EB 2016

Várhidi: nem lep meg az olaszok jó szereplése, de Eb-győzelem nem lesz belőle

A szakember szerint Conte válogatási elvén van a hangsúly, de a németek már nagy falatnak bizonyulnak.

Az olasz válogatottnak az is belefért a csoportkör utolsó mérkőzésén, hogy vereséget szenvedjen Írországtól – így is elsőként jutott az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe, ahol pedig magabiztos játékkal múlta felül Spanyolországot. A Squadra Azzurra kevesebb világklasszis játékossal érkezett Franciaországba, mint amennyit megszokhattunk, éppen ezért sokan nem várt teljesítményként értékelik az eddig nyújtott produkciót. A Rangadó.hu Várhidi Pétert, korábbi magyar szövetségi kapitányt és az olasz foci szakértőjét kérdezte az eddigi eredményekről.

– Egyáltalán nem ért meglepetésként ez a jó játék, hiszen az olasz futballban bármi pozitív történik, az sosem lehet meglepetés. Kiszámíthatatlanok, hiszen nélkülözik azokat a sztárokat, akiket hosszú időn keresztül megszokhattunk. Nincsenek olyan klasszisaik, mint Totti vagy Del Piero, viszont nagyon egységesek, csapatjátékot játszanak, elképesztő hozzáállással és alázattal, és egy olyan edzőjük van, aki a szívét-lelkét beleteszi a csapatba. Conte válogatási elve nagyon fontos szerepet játszik a győzelmekben. Az olasz válogatottal kapcsolatban túlzás lenne most kijelenteni, hogy nagyhatalom lenne, ezért olyan játékosokat választott ki a szakember, akik nyerő szellemiségű játékosok, és maximálisan odateszik magukat a sikerért. Átrendeződött egy picit az olasz foci, jelenleg csak a védelemben és a kapusposzton vannak klasszisok, és sokkal nagyobb szerep jut a motivációs tényezőkre. Támadójátékban viszont nem lehet a francia vagy a német válogatotthoz hasonlítani őket, éppen ezért nem is gondolnám, hogy esélyesek az Eb-győzelemre – fejtette ki a véleményét Várhidi.

A torna eddigi legnagyobb megmérettetése vár Chielliniékre, hiszen a végső győzelem egyik legnagyobb esélyesének tartott Németországgal kerültek össze a negyeddöntőben. Várhidi Péter sem gondolná, hogy sikerül túljutniuk a vébé-címvédőn, viszont az olaszokat sosem szabad leírni.

– Peches a sorsolásuk Buffonéknak, a másik ágról jobban el tudnám képzelni, hogy bejutnak a döntőbe. A németek és a franciák ellen már teljesen más a helyzet, előbb-utóbb ki kell jönnie a tudáskülönbségnek. A csoportkörből az első helyen történő továbbjutásukat egyáltalán nem érzem meglepetésnek, a spanyol foci picit leszállóágban van, ha viszont a németeken túljutnának, az már egy világraszóló szenzáció lenne. Löwék jó futballt játszanak, gyorsak, lendületesek, tele jó korban lévő meghatározó játékosokkal, egyértelműen ők az Eb-győzelem esélyesei.

– Az olaszokat azonban sosem szabad leírni, hiszen nagyon meghatározhatatlanok, mindig képesek olyan taktikai fegyvert letenni az asztalra, amivel bárkit meg tudnak lepni. A legjobban ők tudják elviselni, hogy alig van náluk a labda, és mégis tudnak az utolsó percig koncentrálni és győzelemre játszani. Őket az sem zavarja, ha három percig nem érnek labdába, akkor is képesek ugyanolyan formában kezdeményezni egy támadójátékot labdaszerzésnél, mintha mindig náluk lenne a játékszer. A németek ellen is biztosan ez lesz, hiszen Özilék labdabirtokláson alapuló játékot játszanak. Biztos vagyok benne, hogy hatvan százalék felett lesz a Nationalelfnél a labda, sok lesz a körbejáratás, viszont a türelem az olaszok mellett fog szólni, hiszen ők képesek a nyolcvanötödik percben is ugyanazt a játékot játszani előnyben, hátrányban és null-nullnál is – zárta elemzését a Tatabánya jelenlegi mestere.

A Németország–Olaszország negyeddöntős összecsapást szombaton rendezik Bordeaux-ban 21 órakor.

Olvasói sztorik