EB 2016

Belgium csalódott, Courtois a kapitány rossz taktikája miatt dühös

A búcsú után Marc Wilmots kapitány már nem a közönség kedvence hazájában.

Belgium számára a negyedöntőben ért véget a francia kaland, Wales hátrányból tudott fordítani, így búcsúztatta esélyesebb riválisát. A belgák csalódottan és dühösen vették tudomásul a kudarcot.

Az UEFA oldalán Marc Wilmots, a belgák mestere így nyilatkozott a lefújás után.

– Azt gondolom, a taktikánk jó volt. Az első 20-25 percben domináltunk, aztán talán túl mélyen visszahúzódtunk és több teret adtunk a walesieknek. A negyeddöntő előtti három találkozón még gólt sem kaptunk – ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Olyan hibákat követtünk el a pénteki mérkőzésen, amelyeket nem lett volna szabad. Talán félelem is volt a játékosaimban, hiszen még nagyon fiatalok – de ez az én felelősségem. Nem vagyok varázsló, és be kell látni: egyik pillanatról a másikra nem tudunk bizonyos játékosokat helyettesíteni. Vincent Kompany és Nicolas Lombaerts sérülés miatt nem lehetett velünk, majd Jan Vertonghent is elveszítettük – utalt a kapitány sérült játékosok hiányára.

A lefújás után a belgák kapusa, Thibaut Courtois így összegzett.

– Intelligens és fiatal játékosaink vannak, még sok időt tölthetünk együtt a válogatott tagjaként. Ennek ellenére a Wales elleni vereség után rendkívül csalódottak vagyunk, mivel remek esélyünk volt arra, hogy a döntőig meneteljünk. Ez a vereség karrierem eddigi legnagyobb csalódása azóta, hogy elbuktuk a BL-döntőt az Atl. Madriddal. A mérkőzést jól kezdtük, volt három vagy négy lehetőségünk is a gólszerzésre, aztán valamiért visszavettünk és túl sok teret hagytunk a riválisnak. Végeredményben a walesi játékosok veszélyesebbek voltak, mint mi, kézben tartották a mérkőzést, a helyzeteiket pedig kihasználták.

A Chelsea kapusa bírálta Wilmots mestert, amikor röviden így fogalmazott:

– Ugyanazzal a taktikával rukkoltunk elő, mint Olaszország ellen – átlátható volt, ráadásul ugyanazokat a hibákat követtük el, pedig Wales gyengébb erőt képvisel, mint az olaszok.

A 24 éves hálóőrtől megkérdezték, a búcsú után távoznia kell-e Marc Wilmots mesternek, ám csak szűkszavúan válaszolt.

– Erről neki kell döntést hoznia.

Marc Wilmots belga lapoknak azt is elárulta, az öltözőben nem Courtois volt az egyetlen, aki elégedetlenségének hangot adott, de a belső titkokat nem akarja kiteregetni az ablakon. Lehetséges távozásáról a következőket mondta el.

– Nem döntök rögtön a péntek esti vereség után a folytatásról. Azt gondolom, az elmúlt négy évben kiharcolt két negyeddöntő bizonyítja, hogy jó úton járunk. Elemeznünk kell a helyzetet, az biztos, hogy első felindulásból nem hozok semmilyen döntést.

Belga lapok egyébként megosztottak a kapitány jövőjével kapcsolatban. A DH.be vezető cikkében azt írja, hogy a kudarc után Wilmotsnak távoznia kell, míg a Standaard szerint nem szerencsés, hogy a sérült játékosok hiányával, mentegetőzve próbálja a kapitány magyarázni a történteket.

Olvasói sztorik