EB 2016

Tizenegyesek után Portugália az első elődöntős

Már a második percben vezetést szereztek a lengyelek, de a portugálok nyert meccs nélkül a legjobb négybe jutottak az Európa-bajnokságon.

Európa-bajnokság, negyeddöntő

Lengyelország–Portugália 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel 3-5
Stade Vélodrome, Marseille, 63 ezer néző, Játékvezető: Brynch (német)
Lengyelország: Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrejczyk – Blaszczykowkski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 98.), Grosicki (Kaputska, 81.) – Milik, Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
Portugália: Rui Patrício – Cedric, Pepe, Fonté, Eliseu – W. Carvalho (Danilo, 96.) – Joao Mario (Quaresma, 80.), R. Sanches, A. Silva (Joao Moutinho, 74.) – Nani, Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerzők: Lewandowski (2.), illetve Renato Sanches (33.)

Csütörtök este Lengyelország a portugál válogatottal találkozott az Európa-bajnokság első negyeddöntőjében. Szinte még el sem kezdődött a találkozó, amikor vezetést szerzett a lengyel együttes: Grosicki kapott jó labdát a bal szélen, hajszálpontos középre adását Lewandowski 10 méterről a belsővel a rövidbe bombázta. Ez volt az Európa-bajnokság eddig leggyorsabban született találata, a kezdősípszó után 67 másodperccel lőtte a Bayern támadója. (1-0)

A bekapott gól után magához ragadta a kezdeményezést Portugália, de Ronaldo majd Nani jónak tűnő lövését is blokkolták a lengyel védők. A 15. percben egy remek labdaszerzés után Lengyelország kontrázott, de Milik elkapkodta a lövést, ami mellé csordogált. Két perccel később Lewandowski cselezgetett, majd lövésre vállalkozott, de 15 méteres próbálgatását könnyedén védte Rui Patrício.

Az iramra nem lehetett panasz, a portugálok próbáltak támadni, de igazán nagy helyzetig nem jutottak el. A 29. percben Ronaldo 20 méteres erőtlen lövése nem okozott problémát Fabianski számára. Nagyon sokáig nem voltak veszélyesek a kapura a portugálok, aztán a 33. percben az Eb legfiatalabb kezdőjátékosa, a 18 éves Renato Sánches egyenlített: Nani sarokkal pöckölte vissza labdát a tizenhatoson belülről, a Bayernhez igazoló középpályás pedig egy igazítás után ballal, 17 méterről kilőtte a bal alsót. (1-1)

A második félidőt a lengyelek kezdték picivel jobban, Lewandowski közeli fejesénél a portugál hálóőrnek kellett vetődve hárítania. Az 55. percben Ronaldo került helyzetbe, de éles szögből leadott lövése nem találta el a kaput. Öt minutummal később ismét Ronaldo előtt adódott lehetőség, ám ezúttal nem találta el jól labdát. Ezekben percekben a portugálok uralták jobban a meccset, a felfutó Cedric távoli bombája csupán centikkel kerülte el a felső sarkot.

A játékrész derekán Lengyelország is feléledt, egy szép támadás végén Jedrejczyk beadására Milik érkezett jól, közeli kanalazását azonban védeni tudta Rui Patrício. A 79. percben egy szöglet után Fonte szabadon fejelhetett, ám éppen Fabianski kezei közé szállt a játékszer. A 86. percben Cristiano Ronaldo forintos indítást kapott, de hatalmas ziccerben a kapussal szemben luftot rúgott. A rendes játékidőben nem született már gól, így következhetett a ráadás.

A 2×15 perces hosszabbításban már főleg a biztonságra törekedtek a csapatok, nagy helyzet egyik kapu előtt sem adódott, így jöhettek a tizenegyesek. A büntetőknél a portugálok voltak higgadtabbak, Blaszczykowkski pedig a kapusba lőtte, így Ronaldóék jutottak az elődöntőbe.

A portugál válogatott a magyarokkal egy csoportból jutott tovább, három döntetlennel. A legjobb 16 között sem tudott a rendes játékidőben nyerni, a horvátok ellen hosszabbításban szerzett góllal jutott tovább. Ronaldóék csütörtök este tizenegyespárbajban bizonyultak jobbnak – még nem nyertek meccset az Eb-n a rendes játékidőben, de elődöntősök.

Olvasói sztorik