EB 2016

Európa-bajnoki zsákbamacskák: Nagy, Lang, Kleinheisler, Dzsudzsák

Érdemes őket leigazolni? Az ESPN a 2002-es vébé felfedezettjeivel állított párhuzamot.

Napi szinten bukkannak fel a nemzetközi sajtóban az Európa-bajnokságon bizonyító magyar játékosok nevei. Több labdarúgónk is remek teljesítményt nyújtott, így nem véletlen, hogy számos klubbal szóba hozták őket. Ilyen játékos például a rengeteg csapat által hívott ferencvárosi Nagy Ádám, a Videotonban játszó Lang Ádám, a Werder Bremennél szereplő Kleinheisler László és a Bursasportól szinte biztosan távozó Dzsudzsák Balázs.

A négyest az ESPN is kiemelte, ám cikkében ezúttal azokat az átigazolási „célpontokat” vette sorba, akik bár meggyőző teljesítményt mutattak be a franciaországi tornán, mégsem biztos, hogy a topcsapatokban megállnák a helyüket.

A lap a 2002-es világbajnokságot hozza fel példaként, ahol több újonc is kiemelkedőt nyújtott, és a tornán mutatott teljesítményével eladta magát. Több játékos neve is szóba kerül: az ecuadori Ulises de la Cruz, az ír Mark Kinsella, illetve a szenegáli trió, Papa Bouba Diop, Amdy Faye és El-Hadji Diouf is elmaradt attól, mint amit a világbajnokságon látottak alapján vártak volna tőlük.

Diouf esetében Steven Gerrard 2015-ben megjelent életrajzi könyve is szóba került, amiben a klasszis leírta: Diouf nem érdeklődött a foci iránt, és egyáltalán nem foglalkozott akkori klubjával, a Liverpoollal. Azonban a listát tovább folytatják: Roque Junior, Kleberson és a szintén világbajnok Gilberto Silva sem igazán adta vissza azt, amit a vébén mutatott.

És hogy jönnek ide a magyarok? A cikk gyakorlatilag a mieinket említi első helyen: a mutatott teljesítmény alapján nem véletlen, hogy nagyon sok klub felfigyelt a magyar játékosokra, akik közül sokan a hazai bajnokságban szerepelnek, így olcsón megszerezhetik őket a nagyobb bajnokságokban szereplő klubok.

Nagy Ádámot és Lang Ádámot említik elsőként, mint lehetséges külföldre igazolók: közülük is Nagy lehet az egyik legjobb választás. Kleinheisler László esetében hozzáteszik, a Werder télen szerezte meg a játékjogát, így akár gyorsan extra haszonra tehetne szert eladásából. Dzsudzsák Balázst említik végül, akit a szerző az Európa-bajnokság TOP10 támadó középpályásai között tart számon, azonban leírja: karrierje stagnál a PSV-től való eligazolása óta – Dzsudzsák megmutatta, képes magas szinten játszani, de kérdés, a szerződtetése után mennyire tudja majd hozni azt a szintet.

A cikkben több felfedezett is szerepel a mieink mellett: az izlandi keretből Ragnar Sigurdsson, Hannes Halldorsson, Johann Berg Gudmundsson, Arnor Ingi Traustason, Kolbeinn Sigthorsson és Arnor Ingi Traustason neve került szóba. A svéd, az ír és az angol alacsonyabb osztályokban bizonyító walesi és északír labdarúgók kapcsán is ugyanaz a kérdés merül fel, mint Dzsudzsákék esetében: a válogatottban mutatott teljesítmény megállja-e a helyét például a Premier League-ben vagy a Bajnokok Ligájában?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik