EB 2016

Bernd Storck: a sikerekhez további változtatásokra van szükség

A szövetségi kapitány értékelte az Eb-t és már a világbajnoki selejtezőket is elemezte.

A magyar labdarúgó válogatott egészen elképesztő szereplést nyújtott a franciaországi Európa-bajnokságon, hiszen három mérkőzés után csoportgyőztesként jutott be a nyolcaddöntőbe, ahol aztán már fejet kellett hajtania a sokkal nagyobb játékerőt képviselő Belgiummal szemben. A labdarúgók azonban így is extra teljesítmény nyújtottak a tornán. A szövetségi kapitány, Bernd Storck pedig az M4 Sport kamerái előtt összegezte a franciaországi kalandot.

– Nem vagyok elfoglaltabb, mint a torna előtt. Most végre van időm megtervezni az utánpótlásban elvégzendő feladatokat, de vasárnap már szabadságra megyek. Két hétre utazom el a családommal, hogy végre kikapcsolódjunk, a gyerekek alig várják, hogy velem lehessenek – kezdte a kapitány.

– Boldog vagyok, hogy a saját módszereimmel készíthettem fel a csapatot. Rengeteget segítséget kaptam az MLSZ-től, és ezt ezúton is szeretném megköszönni Csányi Sándornak. Hosszú felkészülésen vettünk részt rögtön a tavaszi szezon után, a játékosok azonban odatették magukat az edzéseken, és ez a meccseken meg is látszott. A horvátok elleni meccsből már leszűrhettük, milyen szinten van a csapat, Elefántcsontpart és Németország ellen is láthattuk, hogy áll a gárda, és ez fontos volt. A magyar embereknek is meg kellett mutatnunk, hogy ütőképes válogatottunk van, amely nem 11 játékosból áll, és a csapattagokkal is el akartam hitetni, hogy nemzetközi szinten is tudnak játszani – emlékezett vissza a felkészülési időszakra, majd az Eb-mérkőzésekre is egyenként kitért.

– Az osztrákok elleni meccs egyáltalán nem lepett meg, hiszen mindig is mondtam hogy ezekben a focistákban megvan minden. Nem én tettem csodát. A meccsek alatt ritkán mutatom ki az érzéseimet, hiszen nagyon kell fókuszálni a végső célra. Egy-nulla után azt mondtam, hogy rendben. Kettő-nullánál már tisztán láttam, hogy ez a mérkőzés a miénk lehet, de a játékosoknak szükségük van arra, hogy a kispadról egy kicsit csendre intsék őket. A pályán zajló hektikusságra nincs szükségük, abból elég odabent. A meccsek alatt nem szeretek annyira ünnepelni, mert akkor elveszítem a kontrollt, és azt nem szabad – emlékezett vissza a német szakember az osztrákok elleni meccsre.

– Minden találkozóra kitűztük a magunk célját. Izland ellen tudtuk, hogy mit kell játszanunk. Tudtuk, hogy veszélyesek rögzített helyzetekből, nem annyira a passzjáték dominál náluk, hanem inkább az angol stílus. Sajnos befújtak egy büntetőt, de tudtuk váltani utána, és gyorsan járattuk a labdát, megérdemeltük minimum az egyik pontot. A játékosok egyszerűen csak fociztak, tudták, mire képesek. Biztos voltam benne, hogy a következő meccsen is nagyszerűen fogunk játszani, hiszen az edzésen is egy magasabb szintre emelkedett a játékunk – vélekedett Bernd Storck az Izland elleni meccsről.

