EB 2016

Németország megtörné az olasz átkot

Kilencedszerre próbálják legyőzni a Squadra Azzurát.

Furcsa ilyet írni a német válogatott kapcsán, de az Európa-bajnokság negyeddöntőjében megtörhetnek egy “átkot”. Az ellenfél Olaszország lesz, az a csapat, amely a Nationalelf mumusának számít. Szinte hihetetlen, de Németország eddig nyolc (!) nekifutásból egyszer sem tudta legyőzni a Squadra Azzurát nagy tornán.

Elsőként – természetesen még NSZK név alatt – 1962-ben futottak össze, a chilei vb csoportkörének első fordulójában 0-0 lett a végeredmény, végül a németek továbbjutottak, míg Olaszország kiesett.

1970-ben már hosszabbításos drámába torkollott a csata, ráadásul nem is akármilyenbe: a rendes játékidő alatt mindössze két gól esett, de a 2×15 percben már egymásnak estek a felek. Gerd Müller duplázott, de Burgnich, Riva és Rivera góljaival végül az olaszok jöttek ki jobban az elődöntőből – de aztán a brazilok 4-1-re legyőzték őket a fináléban.

1978-ban épp második csoportkörös kialakítás volt érvényben, itt találkozott a két együttes. Az első forduló meccse 0-0-ra végződött és később az olaszok 2.-ak, az NSZK pedig 3. lett a csoportban – előbbi a harmadik helyért játszhatott később.

A legsimább mérkőzésre érdekes módon talán 1982-ben került sor, méghozzá a világbajnoki fináléban. A csoportkörös szenvedés után belelendülő olaszok ugyanis Rossi 57. perces találatát követően szép lassan háromgólosra növelték előnyüket, amire Breitner részéről csak a 83. minutumban jött válasz, így viszonylag könnyedén nyert 3-1-re a Dino Zoff-fémjelezte csapat.

Az 1988-as Eb-t még nyolc csapattal rendezték, ezért nem volt bombameglepetés, hogy a két gárda ismét egy kvartettbe került. És nem is játszottak rosszul: az első forduló egymás elleni 1-1-e után Spanyolországot és Dániát is legyőzték, így mindketten továbbjutottak, de egyikőjük sem lett bajnok: a németeket Hollandia, az olaszokat a Szovjetunió búcsúztatta az elődöntőben.

Az első, valóban Németország név alatt történő próbálkozásra 1996-ig kellett várni, amikor is az Európa-bajnokságon futottak össze, méghozzá a csoportkörben. Ez egy kissé kilóg a sorból, hiszen a németeknek tökéletes volt a döntetlen: első helyen masíroztak tovább a csoportból, ráadásul a 0-0-val kiejtették az olaszokat is, akik korábban vereséget szenvedtek Csehországtól.

2006-ban aztán kamatostul adta vissza a pofont Olaszország: a Németországban rendezett világbajnokságon az elődöntőig szépen menetelő Nationalelf a hosszabbításban Grosso csavarásával kapott ki, majd Del Piero még rátett egy lapáttal, így hazai közönsége előtt búcsúzott.

A legutóbbi találkozás 2012-ben történt, a németek az elődöntő előtt abszolút favoritnak számítottak, de az élete formájában játszó Balotelli vezetésével az olaszok meglepték őket és döntőbe jutottak, ahol aztán simán, 4-0-ra kaptak ki a spanyoloktól.

De Rossiéknak a 2012-es fiaskóért a nyolcaddöntőben sikerült revansot venniük, de vajon a Nationalelf képes lesz megtörni az átkot a negyeddöntőben?

Olvasói sztorik