EB 2016

Nem a fáradt Ronaldo, hanem Rui Patrício a hős Portugáliában

A lengyeleket vigasztalni kell, de teljesítményükről mindenhol elismerően írnak. Renato Sanchest a következő világsztárként emlegetik.

Már az elődöntőben van Portugália, miután az Európa-bajnokság egyenes kiesés szakaszban Horvátország után a lengyeleket is hosszabbításban búcsúztatta. Cristiano Ronaldóék úgy jutottak a legjobb négy közé, hogy a tornán mérkőzést még nem nyertek rendes játékidőben: az F-csoportból három döntetlennel jutottak tovább, a horvátokat egy hosszabbításban lőtt góllal, míg a lengyeleket tizenegyes-párbaj után búcsúztatták.

A portugál lapok persze nem keseregnek, címlapjaikon dicsőséges sikerként könyvelik el, hogy elsőként jutottak a legjobb négy közé. A Record a kapust, Rui Patríciót emeli ki hősként, mivel a negyedik sorozatban zseniális mozdulat után védte Blaszczykowski büntetőjét. A 28 éves portás ötvenedik válogatottságát nagy sikerrel ünnepelhette. A lap hasábjain megszólalt Renato Sanches, aki elárulta, hogy néha szerencse is kell a sikerhez, de maximálisan megérdemelték a továbbjutást, mivel mindent megtettek érte.

A lap hasábjain C. Ronaldo méltatta az ellenfelet, szerinte egy roppant erős lengyel válogatottat búcsúztattak. A Real sztárja nagy sikerként könyveli el a továbbjutást, és megjegyezte, kevesen gondolták előzetesen, hogy Portugália négy közé jut.

A Bola címlapján örömittasan ünneplő portugál szurkolókkal köszönti a hősöket. Az O Jogo nagy dicsőségként emeli ki, hogy Santos mester először jutott csapatával a legjobb négy közé.

A Skysports arról ír vezető cikkei között, hogy tizenegyes-párbaj jelentette Portugália számára az örömöt. Az Eurosport elemzésében kiemeli, hogy C. Ronaldo ugyan örülhet a továbbjutásnak, de az aranylabdás sztár kimerültnek és fáradtnak tűnt a lengyelek ellen. A meccs hősének és legjobbjának Rui Patríciót választották meg, aki nélkül aligha ünnepelhetne most Portugália. A BBC-nél Renato Sanches lett a meccs embere, a 18 éves játékost a jövő portugál szupersztárjának írják le, aki gólja mellett a pálya szinte minden szegletében feltűnt, nem volt elveszített labda számára.

Az ESPN címlapján azt közli, hogy a portugál játékosok még csak most kezdenek ragyogni, de a csillogáshoz kellett a kapushős, Rui Patrício is, aki döntő pillanatban mutatott be bravúros védést.

A lengyel Sport lap csalódottan veszi tudomásul, hogy kedvenceik számára véget ért az Európa-bajnokság, egy „Szörnyű!” felkiáltással nyitnak címlapjukon. Kiemelik, úgy estek ki tornáról, hogy még meccset sem veszítettek. A Przeglad Sportowy a játékosokat vigasztalja: „Ne sírjatok, így is nagyok vagytok!”

A francia L’Equipe is a lengyelek vigasztalja, azt írják, hogy drámai mérkőzésen búcsúztak Lewandowskiék, akik rendkívül erős csapat benyomást keltették. A spanyol Marca arról ír, hogy a lengyelek 11 méterre voltak az elődöntőtől. Az olasz La Gazzetta dello Sport nem dicséri a portugálokat, azt emeli ki, hogy úgy jutottak elődöntőbe Naniék, hogy még mérkőzést sem nyertek rendes játékidőben.

Olvasói sztorik