EB 2016

Hátrányból állt fel és jutott elődöntőbe Wales

Megtörtént a szinte elképzelhetetlen: a jóval esélyesebb belgák előnyről vesztettek Bale-ék ellen.

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Wales–Belgium 3-1 (1-1)
Stade Pierre-Maulroy, Lille. Játékvezető: Skomina (szlovén)
Wales: Hennessey – Davies, Williams, Chester – Gunter, Allen, Ladley (King, 78.), Ramsey (Collins, 90.), Taylor – Bale – Robson-Kanu (Vokes, 80.). Szövetségi kapitány: Chris Coleman
Belgium: Courtois – Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) – Witsel, Nainggolan – Carrasco (Fellaini, a szünetben), De Bruyne, Hazard, R. Lukaku (Batshuayi, 85.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerzők: A. Williams (30.), Robson-Kanu (55.), Vokes (86.), ill. Nainggolan (13.)

Az Európa-bajnokság második elődöntős helyéért Wales és Belgium csapott össze pénteken este 21 órától. A meccs esélyesének természetesen egyértelműen Belgium számított, még akkor is, ha Gareth Bale-ék Anglia és Szlovákia előtt első helyen jutottak tovább csoportjukból.

A Vörös Ördögöknek két helyütt kellett változtatniuk a Magyarország elleni kezdőhöz képest: az eltiltás sorsára jutott a nyolcaddöntőben Thomas Vermaelen, míg Jan Vertonghen sérülést szenvedett. Helyükre középütt Jason Denayer, a szélen Jordan Lukaku került. Walesnél visszakerült a kezdőbe Robson-Kanu, ezt Vokes bánhatta.

A 7. percben jött az első helyzet, igaz, az ordító. de Bruyne kapta középen a labdát, a fellazult védelem mellett azonnal kiosztotta balra Lukakunak. Ő benézett középre és nem az érkező City-játékos elé tálalt a védők gyűrűjében, hanem átívelte Carrasco elé. A szélső levette, majd az ötös sarkáról belebombázta Hennesseybe. A duplázás Hazardnak jutott, az ő lövését Allen blokkolta a gólvonalon, majd a triplázás is összejött Witselnek, de azt is sikerült blokkolnia a védelemnek. A szögletet követően Lukaku maradt le hajszállal a labdáról.

A 10. percben Bale vezette rá a védelemre bal oldalt, majd hosszan megtolta Meunier mellett és élesebb szögből az oldalhálóba bombázott.

A gólra sem kellett sokáig várni: Radja Nainggolan jó 25-28 méteren kapta a labdát és azonnal lőtt. A sarokba tartó labdába Hennessey beleért, de védeni már nem tudta (0-1).

A 26. percben életjelet adott Wales: Neil Taylor lőtt nagy helyzetben 10 méterről, de Courtois védett. Aztán négy perc múlva jött a gól is: egy Ramsey-szögletet Ashley Williams bólintott a belga kapuba (1-1).

A gól előtti percekben teljesen átvette a kezdeményezést Wales és bár a nyomás nem volt állandó, a levegőben lógott, hogy történhet valami. Az egyenlítést követően aztán mindent visszazökkent a rendes kerékvágásba és a belgák beszorították a piros-fehéreket.

Ennek ellenére mégis Bale került helyzetbe egy 30-35 méteres vágta után. Denayer-t is lefutotta már, amikor 12 méterről, jobbal lőtt, de a hosszú alsóból Courtois kiszedte a lövést.

A félidő zárásaként még Ramsey adott be Robson-Kanunak, aki 10 méterről fejelhetett, de gól nem született, így döntetlennel vonultak szünetre a felek.

A félidőben Carrasco hagyta el a pályát és Fellaini állt be. Három percet sem kellett várni az első ziccerre: Meunier pazarul kanyarított Lukaku fejére, a csatár azonban hat méterről, zavartalan helyzetből melléfejelt.

Az 50. percben Hazard húzott befelé balról, Ramsey és Gunter gyakorlatilag egymást lökték fel a védekezésnél, a Chelsea ásza lőtt, de elment a labda a bal kapufa mellett.

Hiába nyomott Belgium, óriási meglepetésre Wales szerzett vezetést. Jobb oldali beadást követően Robson-Kanu a kapunak háttal átvett egy Ramsey-labdát, majd váratlan megoldással nagyon messze küldte Meunier-t és Denayer-t, hogy aztán a kapussal szemben a kapu jobb oldalába lője a labdát (2-1).

Belgium ezután még tovább növelte a nyomást, akadtak lehetőségek, helyzetecskék, de igazi ziccer nem. A 75. percben Ramsey szándékosan kezelt a labdába a középpályán, amiért sárgát kapott – az elődöntőt ezzel biztosan ki kell hagynia.

Hiába védekezett 11 emberrel tizenhatosa környékén Wales, mégis gólt ért el: Gunter adott be egy reménytelennek tűnő labdát, amibe a nem sokkal korábban Robson-Kanu helyett beálló Vokes a rövid oldalon belecsúsztatott, a jobb sarokban landolt a játékszer (3-1).

Az állás már az óriási nyomás ellenére sem változott, így Wales hatalmas meglepetésre Belgiumot is kiejtve jutott az elődöntőbe, ahol ellenfele Portugália lesz.

Olvasói sztorik