EB 2016

Még mindig Franciaországban van az elítélt magyar szurkoló

A nemzetközi jog szerint elméletileg nem térhet haza.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a párizsi konzuli szolgálat azon dolgozik, hogy a magyar válogatott június 18-i marseille-i mérkőzése után hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt magyar szurkoló minél előbb hazatérhessen Franciaországból – idézte Szijjártó Péter budapesti beszédét az MTI.

A külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre kifejtette: az ügy nem egyszerű, mert a nemzetközi jogszabályok értelmében akkor van lehetőség az állampolgárság szerinti országban letölteni a büntetést, ha abból az áthelyezéskor legalább hat hónap hátra van. Mivel az egész ítélet hat hónap, ez már nem tud megvalósulni- tette hozzá.

Közölte: olyan lehetőséget keresnek, ami “a nemzetközi jogszabályok rugalmas értelmezésével előállítható”. Szeretnék, ha a magyar állampolgár minél előbb visszatérhetne Magyarországra, a konzul folyamatosan ezen dolgozik. Ebben minden segítséget megadnak, amire a nemzetközi jog lehetőséget ad – mondta.

Jelezte: a három ideiglenes konzulátus – Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban – marad a bajnokság végéig, július 10-ig. “Szeretném, ha a bajnokság minden szempontból véget érne Magyarország számára, minden magyar állampolgár vissza tudna térni” – fogalmazott.

Olvasói sztorik