EB 2016

Eb-negyeddöntők: góltalan gólfelelősök, erős védelmek és meglepetéscsapatok

A nyolc között már minden megtörténhet, a statisztika szerint sincsenek egyértelmű esélyesek a párharcokban.

Bár Magyarország sajnos búcsúzott az Európa-bajnokságtól, a viadal nélkülünk is megy tovább, holnap már elkezdődnek a negyeddöntők. Az előző körhöz hasonlóan most is rendeznek csúcsrangadót, csapnak össze hasonló szint gárdák, míg két meglepetéscsapat papíron szinte lehetetlen küldetést kapott. Nézzük, mely meccseken izgulhatunk a következő napokban:

Lengyelország-Portugália

Két, a nyolcaddöntőből szerencsés körülmények között továbbjutó csapat összecsapásával kezdődik a negyeddöntők sora, hiszen a Svájcot tizenegyesekkel kiejtő lengyelek az Eb legunalmasabb meccsén végig alárendelt szerepet játszó, a horvátokat a hosszabbítás végén szerzett góllal kiejtő portugálokkal találkoznak. A felek legutóbb a 2008-as Eb-selejtezőkben találkoztak egymással, egy 2-2-es döntetlen után hazai pályán 2-1-re nyertek a lengyelek, nemzetközi tornán pedig 2002-ben csaptak össze a csapatok, akkor 4-0-s, kiütéses portugál siker született. Lengyelország a selejtezők gólkirályával, Lewandowskival a soraiban mindössze három rúgott gólig jutott az eddigi négy meccsén, de a torna egyik legtöbbet kísérletező csapata, Portugália is csak öt gólig jutott – 74 próbálkozásból. Mindkét csapat veretlen még, igaz, Ronaldóék a rendes játékidőt tekintve nyeretlenek is, hiszen minden Eb-meccsük után döntetlen volt az eredmény a 90 perc elteltével. Fernando Santos szövetségi kapitánnyal még nem szenvedett vereséget a csapat, három döntetlen mellett nyolc győzelmet arattak (beleértve a horvátok ellenit is) – mindegyiket egygólos különbséggel. Talán most is így lesz, tippünk 1-2.

Wales-Belgium

A statisztika szerint a két leggólerősebb csapat is összecsap egymással a nyolc között, hiszen az északíreket kiejtő, hét találattal második Wales és a nyolc góllal vezető Belgium találkozik egymással – utóbbiak góltermésének felére sajnos nagyon is jól emlékszünk. Nem csak mi ismerjük azonban jól a belgákat, a két csapat ugyanis azonos selejtezőcsoportban szerepelt, és bár a belgák végeztek a hatos élén, az egymás elleni eredményeik nem nekik kedveznek: hazai pályán 0-0-s döntetlenre, míg idegenben 1-0-s vereségre voltak jók Hazardék Wales ellen. Vajon a torna legtöbb kapura tartó lövésével rendelkező, a góllövőlistát – többedmagával – is vezető Bale újra győzelemre vezeti a Sárkányokat, vagy a legtöbb kapura lövést elengedő és legtöbb szögletet kiharcoló világranglista második belgák a papírformának megfelelően behúzzák a mérkőzést? Utóbbira tippelünk: 0-2.

Németország-Olaszország

Az olaszok az előző körben stílusos bosszút álltak a spanyolokon az négy évvel ezelőtti kontinensviadal döntőjében elszenvedett vereségért, de most egy olyan csapattal találkoznak, amely rajtuk akar revansot venni: Buffonék az előző Eb-n és a 2006-os vb-n is az elődöntőben állították meg a németeket. Könnyű dolga ugyanakkor biztosan nem lesz Mülleréknek – különösen, ha az Eb-ken továbbra is csak szenvedő Bayern-sztár nem találja meg a góllövőcipőjét. Bár a németek birtokolják a legtöbbet a labdát az Eb mezőnyében, a torna előtt minden idők egyik leggyengébb olasz válogatottjának tartott Azzuri remek védekezése mellett pazar hatékonyságot tudhat magának: míg a németeknek átlagosan 13 lövés kell egy gólhoz ezen a tornán, addig a taljánoknál ez a szám 6 és 7 között mozog. Az örökmérleg erős olasz fölényt mutat, szerintünk viszont összejön a német bosszú: tippünk 1-0.

Franciaország-Izland

De ha már hatékonyság, az Angliát nagy meglepetésre búcsúztató Izland az abszolút legjobb ebben a kategóriában, hiszen 29 lövésükből hat gólt is szereztek, a mezőny legkisebb népességű országának legjobbjai tehát kevesebb, mint öt próbálkozásból szereznek egy gólt! Bár egyértelmű esélyese a mérkőzésnek, a házigazda Franciaországnak minden tudására szüksége lesz, hogy feltörje a szigetországiak kőkemény védelmét – ehhez nem árt, ha a szerencse is rámosolyog a gallokra, Pogbáékat ugyanis Eb-rekord hat alkalommal fosztotta meg a góltól a kapufa. Izland történelme során még egyszer sem győzött a franciák ellen, nyolc vereség mellett három döntetlen a mérlegük. Talán majd most? Szurkolunk a kicsiknek, de nem hisszük. Tipp: 2-0.

Olvasói sztorik