– Nagyon veszélyes helyzetben voltunk, két nappal előtte még nem tudtuk, mit kell tennünk Portugália ellen. A továbbjutás már zsebben volt, de miután nyertek a németek, megváltoztattam a taktikát, és örülök, hogy több játékosom is bemutatkozhatott a legmagasabb szinten. Nem volt egyszerű a helyzetem, mert már a nyolcaddöntőre is figyelnem kellett, és meg kellett óvnom a sárgalapos játékosaimat az eltiltástól. Biztos voltam, benne, hogy a cserejátékosok is mindent bele fognak adni. Nem csak küzdöttünk, hanem játszottunk is. Nem gondoltam volna, hogy megnyerjük a csoportot, de ilyen a futball. Öröm volt látni, hogy a csapat tagjai ilyen jól teljesítenek a pályán. Egy igazi világklasszis ellen játszottunk, de nem Ronaldóból áll csak Portugália, és mondtam a fiúknak, hogy a saját játékunkra koncentráljunk, és ha türelmesek lesznek jönnek majd a helyzetek – így a Portugália elleni utolsó csoportmeccsről.

– Belgium második a világranglistán, nehéz meccsre számítottam. Mind a négy mérkőzés a legmagasabb szinten játszódott, és ehhez még nincsenek hozzászokva a játékosok. Sajnos korán kaptuk a gólt, ami után nyitottabban kellett játszanunk. A belgák kontrajátéka nagyon erős, és ezt ellenünk is megmutatták. 0-1-nél még elégedett voltam, mert tudtam, hogy akármikor lőhetünk egyet, a félidőben csak annyit mondtam, hogy “Hajrá!”. Gerát le kellett hoznom, mert fizikailag nem bírta volna már a folytatást. A maradék két cserét a meccs végére tartogattam. Hetvenhat percig nagyszerűen álltuk a sarat, egyenlíthettünk is volna, egy szöglet után azonban lekontráztuk minket, innen már tudtam, hogy nehéz lett volna nyerni. A fontos azonban az, hogy senki nem adta fel, és többgólos hátrányban is voltak gólszerzési lehetőségeink. Most még azonban túl nagy falatnak bizonyultak a belgák.

– Budapestre érkezésünkkor nagyszerű érzés volt látni, hogy az emberek mennyire boldogok. Együtt ünnepeltünk azon a nagy téren, mindenki örült, ez fantasztikus élmény volt. És azóta is, amikor az utcán megyek, mindenki megállít és köszönetet mond, hogy mennyit tettem a magyar labdarúgásért. Nagyon jó látni, ahogy az emberek ezt a sikert, az Eb-szereplésünket ünneplik – mondta Storck.

– A vb-selejtező még nehezebb lesz mint az Eb-kvalifikáció. Portugália és Svájc is magasabban rangsorolt csapat. A fiatal játékosaink szüksége van nemzetközi tapasztalatra. A portugálok a csoport esélyesei, de szerintem a második helyre odaérhetünk. Maradjunk a realitások talaján. Az előrelépés nem csak az én munkám, hanem a kluboké is. A játékosok csak a válogatott szinten szereztek nemzetközi tapasztalatot, fontos, hogy a kluboknál is szerezzenek – tekintett a jövőbe az M4 Sportnak adott interjújában a szakember.

– Fontos a pozitív gondolkodás, a kluboknak is sok erőt kell adni a játékosoknak. Csupán egy-két együttestől kapunk egyéni értékeléseket, mert a többi csapat nem az én szellememben gondolkozik. Próbálkozunk az MLSZ-nél, de nem akarom megmondani a kluboknak, hogy mit csináljanak, ez nem az én munkám.Mindenki a saját munkájáért felel, de meg kellene találni a siker kulcsát. A sikerekhez további változásokra van szükség. Utánpótlás akadémiákra van szükség, ahol különleges edzésmódszereket kellene bevezetni jó szakemberekkel. A fiatalokat meg kell tanítani, hogy miként lehetnek sikeresek, és ez egyáltalán nem könnyű. Hosszú még az út a sikerességig, Magyarországon azonban rengeteg a tehetséges játékos.

– El kell hinniük az embereknek, hogy a kluboknál is sikeresek lehetnek, hiszen a válogatottunk nem a szerencse miatt lett csoportelső. Minden mérkőzésen a mi felelősségünk, hogy hány gólt és pontot szerzünk, nem a szerencse és a másik csapatok eredményei határozzák meg a sikerességet – zárta az interjút a szövetségi kapitány.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik