EB 2016

A modern labdarúgás leggólszegényebb tornája zajlik Franciaországban

Csak kétszer láthattak átlagban kevesebb találatot a nézők, de egyik sem ma volt.

A magyarok szereplése alaposan feldobta a Franciaországban zajló Európa-bajnokság hangulatát, de önmagában a torna nem alakul a legizgalmasabban, már persze ha csak a gólok számára hagyatkozunk. A Wales-Belgium találkozó után ugyan átlagban 2,04-re kúszott fel a mutató, de ez még mindig az egyik legrosszabbnak számít, amit Európa-bajnokságon vagy világbajnokságon valaha tapasztalhattunk.

Világbajnokságokon egészen pontosan még sohasem volt ennyire alacsony az átlag, ott 2,23-al a 2010-es dél-afrikai torna “vezet”, de Eb-n sem éppen ma volt utoljára ilyen vérszegény a termés.

Ráadásul már az is jó kérdés, hogy érdemes-e figyelembe venni ilyen tekintetben a mindössze 4 csapat részvételével zajló 1968-as tornát, amikor is Olaszország 0-0 után pénzfeldobással jutott tovább a Szovjetunió ellen, míg Jugoszlávia 1-0-ra verte Angliát. A harmadik helyet az angolok 2-0-al zsebelték be, míg a döntőt 1-1 és újrajátszást követően az olaszok 2-0-ra nyerték.

A másik olyan Európa-bajnokság, ahol a mostaninál alacsonyabb volt az átlagos góltermés, az 1980-as volt. Ez már egy fokkal modernebb kiadásnak számít, de még mindig csak 8 válogatott vehetett részt, ami így 14 meccset jelentett 27 góllal – ez 1,93-as átlagot ad ki.

Az egyetlen modern kori torna, amelyen hasonló mennyiségű gól született, az az 1996-os, ott 2,06-tal zártak – Portugáliának, Walesnek, Németországnak, Olaszországnak, Franciaországnak és Izlandnak még 5 meccse van, hogy legalább 12 gólt érjen el és ezzel legalább a 20 évvel ezelőtti átlagot túlszárnyalja.

Olvasói sztorik