességében megérdemelték a továbbjutást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik